Цената на тока от “Белене” е непоносима

ИЗЯВЛЕНИЕ

НА ПГ НА СИНЯТА КОАЛИЦИЯ

относно основния аргумент на правителствата за спирането на АЕЦ “Белене”.

Изграждането на АЕЦ “Белене” бе спряно фактически още преди 1989 г., поради опасения за ядрената безопасност след взрива в Чернобил през 1986 г. Втората причина е препоръката за изграждане на двойно по-дълбока “възглавница” за реакторите, поради опасения от земетресения.

БКП при Георги Атанасов замрази строежа, поради липсата на финансиране и кредитиране.

След обявения от Андрей Луканов фалит на България, през 1990 г. финансирането на проекта стана очевидно невъзможно. Това накара правителството на Димитър Попов да го спре и да определи площадката за паро-газова централа. Това решение е взето след инициатива на Стефан Продев и е подкрепено от БСП в Седмото Велико народното събрание.

Правителството на Филип Димитров официално спира изграждането на централата.

Симеон Сакскобурготски разруши този пълен национален консенус като отмени решенията на предишните правителства.Направи го с напълно несъстоятелни аргументи. Един от тях бе, че без АЕЦ “Белене” България ще бъде принудена още през 2010 г. да внася електроенергия. Всъщност премиерът и главният преговарящ за членство в ЕС отклониха общественото внимание от вината си. Те лично нарушиха Решение на 39-то Народното събрание от 23.07.2002 г. като се съгласиха с преждевременното затваряне на 3 и 4 блокове на АЕЦ “Козлодуй”.

На 9.01.2003 г. ВАС отмени Решението на кабинета Сакскобургготски да затвори реакторите през 2006 г. като противоречащо на Решението на Народното събрание. Министрите Меглена Кунева, Милко Ковачев и Соломон Паси обжалваха отмяната, но жалбата им беше отхвърлен от 5-членен състав на ВАС на 28.03.2003 г.

Наченато с измама и погазване на закона, строителството на АЕЦ “Белене” стана най-голямата корупционна практика за източване на парите на данъкоплатците по времето на българския посткомунизъм.

Сергей Станишев разшири змамата. Сега БСП дължи обяснение защо изостави националното съгласие за затварянето на АЕЦ “Белене”. Заради угодничеството си пред Путин.

След три години излишни разходи правителството на Бойко Борисов взе решение за спиране на изграждането на АЕЦ “Белене”. Днес г-н Станишев иска АЕЦ “Белене” да се построи с държавно участие. В условия на пазарна икономика това означава хората да платят два пъти за една и съща електроенергия. Веднъж като данъкоплатци, които финансират строителството, и втори път като потребители, които плащат за електроенергията.

След три години излишни разходи, правителството на Бойко Борисов взе решение за спиране на изграждането на АЕЦ “Белене”. За него, както и за всяко българско правителсво е недопустимо последната крачка, защото цената, която гарантира възвръщането на инвестицията е социално непоносима и по-висока от тази на пазара на електроенергията в региона на Източна Европа.

Това е най-силният аргумент срещу централата.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Народното събрание призна Гладомора в Украйна през 1932-1933...
Тази година светът отбелязва 90-тата годишнина от Гладомора не от позицията на исторически съдник,...
Декларация на Демократична България в 48-ото Народно събрание
Днес почитаме жертвите на комунизма, избити от т. нар. Народен съд! След 9-ти септември...
Людмила Илиева: Позитивната кампания е единствената, която...
Людмила Илиева: Позитивната кампания е единствената, която ще водим до следващите парламентарни избори. Нашата...
Открита работна среща по темата за проекта за...
На 2 февруари в 18:00 ч. в централата на Демократи за силна България ще...
Йордан Иванов: Националното съвещание на „Демократи за...
Йордан Иванов: Националното съвещание на „Демократи за силна България“ даде мандат на председателя да...