Цецка Бачкова: „Проблемът с детските градини съществува от много години“

Цецка Бачкова

„Проблемът с детските градини съществува от много години. През 2008 г. г-жа Фандъкова подаде оставка като заместник- кмет на Столична община, заради недостиг на места в детските градини. Тогава ставаше въпрос за 5000 деца, за които нямаше свободни места. 13 години по-късно нищо не се е подобрило, а напротив –  нещата вървят към по-зле въпреки, че няма бейби бум.“ Това заяви заяви Цецка Бачкова от „Демократична България“ в сутрешното студио на БНТ. Тя подчерта още, че общинските съветниците на ДБ в Столична община и районните кметове на ДБ са предложили многократно няколко алтернативни решения на проблема с детски градини, а някои от тях са били приети. Като пример тя посочи ваучерите за неприетите деца, както и използването на приземните етажи на новопостроените сгради за разкриване на детски градини. „На национално ниво – решението на проблема с детските градини се търси само в строежа на детските градини и не се търсят алтернативни възможности за краткосрочно и бързо решение на проблема“, коментира още тя.

По въпроса за машинното гласуване д-р Бачкова коментира: „Машинното гласуване ще спре познати схеми, през които се контролираше вота на българските граждани. Виждаме, че служебното правителство предприема мерки тези схеми да бъдат разбити и тяхното финансиране да бъде спряно. Този път ще имаме по-различни резултати на изборите. От ДБ показахме, че чрез осигуряване на повече застъпници и наблюдение на изборния процес може до голяма степен да се влияе върху ограничаване на организирания, корпоративен и купен вот“, каза още тя.

Цялото интервя можете да прочетете тук – https://bntnews.bg/news/zashto-hilyadi-deca-ostanaha-bez-mesta-v-stolichnite-detski-gradini-1157898news.html?fbclid=IwAR0kpmqUR0yAXcZVqUNb9MzE19Lm_ocEjYVWRhbWf1Hpk0KmqTOO-hBjIzI