Хаос в държавата (+ВИДЕО)

Иван Костов: Благодаря ви, че уважавате нашата пресконференция с присъствието си. Ние ще започнем с констатацията, че миналата седмица от събота, неделя до сега сме изброили 19 големи скандала. 19 скандала означават, че на практика страната ни няма дневен ред. Страната ни не се движи в никаква посока и непрекъснато се създават конфликти. Непрекъснато се зараждат персонални битки, защото през очите на медиите това се случва. Само че зад тези скандали, зад една част от тях се вижда следното: цели професии стават жертва на агресията на управляващите от ГЕРБ. Така е с образованието и БАН. Така е със здравеопазването. Лекарите стават една нападната професия, на практика и не могат без доверието на пациентите да лекуват. Това става и в културата. Включи се текст в закона за бюджета, който е подигравка с българското кино, например.
Ние посочваме, че липсата на духа на реформи и то най-вече там, където реформите са абсолютно необходими като здравеопазване, образование, култура и Министерството на вътрешните работи се проявява в непрекъснато оскандаляване на събитията.
Ето ви няколко примера за скандали:
Първо скандалът център, на който стана министърът на културата Вежди Рашидов с финансирането на продукция и натиска да бъде номинирана, който на практика създава реакция от страна на италианската държава. Между другото този пример ме кара да ви обърна внимание, че на големите скандали от типа на този, с който започнах отговарят други правителства. Например, американското правителство забрани на бившия вътрешен министър Румен Петков да посещава САЩ. Той е виден политик от БСП. Той отговори с гаменско държание, БСП не се противопостави, не се разграничи. Но вижте, правителството на САЩ взима мерки, италианските институции взимат мерки в България никой не взима мерки за нищо. Нито един от тези скандални случаи в обществото няма законово продължение. Не стига до прокуратурата, не стига до съда, не става ясно кой какво е сбъркал.
Скандалите са толкова много, че ние даже в един миг при анализа им се чудехме как да подходим към тях. Защото всички скандали накрая получиха едно име – “Калинка”. Вкалинчиха се. Всичко стана една “Калинка”, една несъществуваща диплома. Някакво момиче станало някакво. Никой не разбрал защо го издигат. Никой не носи отговорност. То е предложение на министъра Найденов, например, назначението е на Бойко Борисов. И всичко стана една “Калинка” в държавата.
Само че зад всички тези скандали, след анализа, който ние правим, ние открояваме нещо много важно. Зад всички тези скандали точно тази седмица, във вторник, един руски шеф на “Росатом” се опита и получи среща при българския министър-председател, който пък накара министъра Трайчо Трайков и по-нататък шефа на НЕК да подпишат меморандум, в който откровено се продават българските интереси.
И ако не се поддаваме само на това да ни привлича вниманието само Калинка, а се опитаме наистина да видим къде е централния интерес и ако Демократи за силна България все пак се опитват в 19 скандала да запазят координацията на своето политическо поведение това, което се случва с АЕЦ “Белене”, първо е незаконно. Защото в момента, в който започне да се реализира, подписаното споразумение не може да се реализира от този, който го е подписал. НЕК не може да внася такива активи в такова дружество. Това не може да стане по закон в България. Прокуратурата, разбира се трябва да се сезира и да спре тези неща. За да ви кажем, че ние считаме, че трябва да се направи поставяме акцента върху следното. Има избран консултянт по проекта за АЕЦ “Белене”, който трябва да каже: каква е финансовата страна, каква е финансовата обосновка на този бизнес проект, каква е неговата икономическа обосновка на този проект, каква е неговата обосновка от техническа гледна точка. Даже да ни каже колко струва, защото този меморандум е отстъпление дори от позициите на Тройната коалиция и те го казаха ясно. Защото те все пак се подписваха под някакви суми, докато тук е подписан бял лист. “Росатом” може да напише всякаква сума в такъв меморандум, всякакви цени намалявайки дълга на българската страна, а това е гигантско предателство спрямо българските национални интереси. Гигантско предателство. И ако това нещо се опита да реализира правителството на ГЕРБ това ще изкара със сигурност нас в опозиция. Това е неминуемо.
На фона на всички останали скандали и забърканите в тях министри, считаме че последния ход на министър-председателя е да направи радикална промяна в кабинета, за да покаже, че това се дължи, това което се случва не на лошо лидерство, не на неговата неспособност да зададе дневен ред на страната, а се дължи на лоши изпълнители, които опорочават зададения от него правилен дневен ред и го превръщат в непрекъснати скандали. Но ако е така той трябва да направи радикални промени в кабинета. Това е моето встъпление. Имате ли въпроси?

Кой трябва да си ходи?

