Христо Ангеличин: Децата на 5 и 6 r. ще са в обща забавачка

Г-н Ангеличин, правителството реши предучилищното обучение да започва не от 6, а от 5-годишна възраст. София има отсрочка, но след година ще успеете ли да осигурите забавачка за всички деца, като се има предвид, че не достигат хиляди места в детските градини?

Хубаво е, че при 6-годишните няма неприети т. г. При 5-годишните чакат за прием около 200 деца. Но нека подчертая, че изчакването се дължи на предпочитания от страна на родителите към конкретно детско заведение. Предвид факта, че в много градини има свободни места за децата от предучилищна възраст, обмисляме възможността да предложим на родителите вариант, в който 5-годишните да бъдат в подготвителна група заедно с 6-годишни. Предучилищното обучение на 5-годишните, разбира се, може да бъде осъществявано и в училище, но това зависи от родителите, от капацитета на училищната материална база и от педагозите.

Ще търсите ли съвет от кметицата Йорданка Фандъкова? Все пак работите в ресор, за който навремето отговаряше тя. Това не ви ли притеснява?

Не се притеснявам, а е нещо, което желаех. Две години и половина като съветник събрах опит и знаех какво трябва да се направи. Но тогава бях в ролята да съветвам администрацията как да си върши работата, а сега съм в кухнята и трябва аз да “готвя”. Разчитам, че новото, което носи моята генерация (на 36 г. съм), ще намери приложение. Знам и че то ще се сблъска със статуквото в администрацията.

Какво смятате да предложите за по-бързото решаване на проблема с недостига на места в детските градини?

След последното класиране без място останаха за първа група – 2200 деца, за втора -1000, за ясла – 6000. Приети са 6300 деца от всички възрасти. Заварвам това положение и при този бюджет ми се налага да изпълнявам програма, изготвена от друг. Надявам се следващата година да мога да наложа моите виждания и да се преборя, да откъсна по-голяма част от софийския бюджет за нуждите на образованието и културата. Макар, че като гледаме дупките по улиците, забравяме за духовното и ставаме по-материални. За мен обаче грижата за децата днес се връща в пъти утре. Откриваме нови градини на много места и те струват по 2 млн. лв. за 60 деца. Като се раздели, се пада по 35000 лв. на дете. По-скъпо е заради новите законови изисквания към градините за големи помещения, басейни, салони. Ясно обаче трябва да кажем каква е нашата политика – дали ще задоволим изцяло нуждите за места, като убиваме изцяло частната инициатива. Сега на родител струва 60 лв. да си даде детето на градина за месец, а себестойността на издръжката е 180 лв. Общината дотира 120 лв. А в София отглеждаме децата на България. Нямаме по-голям проблем от Берлин и нито една друга европейска столица. Никъде не е задоволена нуждата на 100%. Аз съм “за” частната инициатива, защото това подобрява качеството и на общинската услуга. И като дясно мислещ човек знам, че няма безплатен обяд. Винаги се взима отнякъде – дали от дупки или други инвестиции.

Колко процента от нуждата от места според вас трябва да осигури общината и какъв да е делът на частните градини?

Обхватът на деца от 3-до 7-годишна възраст е около 67% и е най-висок спрямо другите населени места. Например в Берлин този обхват достига 30%. С темповете, с които строим, има възможност да осигурим 85%, които са и заложени в Доклада за цели на хилядолетието за развитието до 2015 г. Не можем изведнъж да направим градини навсякъде и за всички. Тази година ще открием 2200 нови места. Ремонтираме, правим разширения, където можем, и строим нови. Ще направя всичко възможно следващата година местата да са повече, но не всичко зависи само от мен.

Кризата с местата в градините ще се пренесе ли в училищата?

Твърдо се надявам проблемът да не се повтори и при училищата, а напливът ще се прехвърли и към тях скоро. Надявам се там солидарно с министерство на образованието да сме се поучили от случилото се. Обмисля се строеж на нови училища. За съжаление на няколко пъти ни се наложи да преструктурираме училища от средни в основни заради недостиг на деца. Малките училища в периферията на града трудно смогвате делегираните бюджети , защото се издържат на брой ученици и се налага дотация. Там, където има много деца, няма проблем.

