Цената на тока от “Белене” е непоносима

ИЗЯВЛЕНИЕ

НА ПГ НА СИНЯТА КОАЛИЦИЯ

относно основния аргумент на правителствата за спирането на АЕЦ “Белене”.

Изграждането на АЕЦ “Белене” бе спряно фактически още преди 1989 г., поради опасения за ядрената безопасност след взрива в Чернобил през 1986 г. Втората причина е препоръката за изграждане на двойно по-дълбока “възглавница” за реакторите, поради опасения от земетресения.

БКП при Георги Атанасов замрази строежа, поради липсата на финансиране и кредитиране.

След обявения от Андрей Луканов фалит на България, през 1990 г. финансирането на проекта стана очевидно невъзможно. Това накара правителството на Димитър Попов да го спре и да определи площадката за паро-газова централа. Това решение е взето след инициатива на Стефан Продев и е подкрепено от БСП в Седмото Велико народното събрание.

Правителството на Филип Димитров официално спира изграждането на централата.

Симеон Сакскобурготски разруши този пълен национален консенус като отмени решенията на предишните правителства.Направи го с напълно несъстоятелни аргументи. Един от тях бе, че без АЕЦ “Белене” България ще бъде принудена още през 2010 г. да внася електроенергия. Всъщност премиерът и главният преговарящ за членство в ЕС отклониха общественото внимание от вината си. Те лично нарушиха Решение на 39-то Народното събрание от 23.07.2002 г. като се съгласиха с преждевременното затваряне на 3 и 4 блокове на АЕЦ “Козлодуй”.

На 9.01.2003 г. ВАС отмени Решението на кабинета Сакскобургготски да затвори реакторите през 2006 г. като противоречащо на Решението на Народното събрание. Министрите Меглена Кунева, Милко Ковачев и Соломон Паси обжалваха отмяната, но жалбата им беше отхвърлен от 5-членен състав на ВАС на 28.03.2003 г.

Наченато с измама и погазване на закона, строителството на АЕЦ “Белене” стана най-голямата корупционна практика за източване на парите на данъкоплатците по времето на българския посткомунизъм.

Сергей Станишев разшири змамата. Сега БСП дължи обяснение защо изостави националното съгласие за затварянето на АЕЦ “Белене”. Заради угодничеството си пред Путин.

След три години излишни разходи правителството на Бойко Борисов взе решение за спиране на изграждането на АЕЦ “Белене”. Днес г-н Станишев иска АЕЦ “Белене” да се построи с държавно участие. В условия на пазарна икономика това означава хората да платят два пъти за една и съща електроенергия. Веднъж като данъкоплатци, които финансират строителството, и втори път като потребители, които плащат за електроенергията.

След три години излишни разходи, правителството на Бойко Борисов взе решение за спиране на изграждането на АЕЦ “Белене”. За него, както и за всяко българско правителсво е недопустимо последната крачка, защото цената, която гарантира възвръщането на инвестицията е социално непоносима и по-висока от тази на пазара на електроенергията в региона на Източна Европа.

Това е най-силният аргумент срещу централата.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Георги Ганев: Членството на България в еврозоната може...
През 2024 г. България ще изпълнява инфлационния критерий, посочи икономистът доц. Георги Ганев Членството...
Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...