Шефът на изборния щаб на ДСБ Веселин Методиев: Няма опасност от провокации на предварителните избори

Г-н Методиев, само след 2 дни предстои вътрешен избор за президент и столичен кмет на ДСБ. Кой има право да гласува на този вот?

В устава имаме процедура, която наричаме вътрешно гласуване и го използваме от 2004 г. За първи път има такива гласувания от 2005 г. при подреждането на листите за парламентарни избори. По нашите правила могат да гласуват всички членове на ДСБ и хора, които са регистрирани симпатизанти.

Нека да разясним тази категория избиратели.

Това са хора, на които не им е интересно да се занимават с партийна работа, но са регистрирани като симпатизанти на ДСБ. С годините броят им се увеличава или намалява. Те имат основното право да участват в тези избори.

А какво означава регистрирани?

Означава, че са минали през клуб на ДСБ, не сега, разбира се, а през годините. Те са заявили – ние сме фенове на ДСБ , искаме да се регистрираме като симпатизанти, прочели сме ви документите и са написали заявление. Тези хора ги имаме в списък, но те не плащат членски внос. Регистрираните симпатизанти идват на събрание, когато им е интересна темата, или събеседника. Гласуват, когато желаят, без това да е задължение.

Има ли сред тях членове на ДСБ?

Те са регистрирани симпатизанти, защото не са задължени да плащат членски внос и да посещават събрания. Тоест имат по-свободен статут. Ако помните, ДСБ беше създадена като гражданска инициатива, и при трансформирането в партия, множество хора казаха: не искаме да се записваме като партийни членове, но ще се запишем като симпатизанти и настояваха да има такава категория в устава. И това си стои така вече 7 години.

От порядъка на каква цифра са тези симпатизанти?

Записал съм числото 2000 като ориентировъчно число хора, които могат да участват в това гласуване, говорим за изборите за кмет в неделя. Предварителните отворени избори са друго – може да гласува всеки, навършил 18 години. Той е без ограничения.

Очаквате ли всички симпатизанти на ДСБ да се мобилизират за вашия вот?

Само може да гадаем. На такива въпроси съм отговарял преди години, при единствените проведени досега предварителни избори през 1996 година между Стоянов и Желев. Тогава броят на членската маса беше около 2000 на партиите, които участвахме в тия избори. Хората, които се явиха да гласуват бяха 840 000.

Г-н Методиев, нямаше ли вариант да си спестите и средства и енергия за тези допълнителни избори и да се разберете със СДС при преговорите?

Имаше, но не се разбрахме.

Това е ясно.

На този въпрос има и друг отговор- аз съм от една седмица обратно на игрището. Наблюдавал съм висока степен на желание за разбирателство, което не се случи. Имаше преговори на градско равнище. С много голямо съжаление констатирам, че колегите не са склонни да регистрираме Синя коалиция за местните избори, и да задължим общинските организации. Така че различията си съществуват. Но както се казва – не се боим от разнообразие.

Кандидатурата на Владимир Кисьов е компромисна, приемлива и за двете страни, можеше да се спрете на него за общ кандидат-кмет.

Владо Кисьов е седесар, как да не е тяснопартиен? Аз го познавам преди да бъде седесар, тоест отпреди 1989 г. За мен той е приличен човек, но е седесар, в истинския смисъл партиен член, конфронтира се с другите партии като партиен член. Той си е класическа партийна кандидатура. Както и Петър Москов, и Прошко Прошков са компромисни, ценни хора, но са партийни на 100 процента.

Е, всъщност нормално е всяка партия да си държи на своята кандидатура.

Как политическите партии преодоляват резултатите? Защото в крайна сметка някой получава повече доверие и продължава напред. И това е свързано със споразумението, което работим в момента с колегите за предварителните избори. Трябва да има ясни текстове, гаранции и мисля, че нещата вървят много добре в тази посока. Трябва да има гаранции за взаимно доверие, уважение и продължаваме напред.

Ако се случи така, че само едната партия спечели и вота за президент, и за столичен кмет?

Възможно е.

Нормално е от другата партия да се почувстват пренебрегнати…

Ако доверието е дадено от 100 000 или 50 000, които са в пъти повече от партийните членове, на кого да са обидени?

Явно не очаквате такова нещо.

Ще видим. Не мога да попадна в хипотезата на гадаенето.

Г-н Методиев, на отворените избори могат да дойдат и хора от ДПС, от БСП. Няма ли опасност те да предопределят вашия вот, да ви скроят номер?

Можете да кажете, че ако десните избиратели не излязат, разни келеши от БСП ще направят беля. (смее се)

Тогава кажете, ако има такава опасност.

Трябва да ви кажа, че не съзирам такава опасност. Ако ние проведем едни избори в нормално време, с продължителна кампания, като разясним всички възможности, това сега договаряме помежду си, включително с изяви по медиите, със съобщения, които трябва да платим, мисля, че няма такава опасност. Ако това се претупа, тогава – да.

Защо не успяхте да излъчихте една кандидатура за кмет на София както СДС, а се стига до вътрешен избор между двама кандидати от вашата партия?

Те бяха издигнати от нашите районни организации и тия хора си прецениха единият от тях да се откаже, а другите двама да използват възможностите. Те останаха до някаква степен представители на доверието на тези, които са ги издигнали. Това е тяхно право и не можем да го нарушим. Много е грозно да имате доверието на партийни организации от стотици, хиляди хора и да им кажете – мен не ме интересува, тук ще спретна една сделка.

Като ще е демокрация, да е демокрация.

Разбира се. Не можеш да отидеш някъде, без предварително да си убедил хората, че си постигнал съгласие, и заради това отиваш и се подчиняваш на избора.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...