Има много сигнали от родители и директори за инциденти в училищата. Какво ще предложите, за да се подобри охраната?

Изборът на фирмите за охрана е в ръцете на директорите и кметовете на райони. Знам за проблемите и че спечелилият с най-ниска оферта не предлага най-добрата услуга за децата. Макар че предписанията на общината за изискванията към охранителите са задължителни. При формиране на нови изисквания ще дам забележките.

Вие отговаряте и за гробищните паркове. Кога ще ги оправите? В някои дори няма църкви.

В София има 52 гробищни парка, от които 8 са към общинското предприятие, а останалите – към районните администрации. За някои от тях досега не са заделяни пари. Има свлачищни процеси на гробището във Владая, които трябва да бъдат спрени. Трябва да има политика за развитие на гробищата през следващите 20 г. и затова ще се създаде временна комисия. Ще направим план с дати и отговорници. Ще се прецени и какви средства могат да се отделят през 2011 г.

Ще се стигне ли до криза и с гробните места, които вече са на изчерпване? За този проблем могат ли да помогнат частните гробища, към които има много резерви от общинари?

Частните гробища засягат различни гилдии. И тези, които искат да ги има, и тези, които не искат, имат финансови интереси. Гробищата са общински сега и всички каменоделци и други фирми, които имат достъп до тях, твърдят, че в частните ще има монопол и няма да могат да работят там. В общия устройствен план на София са заложени нови терени за
гробищни паркове. Собствениците на тези имоти имат визия за тях. Мисля, че няма да има хаос с недостига на места. Но за разширения и нови гробища ще трябват много средства, а и проблемът не е лесен.

Ще подпомогнете ли проекта за Ларгото?

Разбира се. И това, което г-жа Фандъкова и г-н Диков нарекоха четириъгълник – храмовете на територия на един квадратен километър – синагогата, католическата църква, православния храм и джамията, имам идея да го направя петоъгълник с арменската църква, която се строи в същия район. Защото богатството на София е в културното многообразие. През него се отива до туризъм и други плюсове за нашата столица. Храмът е на етап груб строеж, а общината се ангажира с довършването му. С много малко усилия ще имаме петия ъгъл. Всеки, който дойде в София,
казва, че сме като Ерусалим, което значи, че сме толерантни хора.

Вие сте от ДСБ, а вашата група в съвета бе една от най-критичните към администрацията и мнозинството на ГЕРБ в София. След като сте зам.-кмет, да очакваме ли по-малко атаки от групата на ДСБ?

Не смятам. Никой не може да държи за заложник групата на ДСБ. Тя реагира принципно и моето участие в това управление на столицата е, за да подкрепя политики и да бъда гарант за изпълнението им. Ние не подкрепяме безрезервно ГЕРБ, а имаме споразумение за политики. Ако ГЕРБ не прави реформи и гледа повече рейтинга си, пътищата ни ще се разделят. Ако моите виждания не срещат подкрепа от мнозинството и общите политики, зад които са застанали двете партии, ще си подам оставката.

Като сравнително нов зам.-кмет, какво ново ще предложите на общината? Чакате ли съпротива?

Това е въпрос на манталитет. Отговарям за 4 ресора и дирекции с техните проблеми и плюсове. Те са наследени от г-жа Фандъкова и съм късметлия, че ги намирам подредени. Моята задача в годината, която имам до края на мандата, е да следя да се спазват всички графици и договори. Ако говорим за статукво в администрацията, имам предвид всекидневни неща. Например получавам на ден много машинални отговори на питания, на кореспонденции с районни кметове и ми се ще това да бъде променено. Да не е просто копиране на отговори от предишни документи, а да мине през мисленето на хората. Трябва да върнем живота на всеки казус, а към него да има и предложение какво да се направи.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...
Планът на ПП-ДБ: Първо антикорупционни закони и решения,...
На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция Продължаваме Промяната – Демократична България...
Атанас Атанасов: Техническото правителство с втория мандат все...
Все още в 50-ото Народно събрание може да се намери мнозинство, което да излъчи...