“Южен поток” е корупционна схема

Позиция на ДСБ за корупционния проект “Южен поток”

ДСБ алармира, че обявеният за приоритет на правителството “Южен поток” се превръща във втория огромен корупционен проект на БСП, Кремъл и енергийната мафия, проект в България след АЕЦ “Белене”.
Този проект е напълно в ущърб на българските национални интереси:
1. България няма да получава 15 години нито една стотинка, като през този период целият приход ще отива в Газпром.
2. България ще загуби за същия период 400млн. евро, поради затварянето на функциониращия сега участък след построяването на “Южен поток”.
3. Държавата ни ще изплаща огромни финансови санкции към ЕС, поради нарушаване на европейското изискване половината от обема на тръбата да се достави на други доставчици (от 2008г. тройната коалиция предостави целия обем на Газпром). България няма да може да ползва собствен газ закупен от други страни.
4. Проектът е корупционен и това доказва факта, че финансирането му няма никаква връзка с пазарните условия. Само в рамките на 5 години цената му беше повишена трикратно от 1,1 млрд. евро на 3,3 млрд, евро, без това да бъде обвързано с никакви конкретни причини.

ДСБ оценяват този проект икономически като корупционен, а политически като застрашаващ евроатлантическата ориентация на България. Затова ние първо питаме управляващото мнозинство и премиера Пламен Орешарски, защо България е принудена да инвестира над 1 млрд. евро в чужд проект, в чието управление няма да може да защитава своите национални интереси. И второ настояваме правителството на Пламен Орешарски да не дава ход на започване на строителство на проекта на българска територия, докато:

1. Не се получи становището на европейската комисия относно нарушенията на европейското законодателство и осигури тяхното отстраняване.
2. Не се изготви международен ОВОС на подводната част на трасето.
3. Не бъде представен цялостният инвестиционен проект с пълно финансиране.

Въпрос: Какъв е поводът да поставите този въпрос?

Иван Иванов: Поводът за тази декларация е обстоятелството, че през последните два месеца както Орешарски, така и негови министри, преди всичко Драгомир Стойнев многократно заявяваха, че до края на годината на българска територия ще започне строителството на “Южен поток”. Това по-специално беше казано след срещите със зам.-министъра на Руската федерация Янковски и след посещението в България на Милер, който беше генералния директор на Газпром. Обстоятелството, че правителството смята до края на годината да даде ход на строителството на “Южен поток” на българска територия е наистина скандално при всичките факти, които изнасяме пред вас. Ние настояваме да бъдат изпълнени стъпките, които ви съобщихме.

Светослав Малинов: Само няколко думи. Разбира се, достатъчен повод са и протестите на хората от гр. Варна, където се учат може би от начина, по който се организира гражданската съпротива срещу другия голям проект “Бургас – Александруполис”. Искам само да отбележа, че атаката или разрушаването на другия корупционен и изключително опасен екологически проект “Бургас – Александруполис” започна от пресконференция на ДСБ. По този начин журналистите чуха за първи път параметрите на този проект, чуха първите факти, няколко години по-късно този проект е напълно изоставен, цените на жилищата в районите са си същите, даже се повишават, туристите се увеличават. Същото ще стане надявам се и с “Южен поток”, започваме от днес тази кампания.

Въпрос: Явно темата “енергетика” става много политизирана. Държавно отговорно ли е това? И другият ми въпрос е обмисля ли ДСБ как ще се яви на изборите за европарламент догодина – самостоятелно или в Реформаторски блок?

Димитър Бъчваров: Искам да илюстрирам до колко едва ли не ние проявяваме някаква чисто политическа ревност. Представете си няма ОВОС за подводната част. Това е безпрецедентен по сложност проект, при който тръбите ще слизат на огромни дълбочини, каквито мисля, че в Европа досега няма. Представете си ситуация, при която на българска територия е започнал проект и са инвестирани средства, международен ОВОС няма и проекта не се осъществява в подводната му част. Какво ще имаме пак – нещо като втори гьол на Белене? При всички случаи загуба за България. Представете си след това , какво представляват спрените съоръжения от Кардам до Провадия. Изключително опасни съоръжения – т.е. тръби, по които не тече газ са взривоопасно съоръжение по цялата си територия. Това ще иска разходи за охрана, разходи за поддръжка, защото все пак това е инфраструктурно съоръжение от стратегическо значение. Представете си тези загуби ще бъдат изцяло за всички нас. Не става въпрос за самоцелно политическо ожесточаване срещу проекта. Мога да продължа с още поне 10 такива факта, които показват, че този проект върви по стъпките на “Белене”. Какво значи, че няма инвестиционен проект? Ами значи, че не е ясно какви ще бъдат реалните печалби от този проект. Това означава, ето ще дам само един пример – Северен поток, цените за пренос са почти два пъти по-високи, отколкото са договорените цени за българския проект. Защо? Ето тези неща ще излязат наяве при един инвестиционен проект. А когато един проект не е икономически, той е корупционен. Трета възможност няма, т.е. това е отговорът на първата част от въпроса ви.

