„Южен поток“ е икономически неизгоден за България

Позицията на ПГ на РБ по темата на деня, която за нас е трайна политическа тема и винаги е била водеща в нашето политическо поведение по отношение на позицията на руската страна за спиране на проекта “Южен поток”, е следната:
• На първо място заявяваме, че причините за спиране на проекта “Южен поток” са икономически и се коренят в невъзможността на Русия да осъществи, в сегашното си икономическо положение, толкова мащабен проект.
• На второ място е налице признание от президента Путин, че този проект проведен по европейските правила и по изгоден за България начин, не представлява интерес за Русия, нещо което сме твърдели отдавна. Да се хвърля отговорността върху България, затова че Русия няма ресурса да изгради този проект и няма желанието да го изгради по европейските правила и по изгоден за България начин е меко казано некоректно поведение между двете държави по отношение на конкретните решения. Ние смятаме, че България трябва да предприеме незабавни стъпки за създаването и укрепването на Европейския енергиен съюз /стара наша позиция/.
• На трето място в тази ситуация България трябва да се оттегли от проектната компания за “Южен поток” и да освободи ангажираните за това заеми и собствени средства.
• И на последно място, страната ни да ангажира незабавно този ресурс в спешно изграждане на итерконекторните газови връзки.
Така Радан Кънев коментира информацията около спирането на проекта “Южен поток”.
За Реформаторския блок “Южен поток” е икономически неизгоден. Руската страна сама е осъзнала, че този проект не стои добре икономически и че има единствено политически характер. Най-важното е да бъдем съвместими с европейското законодателство , по който и да е български проект, каза в заключение Найден Зеленогорски.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...