Чрез гаранцията от ББР се опитват да направят участието на България в „Южен поток“ необратимо

Орешарски да каже знае ли за издаването на гаранция за “Южен поток” от Банката за развитие
Премиерът Орешарски да каже известно ли му е за издаването на гаранция от Българската банка за развитие (ББР) и Българската агенция за експертно застраховане (БАЕЗ) за “Южен поток”, отпусната ли е вече тази гаранция и ако не е, ще позволи ли той българският данъкоплатец да плати 100 млн. евро. Това попита днес Трайчо Трайков член на Гражданския съвет на Реформаторския блок на пресконференцията на Блока.
По думите му, правителството се готви през ББР и БАЕЗ да направи участието на страната в “Южен поток” финансово необратимо чрез гаранция за 100 млн. евро за започване на строителството, не зависимо, че то може да не се случи. Ако трябва после да се спре, забави, промени проектът, тези 100 млн. трябва да се платят от българските данъкоплатци, обясни още Трайков.
Вече говорим за потенциални опасности за страната ни от “Южен поток”, според Трайков. Информирахме, че “Газпром” пише българското законодателство в сектора в разрез с европейските ангажименти на България, за поръчките за милиарди за “свои” фирми, за влагането на пари за дейности, които не са законовообосновани. Принудихме Стойнев и Орешарски да декларират, че няма да правят нищо по “Южен поток”, което би имало лоши последици за България. Орешарски обеща да замрази проекта до изчистването на всички въпроси по него, но ето че възниква този за банковата гаранция от ББР, посочи още Трайчо Трайков.
На въпрос за НЕК, той отговори, че не е изненадан от ситуацията, тъй като, по думите му, НЕК е станала жертва на ценовия модел и на желанието на управляващите чрез нея и другите компании в сектора да поддържат ниски цени, за да не им търсят сметка хората за действията им в енергетиката. В бъдеще, според Трайков, секторът трябва да се върне в баланс, така че приходите да са равни на разходите. Начините това да стане са различни – чрез промяна в цените, постигане на ефективности в работата на компаниите и като се спре да се харчат повече пари от нужното, обясни още той.
Реформаторският блок за пореден път настоява да се прояви политическа воля от сегашното правителство и министърът на финансите да изпрати писмото, с което предлага на БНБ да заяви в единния европейски банков надзор желание България да стане член на този механизъм, коментира Гроздан Караджов, секретар на ГС на РБ. Според него така ще се избегнат рисковете от бъдеща банкова криза, защото банковата ни система ще бъде надзиравана по европейски механизъм с участието на европейски надзорници.
Реформаторите предложиха по случая с КТБ да се назначат специализирани фирми за разследване на банкови измами. Караджов подчерта, че подобни фирми са работили по време на кризата в Кипър и само за два месеца са разрешили ситуацията. Той изрази притеснението на Блока от неизпълнението на решенията, за които бе постигнат консенсус при Президента – присъединяване към единния европейски банков надзор и назначаване на външни експерти, които да проверят ефективността и независимостта на българския банков надзор.
Любен Петров, зам.-председател на СДС коментира констатацията на премиера Орешарски от днес, че национализацията на една банка е най-скъпото нещо, което ще бъде платено от всички български граждани. Тези думи пораждат в РБ следния въпрос – дали той е толкова прехвален финансист или за пореден път показва, че е зависим от други интереси. Затова този кабинет трябва незабавно да си подаде оставка и да се върне доверието в българската политическа система.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...