Иван Костов: Ами много трябва да си ходят. Вежди Рашидов трябва да си ходи заради тази политика срещу българската култура въобще и българското кино. Трябва да си ходи, по всичко изглежда, областния управител на Пловдив, който инструктира хората как да подправят изборни резултати. Трябва да си ходи транспортния министър, защото как може да се сблъскат два кораба пред Емине. Каква е тази пристанищна администрация, какво е това управление на плавателните съдове, за да се допусне да загинат български моряци. Това не може да е само вина на капитаните. Трябва да си ходи министъра на образованието, ако питате мен, заради всички тези неща, които стават с висшите училища и с БАН. Трябва да си ходи министър Найденов, заради това, че е предложил това момиче с една година и половина стаж да оглави най-крупната банка, наречена Фонд земеделие. Тази Калинка, въпросната. Трябва да си ходи… да продължавам ли кой трябва да си ходи?

Да…

Иван Костов: Трябва да си ходи новият министър на здравеопазването, защото това което се случва в Горна Оряховица. Това е пълна парализа на институциите, които са отговорни за здравето на хората. Защото там трябва да има инспекторат, там трябва да има експертиза, медицинска, там трябва да има ясни заключения. Това не може да се замести от министъра на вътрешните работи с полицаи и с подслушване. Вие трябва да знаете, че най-високата детска смъртност, т.е. при раждане е в България, в Европейски съюз. И една значителна част от тази смъртност е смъртност на мъртвородени. Тоест, укривана бременост, плода е малтретиран и се получава мъртво раждане. Една част от тези промили на загубени деца, които са вероятно някъде около близо 1000, се дължат на такова нещо. Знаете ли какво ми казаха лекари, с които аз разисквах този случай, казват “в нашия хладилник също има три плода, значи ли това”, да не казвам коя болница е това, че ще отидат да ги арестуват “значи ли това, че нас ще ни проснат на пода”. Ето ви здравеопазване. Какво е това здравеопазване, в което министър на вътрешните работи решава кой случай какъв е. Какво е това?
Това е пълна пародия. Да продължавам ли нататък?
Вижте, Ади ми каза, да започна с нещо ама… и аз наистина исках да започна с него обаче… Най-силно ще усетят хората скандала с това, че от 13 години за пръв път пенсионерите няма да получат някакво парично плащане за Коледа. Ето ви най-големия скандал, който ще го усетят 2 милиона и половина души. Коледна добавка няма да получат българските пенсионери. Защо толкова пристрасно го казвам, защото това е въведено от нас 97-ма година. Тринадесет години никой не посегна на тези пари. Всеки даваше нещо на пенсионерите предвид това, че те са слаби. Тази година нищо не им се даде и за Коледа ги оставят сами.
Ами Южната дъга? Кой е виновен за южната дъга? Когато се откриваше Бойко Борисов си откри Южната дъга. Снощи кметицата г-жа Фандъкова, горката в тинята, сред водите… къде беше Бойко тогава? Ми тя ще изчисти сега булеварда, той пак ли ще дойде да го открие? Не, не питам. Ами къде е министъра на регионалното развитие и благоустройството? Защо е приел този проект? Ама не може така да и слагат на нея в устата думички, отговорни фактори. Това е проект на централното правителство. Тези всичките системи за защита на магистралата. Това са инженерни въпроси. Ами пътя за Кулата? България няма връзка с Гърция. Къде е министъра на регионалното развитие и благоустройство? Къде е министъра на транспорта? Защо ни говорят глупости, че ще го оправят за 10 дена? Как ще оправят за 10 дена това тясно място, където каквото и да се сложи реката ще го завлече, защото е станала огромна. Как ще пуснат този път? Нали има инженерни решения. Нали има напор… това всичко е известно за което говорим. Как така изведнъж на нас ни се случват тези работи?
Така че ако иска нещо да направи и ако иска да покаже, че не се дължи на липсата на лидерство, на липсата на дневен ред – радикални промени в кабинета. Защото за тази седмица ето тези са се орезилили. Другата седмица ще се орезилят останалите със сигурност.

Г-н Костов, толкова много случаи не са ли сигнал за лошо лидерство?

Иван Костов: Аз това казах, че последния шанс да проверим лидерството е да проверим дали то може да излезе от него като назначи хора и върне духа на реформите. Там където няма реформи, там има хвърляне на хората едни срещу други. Това е тоталитарна практика. Оплювани БАН, оплювани професори, оплюван Софийски университет, оплювани лекари… Не може така. И отгоре кой е добрия единствения или кои са тези добрите? Да ги видим хубаво. Не може така. Това не е държава. Това наистина е хаос.

Смятате ли, че криза служи за оправдание?

