Хората не вярват на правителството

Иван Костов: Благодаря Ви, госпожо председател.

Колеги народни представители, от името на Парламентарната група на Синята коалиция правя това изявление, с което настояваме Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред да осъществи контрол върху действията на изпълнителната власт във връзка със самоубийството на заподозрян за извършването на отвличане и убийство човек в Перник. Аз нарочно няма да използвам имена, защото в случая имената не са важни. Комисията трябва да провери и да отговори на слуховете, които се носят сред обществото и създават хаос в тази ситуация.

Първо, да отговори: какво е било процесуалното състояние на това лице – на самоубилия се? Той бил ли е обвиняем и следствен или е бил защитен свидетел, така както се появи информация в медиите? Ако е бил обвиняем или следствен, кой и защо е нарушил конвойните правила? Защото има правила, по които се контролира поведението на такова лице. Ако е бил защитен свидетел, има ли акт на прокуратурата?

Ние трябва да сме наясно дали всичко това, както е действано по отношение на това лице, е съобразно законите и правилата на страната.

Второ, защо не е отнето оръжието му при началото на следствените действия? Това е първото нещо, което, според Вътрешните правила в Министерството на вътрешните работи, трябва да бъде извършено по отношение на лицето. Първото действие е да му бъде отнето оръжието – лично или служебно, защото има риск да се злоупотреби с това оръжие. Защо това не е направено? Кой е отговорен, че го е допуснал?

След това – имало ли е прокурор по времето на обиска, и ако е имало, тъй като дълго време прокуратурата мълча, защо не е препятствала и какво е отношението на прокуратурата към нарушението на всички тези правила? Защо прокуратурата мълчи още и не образува следствие във връзка с тези нарушения, които са довели до причиняване на смърт? Защо обискът не изземва оръжието? Защо първото нещо, което не прави обискът, е неизземването на оръжието? Първият или вторият обиск, ако е вторият – още по-комплицирана е ситуацията. След това – с какво оръжие се е самоубил? Комисията трябва да отговори на тези въпроси.

Защо е необходимо Народното събрание да го направи? Защото след многобройните крайно несполучливи обяснения на министър-председателя, на министъра на вътрешните работи, на шефа на ГДБОП практически хората нямат доверие на изпълнителната власт. Трябва друга власт да застане, да извърши контрол и да каже какво се е случило, тъй като ние, ако не направим това, рискуваме – утре, в Перник, слуховете, че са замесени полицаи в това отвличане, което е свързано с опит за изнудване на семейството и е довело до смърт, да се прикриват действия и на хора от Министерството на вътрешните работи.

Най-голямата гордост на правителството, че се е справило с отвличанията – с цел изнудвания, е накърнена със случая в Перник. Точно заради това правителството не е сериозен, не е истински говорител по тази тема и би било съвсем естествено всички тези обстоятелства да бъдат проверени и Народното събрание, самата комисия, да се произнесе.

Вчера по телевизията имаше монтирани смешни обяснения, очевидно изтекли пак от Министерството на вътрешните работи, за случая и как се е стигнало до това – нямало ток, алармата била включена, хората, които влизат вътре да правят обиска, изключват алармата с дърпане и късане на кабели. То не се изключва така аларма, тъй като алармите са с акумулаторни батерии, които не могат да бъдат изключени по този начин. Изключили те алармата с късане на кабелите с ток, той влязъл, взел от рафта оръжието си и се е самоубил. Как може на рафта да стои оръжие и той да се самоубие с него?

Това означава, че маса хора не са си свършили работата и на високо ниво трябва да се потърси отговорност защо това нещо е допуснато.

В противен случай, пак предупреждавам – още един път от тази трибуна, ще има размножаване и задълбочаване, комплициране, усложняване на тези слухове и увеличаване недоверието на хората към изпълнителната власт, към която след това изявление, ако Вие не сте съгласни да ме подкрепите и ако председателят на комисията, който стои зад мен не направи необходимото, към това недоверие ще се включи и Народното събрание, защото и то не е направило това, което би трябвало да направи. Благодаря Ви.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Георги Ганев: Членството на България в еврозоната може...
През 2024 г. България ще изпълнява инфлационния критерий, посочи икономистът доц. Георги Ганев Членството...
Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...