Христо Ангеличин:Без частни забавачки в общински градини

Господин Ангеличин, правителството реши детската градина да стане задължителна за петгодишните деца. Ще успее ли София да осигури достатъчно места за тези малчугани?

София, Варна и Пловдив имат една година буферен период, в който да се подготвят за изпълнение на решението. Мисля, че в столицата ще се справим. Сред шестгодишните деца няма чакащи за градина, а при петгодишните имаме 200 чакащи, което е една незначителна бройка на фона на 2 000 000 население в града. Те се натрупват предимно заради това, че някои от родителите не са решили къде да запишат детето си. Така че смея да твърдя, че и при петгодишните проблемът е малък. Имаме намерение да обединим 5- и 6-годишните в предучилищна група. Разбира се, от самите родители ще зависи дали искат да включат своето дете в системата на училищата или в системата на детските градини.

Правилно ли разбирам, че част от петгодишните деца ще бъдат пращани в предучилищните групи в училищата?

Да, но това ще става само при осигурена база, при педагогически подготвен персонал и при желание на родителите.

Каква е ситуацията в забавачките в момента? Колко са недостигащите места?

На територията на столицата в отделните групи недостигът е различен. Най-големият проблем е при яслените групи, където липсват около 6000 места. Сами съзнавате, че яслените групи са социална функция на общината – те не са задължителни, тъй като не са мост, не са предучилищна подготовка на децата, която е важна и приоритетна за нас. За първа градинска група недостигът е около 2200, а за втора – 1000 места. Т.е. днес можем да се похвалим с около 67% задоволено търсене. Софийската община има стратегия, в която е записано, че към 2015 г. трябва да бъдат задоволени 85% от търсенето от страна на 3-, 4- и 5-годишните деца. В Берлин този процент например е 30 на сто. Според мен ние сме на едно много добро ниво. И тук възниква и въпросът каква политика подкрепяме – дали сме на път да убием изцяло частната инициатива, или пък ще я подкрепяме. Важното е да намалим истерията до минимум, тъй като в момента София решава проблема с детските градини на цяла България, а не само на столицата.

Миналата седмица стана ясно, че частни забавачки и училища плащат символични наеми за общински сгради, част от които и на детски градини – например няколко стотинки на квадрат…

В годините са се сключвали договори на различни цени. Някои от тях са изгодни за общината, други – не. Много често ме питат – вие субсидирате общинските градини, а ще субсидирате ли частния бизнес? Част от субсидията са ниските наеми за общинските имоти, които те ползват. Ние сме в условия на изтичащи договори и строго ще следя отсега нататък в общинските детски градини да няма настанени частни заведения. Категоричен съм, че частните детски градини трябва да намерят други места, в които да се помещават. При училищата не е точно така. Към днешна дата дори имаме училища в столицата, които от средни преобразуваме в основни заради намаления брой на паралелките.

Кои са те?

През последните години, когато бях общински съветник, направихме няколко такива преобразувания. Последното от тях беше на едно училище в центъра на София – до Женския пазар. Проблемът там е, че целият район е заприличал на гето, но общината съвсем скоро ще вземе мерки за подобряване на условията на всички хора, които живеят около пазара.

Планирате ли промяна на критериите или начина, по който децата кандидатстват и се класират в забавачките?

Колкото хора има в София, толкова различни са и мненията по въпроса. Ние смятаме, че засега системата работи добре, и нямаме намерение да променяме критериите. Аз обаче не съм човек, който би налагал на всяка цена своята воля. Свикнал съм да се вслушвам в хората и да вземам най-доброто от това, което ми се предлага. Така че ако има предложения, те могат да бъдат обсъдени.

Какви ремонти планирате в училищата и детските градини през лятото?

През лятото ще има ремонти в 17 училища и това ще струва около 2 млн. лв. Става въпрос за подмяна на дограма, ремонт на санитарни възли и ВиК инсталации, на покриви и вътрешноотоплителни системи. Предвиждаме и довършването на 117-о СОУ в град Бухово, район “Кремиковци”. За детските градини са отделени 2,3 млн. лв., с които ще се ремонтират 33 заведения.

Как ще бъде организирано затварянето на градините? Ще успеят ли дежурните забавачки да поемат всички деца, чиито родители нямат възможност да ги гледат през лятото?

През лятото детските заведения ще работят в различен режим. За юни няма да има затворени. През юли ще работят 148 от 198 детски градини, а през август – 61. Причините за затварянето са няколко – освен ремонтите родителите сами подават заявки, че детето им няма да присъства. Третата причина е, че групите падат под един минимум и в условията на делегирани бюджети градините не могат да се издържат. Списъкът на дежурните детски градини може да бъде намерен на сайта на дирекция образование и на информационната системата за обслужване на детските градини.

Ще стигнат ли парите за образование в година на криза?

Уверението е, че гласуваните пари ще бъдат преведени. Разбира се, всеки ден разговорът е динамичен, тъй като навсякъде имаме съкращения. Ако и в сферата на образованието има такива, надявам се да са най-малки.

Кои са приоритетните проекти на София в областта на културата?

Основният проект е подготовката за съревнованието за културна столица на Европа. Амбицията е през 2019 г. София да бъде определена за такава. Подготовката започва от днес и това означава подобрена материална база на всички културни институти, нови сцени и зали – нещо, което софиянци ще оценят. През 2013 г. ще се съревновават София, Варна и Пловдив, за да бъде излъчен кандидат на България за 2019 г. Победителят в българското състезание трябва да създаде много качествен продукт – това значи и много променена инфраструктура, т.е. ремонт на сцените на театрите например, за да отговарят те на световните изисквания. Другото важно нещо, което ще започнем да правим, е мониторинг на културния календар, който Столичният общински съвет приема всяка година. По мое мнение в него има събития, които не са местени от години. Трябва да се прецени доколко са посещаеми и интересни и дали парите за култура не могат да бъдат разпределени по друг начин.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...
Планът на ПП-ДБ: Първо антикорупционни закони и решения,...
На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция Продължаваме Промяната – Демократична България...
Атанас Атанасов: Техническото правителство с втория мандат все...
Все още в 50-ото Народно събрание може да се намери мнозинство, което да излъчи...