Светослав Малинов: За втория въпрос – Реформаторският блок се структурира в момента, надявам се до две седмици да излезем с нашите основни политики в две сфери. А евроизборите са чак през май. Разбира се, ние сме казали нашето мнение РБ да се превърне в предизборен, т.е. в съюз, който да се явява на избори. В какъв формат обаче и процедурите за подбор на кандидатите – всичко това предстои да се решава от партиите, които останат и по правилата, които си изработим.

Въпрос: Нямам спомен как реагирахте, когато Борисов изпрати Лиляна Павлова на първата копка на проекта. Ще ми припомните ли?

Иван Иванов: ДСБ винаги са реагирали изключително отрицателно на проекта “Южен поток” с ясни аргументи, включително и при всички действия на правителството на ГЕРБ. Декларацията, която представихме тогава мога да Ви я представя след пресконференцията. И тогава заявихме това, което казваме и в момента – след като българските правителства не защитават националния ни интерес, не решават парливите проблеми на този проект, ние разчитаме ЕК да се произнесе и както се казва да сложи нещата в рамките на европейското енергийно законодателство. Искам само да допълня, че ние държим на ОВОС-а в подводната част. Причината е, че проектът ще струва не по-малко от 16.5 млрд. евро, от които 10 млрд. евро ще струва изграждането на подводната част. Ние нямаме яснота има ли ОВОС, има ли осигурено финансиране от 10 млрд. Коя е причината три пъти да се увеличи цената на проекта? Не чувствате ли, че зад всичко това личат същите признаци, които открихме в “Белене”? Тежка корупционна схема. Кое се увеличи три пъти за пет години, което да предизвика увеличаване на цената на проекта по същия начин? Нищо. И тогава отговорът е ясен.

Въпрос: Не е ли по-добре да се обърнете към парламента, не към правителството.

Иван Иванов: В момента преговорите, които води руската страна ги води с правителството и то дава този сигнал, за който бях запитан, че буквално след два месеца ще започне строителството.

Въпрос: Не ви ли притеснява това, че Трайчо Трайков е в Гражданския съвет на Реформаторския блок и същевременно е разследван?

Светослав Малинов: Аз мисля, че когато стана ясно, че г-н Трайков ще бъде член на ГС на РБ започна движение да се направи така, че той да бъде дискредитиран. Вероятно и други колеги, някои от тях утвърдени професори и преподаватели ще открият някои неща за себе си, които не са и чували. Но това е част от политическата ситуация в България. Що се отнася до адекватен отговор на това, което става, аз мисля, че един от най-силните адресати на нашите опасения е ЕК и комисаря Йотингер. Това, което трябва да се разбере е, че имаме съвместен проект на държава-членка на ЕС и държава, която не е член и не е подписала енергийната харта. В този смисъл арбитър на подобни спорове трябва да бъде ЕК, пазителката на договорите на ЕС и ние трябва да следваме онези критерии на съюза, на който сме членове. Така че адекватния адресат, ние ще имаме среща с г-жа Нейнски и г-н Йотингер, е именно ЕК. Те трябва да са наясно какво отново се готви и как България отново се явява страна, която се опитва да има специална политика и специални проекти, свързани отново с Русия. Свикнали са за жалост с тези наши проекти и са напълно подготвени да ни дадат своите точни и ясни критерии за това какво може и какво не може. Внушенията, че всичко вече е предрешено, че вече ще започне да се строи, че компаниите са готови, тези неща аз съм ги чувал и за Бургас – Александруполис. Там всичко беше решено, нямаше смисъл от обществени обсъждания, проверки. Оказа се, че не е така. Така ще стане и в този случай.

Въпрос: Нямате съмнение, че това е политическа атака, така ли?

Иван Иванов: Аз по-скоро не приемам упрека, който беше отправен към бившия министър Трайчо Трайков. Неговата позиция беше съвсем ясна, тя беше категорично изразена още на следващия ден, когато правителството на Бойко Борисов на 15 ноември 2012 г. подписа параметрите на проекта. Той имаше изключително критична позиция. Това го казвам, за да защитя истината, а не конкретния човек.

