„Южен поток“ е икономически неизгоден за България

Позицията на ПГ на РБ по темата на деня, която за нас е трайна политическа тема и винаги е била водеща в нашето политическо поведение по отношение на позицията на руската страна за спиране на проекта “Южен поток”, е следната:
• На първо място заявяваме, че причините за спиране на проекта “Южен поток” са икономически и се коренят в невъзможността на Русия да осъществи, в сегашното си икономическо положение, толкова мащабен проект.
• На второ място е налице признание от президента Путин, че този проект проведен по европейските правила и по изгоден за България начин, не представлява интерес за Русия, нещо което сме твърдели отдавна. Да се хвърля отговорността върху България, затова че Русия няма ресурса да изгради този проект и няма желанието да го изгради по европейските правила и по изгоден за България начин е меко казано некоректно поведение между двете държави по отношение на конкретните решения. Ние смятаме, че България трябва да предприеме незабавни стъпки за създаването и укрепването на Европейския енергиен съюз /стара наша позиция/.
• На трето място в тази ситуация България трябва да се оттегли от проектната компания за “Южен поток” и да освободи ангажираните за това заеми и собствени средства.
• И на последно място, страната ни да ангажира незабавно този ресурс в спешно изграждане на итерконекторните газови връзки.
Така Радан Кънев коментира информацията около спирането на проекта “Южен поток”.
За Реформаторския блок “Южен поток” е икономически неизгоден. Руската страна сама е осъзнала, че този проект не стои добре икономически и че има единствено политически характер. Най-важното е да бъдем съвместими с европейското законодателство , по който и да е български проект, каза в заключение Найден Зеленогорски.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Катя Панева: Професор Хинков получава нашата подкрепа в...
Злоупотребите в доклада за "Пирогов" трябва да бъдат разследвани. Тя коментира обществените поръчки в...
Радан Кънев за Шенген: Заложници сме на бързорастящата...
Няма никаква формална или законова причина за отказ на приемането на България и Румъния...
Кристина Петкова: Не сме забравили нито един от...
Намирам поредното вето на президента Румен Радев за срамно и унизително. Срамно е, защото...
Резолюция на Изпълнителния съвет на ДСБ, ...
1. Изказва своята благодарност на всички български граждани за дадената подкрепа на местните избори...
Георги Ганев: Бюджет 2024 не пречи за влизането...
Единственото продължаващо препятствие за еврозоната е инфлацията и предложеният бюджет за 2024 г. не...