Цената на тока от “Белене” е непоносима

ИЗЯВЛЕНИЕ

НА ПГ НА СИНЯТА КОАЛИЦИЯ

относно основния аргумент на правителствата за спирането на АЕЦ “Белене”.

Изграждането на АЕЦ “Белене” бе спряно фактически още преди 1989 г., поради опасения за ядрената безопасност след взрива в Чернобил през 1986 г. Втората причина е препоръката за изграждане на двойно по-дълбока “възглавница” за реакторите, поради опасения от земетресения.

БКП при Георги Атанасов замрази строежа, поради липсата на финансиране и кредитиране.

След обявения от Андрей Луканов фалит на България, през 1990 г. финансирането на проекта стана очевидно невъзможно. Това накара правителството на Димитър Попов да го спре и да определи площадката за паро-газова централа. Това решение е взето след инициатива на Стефан Продев и е подкрепено от БСП в Седмото Велико народното събрание.

Правителството на Филип Димитров официално спира изграждането на централата.

Симеон Сакскобурготски разруши този пълен национален консенус като отмени решенията на предишните правителства.Направи го с напълно несъстоятелни аргументи. Един от тях бе, че без АЕЦ “Белене” България ще бъде принудена още през 2010 г. да внася електроенергия. Всъщност премиерът и главният преговарящ за членство в ЕС отклониха общественото внимание от вината си. Те лично нарушиха Решение на 39-то Народното събрание от 23.07.2002 г. като се съгласиха с преждевременното затваряне на 3 и 4 блокове на АЕЦ “Козлодуй”.

На 9.01.2003 г. ВАС отмени Решението на кабинета Сакскобургготски да затвори реакторите през 2006 г. като противоречащо на Решението на Народното събрание. Министрите Меглена Кунева, Милко Ковачев и Соломон Паси обжалваха отмяната, но жалбата им беше отхвърлен от 5-членен състав на ВАС на 28.03.2003 г.

Наченато с измама и погазване на закона, строителството на АЕЦ “Белене” стана най-голямата корупционна практика за източване на парите на данъкоплатците по времето на българския посткомунизъм.

Сергей Станишев разшири змамата. Сега БСП дължи обяснение защо изостави националното съгласие за затварянето на АЕЦ “Белене”. Заради угодничеството си пред Путин.

След три години излишни разходи правителството на Бойко Борисов взе решение за спиране на изграждането на АЕЦ “Белене”. Днес г-н Станишев иска АЕЦ “Белене” да се построи с държавно участие. В условия на пазарна икономика това означава хората да платят два пъти за една и съща електроенергия. Веднъж като данъкоплатци, които финансират строителството, и втори път като потребители, които плащат за електроенергията.

След три години излишни разходи, правителството на Бойко Борисов взе решение за спиране на изграждането на АЕЦ “Белене”. За него, както и за всяко българско правителсво е недопустимо последната крачка, защото цената, която гарантира възвръщането на инвестицията е социално непоносима и по-висока от тази на пазара на електроенергията в региона на Източна Европа.

Това е най-силният аргумент срещу централата.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: Председателят на ДАНС да си подаде...
Причината – според него политизирането на службите Ген. Атанас Атанасов поиска оставката на председателя на ДАНС...
Любен Иванов: Общините трябва да са двигателят, основата,...
На 12 септември на последното си редовно заседание за този мандат, Общински съвет Видин...
Радан Кънев: Австрия и Нидерландия нарушават задълженията си...
Популизмът на австрийското правителство много вреди, допълни евродепутатът Австрия и Нидерландия с упорития си...
Атанас Атанасов: Българското контраразузнаване е проспало шпионската дейност...
Много внимателно сме обсъдили цялата ситуация, не сме подходили безотговорно и тук въпросът е...
В Деня на София, 17 септември, Коалиция ПП-ДБ...
“В Деня на София, празникът на града, който обичаме се регистрираме за местните избори...