Хората не вярват на правителството

Иван Костов: Благодаря Ви, госпожо председател.

Колеги народни представители, от името на Парламентарната група на Синята коалиция правя това изявление, с което настояваме Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред да осъществи контрол върху действията на изпълнителната власт във връзка със самоубийството на заподозрян за извършването на отвличане и убийство човек в Перник. Аз нарочно няма да използвам имена, защото в случая имената не са важни. Комисията трябва да провери и да отговори на слуховете, които се носят сред обществото и създават хаос в тази ситуация.

Първо, да отговори: какво е било процесуалното състояние на това лице – на самоубилия се? Той бил ли е обвиняем и следствен или е бил защитен свидетел, така както се появи информация в медиите? Ако е бил обвиняем или следствен, кой и защо е нарушил конвойните правила? Защото има правила, по които се контролира поведението на такова лице. Ако е бил защитен свидетел, има ли акт на прокуратурата?

Ние трябва да сме наясно дали всичко това, както е действано по отношение на това лице, е съобразно законите и правилата на страната.

Второ, защо не е отнето оръжието му при началото на следствените действия? Това е първото нещо, което, според Вътрешните правила в Министерството на вътрешните работи, трябва да бъде извършено по отношение на лицето. Първото действие е да му бъде отнето оръжието – лично или служебно, защото има риск да се злоупотреби с това оръжие. Защо това не е направено? Кой е отговорен, че го е допуснал?

След това – имало ли е прокурор по времето на обиска, и ако е имало, тъй като дълго време прокуратурата мълча, защо не е препятствала и какво е отношението на прокуратурата към нарушението на всички тези правила? Защо прокуратурата мълчи още и не образува следствие във връзка с тези нарушения, които са довели до причиняване на смърт? Защо обискът не изземва оръжието? Защо първото нещо, което не прави обискът, е неизземването на оръжието? Първият или вторият обиск, ако е вторият – още по-комплицирана е ситуацията. След това – с какво оръжие се е самоубил? Комисията трябва да отговори на тези въпроси.

Защо е необходимо Народното събрание да го направи? Защото след многобройните крайно несполучливи обяснения на министър-председателя, на министъра на вътрешните работи, на шефа на ГДБОП практически хората нямат доверие на изпълнителната власт. Трябва друга власт да застане, да извърши контрол и да каже какво се е случило, тъй като ние, ако не направим това, рискуваме – утре, в Перник, слуховете, че са замесени полицаи в това отвличане, което е свързано с опит за изнудване на семейството и е довело до смърт, да се прикриват действия и на хора от Министерството на вътрешните работи.

Най-голямата гордост на правителството, че се е справило с отвличанията – с цел изнудвания, е накърнена със случая в Перник. Точно заради това правителството не е сериозен, не е истински говорител по тази тема и би било съвсем естествено всички тези обстоятелства да бъдат проверени и Народното събрание, самата комисия, да се произнесе.

Вчера по телевизията имаше монтирани смешни обяснения, очевидно изтекли пак от Министерството на вътрешните работи, за случая и как се е стигнало до това – нямало ток, алармата била включена, хората, които влизат вътре да правят обиска, изключват алармата с дърпане и късане на кабели. То не се изключва така аларма, тъй като алармите са с акумулаторни батерии, които не могат да бъдат изключени по този начин. Изключили те алармата с късане на кабелите с ток, той влязъл, взел от рафта оръжието си и се е самоубил. Как може на рафта да стои оръжие и той да се самоубие с него?

Това означава, че маса хора не са си свършили работата и на високо ниво трябва да се потърси отговорност защо това нещо е допуснато.

В противен случай, пак предупреждавам – още един път от тази трибуна, ще има размножаване и задълбочаване, комплициране, усложняване на тези слухове и увеличаване недоверието на хората към изпълнителната власт, към която след това изявление, ако Вие не сте съгласни да ме подкрепите и ако председателят на комисията, който стои зад мен не направи необходимото, към това недоверие ще се включи и Народното събрание, защото и то не е направило това, което би трябвало да направи. Благодаря Ви.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Бонка Василева: Една икономическа “сглобка” в момента организира...
Има два коренно различни модела за София! Ние предлагаме прозрачен конкурс, за дагарантираме, че...
Декларация на ПП-ДБ относно военното престъпление, извършено от...
Има събития, които разкриват лъжи, свалят маски и крещят истината. Събития, които е невъзможно...
Любен Иванов отправи запитване към министрите на транспорта...
Депутат пита министри за буферния паркинг на Видин Депутатът от Видин Любен Иванов отправи...
Паметниците са много повече от градоустройствено, урбанистично, пространствено...
Паметниците представляват кои сме ние като общество - нашия морален и времеви интегритет -...
Столична община, район Витоша: Колосално незаконно сметище в...
От Район „Витоша“ сигнализират за огромно нерегламентирано сметище, заемащо 20 декара общинска площ в...