Христо Ангеличин: Първо ще тестваме затварянето на улици в неделя

Г-н Ангеличин, поемате ресор с много направления – образование, култура, туризъм, превенция на зависимостите и вероизповедания. Какво сте планирали да направите в оставащата само една година до края на този кметски мандат?

Наследявам добре подреден ресор от г-жа Фандъкова и със сигурност ще продължа нейната политика в областта на образованието и културата. Но имам и нови, и хубави идеи. Надявам се още от юли да започнем да освобождаваме централните улици в неделите от 9 до 16 ч. от автомобилно движение, за да излязат там децата, да играят спокойно, да спортуват, да се движат.

Това ще се случва само в летните месеци, в които трафикът е по-лек, а учениците са във ваканция и имат нужда от простор за игри и забавление.

Не смятате ли, че ще предизвикате недоволството на столичани, които и в неделния ден искат да се придвижват из града?

Убеден съм, че няма да е трудно, а и всеки софиянец ще се радва да мине по съседната улица, ако това е цената, за да може детето му спокойно да рита топка или да кара ролери в неделя. Но все пак, за да не затрудняваме никого, обещавам, че ще осигурим достатъчно и навременна информация. Ще разгласим навреме, ще измием улиците.

Бъдете сигурни, че каквото и да направим, то ще бъде внимателно обмислено, ще бъде съобразено с всички експерти, с КАТ, със зам.-кмета по транспорта. Надявам се това да помогне в неделите децата да излизат на улиците и да се чувстват сигурни с колелета, със скейтове, с ролери. И за търговците ще е добре – хората ще излязат, ще пазаруват. Това се прави и в Берлин, и в Прага, и в Париж. В Париж например се затварят улиците покрай Сена, а движението там със сигурност е по-натоварено от това в София.

Да, но Париж и Берлин имат много по-добра инфраструктура и една чудесна мрежа от метролинии, които не се влияят от затварянето на улици и с които човек може да стигне навсякъде в града.

Така е и затова се надявам скоро и ние да имаме още метролинии. При затварянето на улиците ще има алтернативни трасета. И в крайна сметка ще питаме самите софиянци. Ще има пилотен период и после ще съберем мнения. Ще коригираме това, което е необходимо.

В сряда правителството одобри въвеждането на задължително обучение за децата от 5-годишна възраст още от 15 септември тази година. Имат ли капацитет детските градини и училищата в София да обхванат всички 5-годишни деца за целодневно обучение?

В детските градини в София нямаме чакащи за прием 6-годишни деца. Ще обединим пет- и шестгодишните, за да се справим с новата задача при капацитета, който имаме. Уверението на дирекция “Образование” е, че няма проблем за децата в детските градини за тази възраст.

Но родителите ще трябва сами да избират дали 5-годишното дете да бъде в училище или в детска градина. Повечето настояват да е в градина. И това е добре, защото има училища като 112-то, където е и Английската гимназия, които се пукат по шевовете и не могат да приемат и 5-годишни деца. Има и такива обаче, които ще могат. Нещата, общо взето, ще бъдат решавани в движение.

А догодина и по-догодина, когато идва поколението, за което няма места в момента в градините?

Надявам се, че догодина ще сме по-готови. Детските градини са абсолютен приоритет и ще следя много стриктно процеса на ремонтиране, разширяване и отваряне на нови. До края на 2010 г. в детските градини ще бъдат разкрити 2200 места. Но друга важна задача са делегираните бюджети на училищата.

Във връзка с бюджетите на училищата ще има ли намаление на трансферите от държавата за училищата и детските градини в София във връзка с антикризисните мерки и как ще се справите, ако ви превеждат по-малко средства?

Ще направим всичко възможно да се справим. Ще ви дам един пример – през 2008 г. 30 млн. лв. бяха отпуснати за ремонти на училищата в София, за 2009 г. вече са 8 млн. лв., а за тази година – само 4 млн. лв. Не зная за 2011 г. какво ни чака. Ако ви кажа, че трансферите няма да бъдат намалени със сигурност, ще ви подведа, но мога да ви уверя, че водим разговори и правим всичко възможно тези средства да не бъдат намалявани.

Във вашите компетенции са и гробищните паркове в София. Има проект за промени в наредбата за този сектор, внесен от секретаря на общината, с цел да се разреши на частници да разкриват гробищни паркове. В София всъщност вече има такова в кв. Бояна. Вие лично привърженик ли сте на идеята за частни гробища?

Принципната ми позиция е, че докато няма закон, който да регулира тази дейност, не е редно да се случва това с частните гробища. Ние можем да направим всякаква наредба в общината, но като не е подкрепена със закон, ще е сама в пространството.

Като човек десен не мога да кажа, че съм срещу частната инициатива. Винаги е хубаво да има конкуренция. Нашите гробища може би са на това дередже, защото няма конкуренция в тази сфера, защото има монопол на общината. Почти навсякъде в другите държави има частни гробища. Не са много, но ги има и са със специални статути. Навсякъде има някаква регулация, при нас няма регулация.

В случая има лобизъм – има хора, които искат частни гробища, защото имат терени, отредени от общия устройствен план за гробища. От другата страна са хора като каменоделците например, които искат да се запази статуквото, защото иначе може да загубят работата си. Виждам интересите и на двете страни и това са чисто финансови интереси.

Кои са хората, които искат и лобират за частни гробища?

Не зная кои са конкретно. В проекта на наредба, който беше предложен на общинските съветници от администрацията, ясно пише, че един от критериите да имаш частен гробищен парк е да имаш терен, който да е отреден в общия устройствен план на града за гробище. Най-вероятно вече има частни собственици с такива терени. Всъщност промените в наредбата се правят, за да урегулират частните гробища. Имаме парадокс – в София има частно гробище, което не е регламентирано по никакъв начин.

Това означава ли, че то е незаконно, и кой е разрешил на този терен да има гробище?

Не мога да кажа такова нещо, аз не съм разследващ орган. Зная, че съществува, зная, че в Столичния общински съвет последните години се приемаха разни докладни на разни общински съветници. В един момент някакви доклади бяха приети, без да минават през нашата комисия по култура и вероизповедания, която трябваше да е водеща. Не ме питайте мен по какъв начин, вие като журналисти го разследвайте.

Относно законността не съм юрист и не мога да тълкувам какво е законно и какво – не. Доколкото зная, има проект на закон за гробищните паркове, но до този момент не съм чул да е внесен в Народното събрание.

Фотограф: Георги Кожухаров

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Георги Ганев: Членството на България в еврозоната може...
През 2024 г. България ще изпълнява инфлационния критерий, посочи икономистът доц. Георги Ганев Членството...
Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...