Въпрос: За всичките тези години не сме ли поели доста ангажименти, които ще ни струват много големи неустойки.

Димитър Бъчваров: Вижте, ангажименти извън т.нар. голям шлем, който навремето подписа Първанов и чиято правна стойност е нулева няма. Т.е. чак сега се подготвят тези ангажименти. Почне ли строителството, то тогава България е въвлечена в разходи и искове. Тя е въвлечена в неминуеми загуби. За това се опитваме да алармираме. Тук някой каза защо медиите все да бъдат посредници. Защото това е призванието дами и господа. Така го разбираме.

Въпрос: Предвид бежанската вълна, която се задава към нас смятате ли, че ЕС трябва да ни помогне финансово.

Светослав Малинов: Проблемът с бежанските вълни е, че този въпрос е релевантен. Дали трябва или не трябва е въпрос, който позволява избор, възможности за спиране на бежанска вълна и т.н. Бежанската вълна е известна с това, че не може да бъде спряна с традиционните конвенционални средства. Това са хора отчаяни, търсещи спасение за живота си и този на децата си. Те нарушават законите, преминават незаконно в много случаи границите, но след това законите на ЕС изискват специално третиране, което не позволява да ги натоварим и изхвърлим от страната, което е характерно за диктаторски режими и недемократични държави. В този смисъл, когато те преминат границата на България, те влизат в специална процедура и не могат да бъдат третирани по друг начин освен като бежанци. Много държави, ако се осъществи тази бежанска вълна в най-лошия си вариант, ще пострадат. Това са всички държави в средиземноморието, помислете си само за държава като Малта, в която и 2000 бежанци представляват 1% от населението. Това са много големи проблеми, те се отчитат от ЕС и всички български евродепутати, заедно с кипърските ни колеги, заедно с малтийските и италианските колеги имаме категорично становище, базирано на солидарност, разбиране на проблема и ЕС ще откликне. Това не е проблем за държави – членки, намиращи се в близост до този конфликт, това е проблем на всички европейски държави. Ние сме най-неподготвени от гледна точка дори на липси на практики. Не сме имали такъв горчив опит, но ще бъдем подпомогнати във всяко отношение. Така че да питате дали българските евродепутати ще бъдат единни е меко казано. Всички, които сме имали такъв проблем ще бъдем единни, а и от това, което аз виждам от собствената си комисия, която е пряко отговорна за тези неща, има готовност за подпомагане на България. Убеден съм. Само че трябва да стане по европейските правила. Трябва да докажем тези неща, колегите да видят за какво става дума, включително и да посетят България, да видят нашата добронамереност и желание и същевременно да видят трудностите, които имаме. Тогава ще бъдем подпомогнати. Убеден съм 100%.

Въпрос: Вие ще участвате ли в огледа?

Светослав Малинов: Ние сме канени на най-различни огледи. Аз на този на българската граница няма да участвам. Но примерно много по-ценно ще бъде някои хора да отидат да видят какво е положението в Гърция, където нещата са изключително “напреднали”, за да се види как се справят там. Това е една от темите, които се обсъждат на всяка сесия. И нещата стават все по-добронамерени за нас, тъкмо защото заплахата е толкова голяма.

Димитър Бъчваров: Бих искал нещо да добавя. Както каза г-н Малинов става въпрос за незаконно пресекли българската граница лица. И преди да поставяме въпроса на европейските партньори трябва да поставим въпроса на министъра на вътрешните работи. Г-н министър, България има ли охраняема граница с Турция? Тази граница външна ли е за ЕС? Щом има охраняема граница, как всеки ден пресичат десетки, а може би и стотици души тази охраняема външна граница. Това е въпросът, който нито една медия не адресира там, където му е мястото.

Въпрос: Вчера Делян Добрев заяви, че не е чул позиция на РБ за “Белене”.

Иван Иванов: Аз не знам дали можете да имате някакви искания към ДСБ, защото в момента даваме пресконференция на ДСБ. Ние бяхме инициаторите, организирахме инициативен комитет, който изнесе основната тежест в референдума, проведен на 27 януари с ясен призив към хората да гласуват с “не” на най-голямата измама на българския преход, а именно строителството на АЕЦ “Белене”. Тази наша позиция не е променена, тя е абсолютно плътна и устойчива, но изхождаме от обстоятелството, че след решението на НС, считаме че този проект е прекратен. Само ново решение на НС, което бъде инициирано не зная от кого, може да предизвика отново дискусия по тази тема. Чиста спекулация е това, което прави в момента Станишев, защото той повече от всички трябва да знае какво гласи конституцията и законите и че решението е в сила с акта на НС. Благодаря ви.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...