Иван Костов: Кризата иска силно лидерство. Кризата иска силно лидерство. Кризата иска силен дневен ред. Ако има дневен ред, ако има дух на реформи всичко ще се дисциплинира, всички ще получат работа, всички ще получат задачи ще започнат да ги преследват, да ги гонят, ще започне да се стяга администрация. Всичко ще започне да върви в определена посока. Кризата е шанса да тръгнем в определена посока, а не да се давим в хаоса на институционалните конфликти. Защото накрая, ето няма нищо. Няма обвинения, няма нищо.

За ключовата фигура министър Цветанов да кажете нещо? Той по-малко виновен ли е?

Иван Костов: Е как ще е по-малко виновен? Как да е по-малко виновен като тази полицейщина … тя не се довежда докрай. Аз оставям всичко останало от тази седмица, дайте да видим от миналата седмица. Той излезе и обвини бившия Главен прокурор, че има пръст в две убийства. Какво последва от това? Опровержение от прокуратурата. Може ли един вътрешен министър да говори такива неща? Може ли според вас до такава степен да се принизява институцията? Това е отчаян милиционерски натиск. Отчаян, вече е наистина съвсем отчаян. Единствения начин е производство на скандали вътре в самото МВР.

А да си ходят ли Цветанов и Дянков?

Иван Костов: Ето казахме ги всичките, които тази седмица, подчертавам, тази седмица са направили скандали. Следващата, тази която започва сега ще видим кой ще се прояви добре.
Наистина, питайте го министъра на регионалното развитие и благоустройството да не се крие това момче. Разумно, смислено да излезе и да заяви кога ще … тази връзка с Гърция, това не е някой селски път за който може да се казва “калта ще изсъхне, ще минем и ще натрупаме и ще стане”. Това е жизнено важна артерия не само за България, но и за целия Европейски съюз. Как може да не излизат и да не казват каквото и да било? Пуснали Фандъкова да се разправя със скалите и с … това е безобразие. Това на нищо не прилича.

Г-н Костов, поставяте ли някакъв срок пред Бойко Борисов за промени в правителството?

Иван Костов: Да си постави сам срок. Ако изобщо приеме това, което казваме ние.

Ако не го направи?

Иван Костов: Ще има нова пресконференция. Знаете ли, аз искам накрая най-неприятните неща във връзка с този акцент който ние все пак без да губим ориентацията си в политическите събития, което е на прага. И ние сме на прага на загубата на ориентация, въпреки опита, въпреки компетентността ни няколко думи да ви каже за меморандума г-н Иван Иванов, защото звучат наистина много сериозно и много тревожно.

Иван Иванов: Аз разбрах, че вие се интересувате преди всичко от това кои министри губят доверие в резултат на тези скандали, но действително през изминалата седмица покрай всички тези скандали не можа ясно да се открои нещо, което е много тревожно. Държавата не защити българските национални интереси в меморандума подписан от НЕК и “Росатом”. Защото меморандума чрез записаните в него текстове освен това нарушение на законите, което спомена г-н Иван Костов, дава възможност същия този меморандум централата “Белене” да се окаже накрая една руска собственост. Руска централа на българска територия.

Иван Костов: Построена само за износ. Която е единствената ядрена централа в света, на която не мотивира строителството й с необходимостта да изнася. Не за вътрешно потребление, а за износ. Няма такава ядрена централа в света.

Иван Иванов: Освен това, меморандума позволява чрез заем и дялово участие в него доминираща роля да има “Росатом”. Ще припомня, че дори и Тройната коалиция не реализира вариант за взимане на заем от руска страна. В същото време меморандума не отделя и дума за това, че съгласно решение на Европейската комисия всяка от страните, които произвеждат ядрена енергия трябва на собствената си територия да изгради хранилище за трайно погребване на отработеното ядрено гориво и радиоактивните отпадъци. Това трябва да стане на наша територия в България.

Иван Костов: Това е основната причина поради която Балтийските страни не могат да строят атомни централи. Нямат къде да складират според европейските директиви ядрените отпадъци.

Иван Иванов: Тъй като транспортирането на радиоактивните отпадъци и отработено гориво е действие с изключително голям риск, уязвимо на терористични актове, на природни бедствия и на катастрофи. България трябва да се подчини както го правят някои от европейските страни. По този въпрос, който е ключов при строителството на ядрени централи няма и една дума в този меморандум.
Демократи за силна България настояваме да се спази процедурата, която беше обявена. Избрана е HSBC като консултант, който трябва да даде отговор на българските власти и на всички нас – каква е цената на тази централа, какъв е технико-икономическия анализ, който ще покаже ползите и вредите от такава централа, каква би била цената на тока, какви биха били пазарите на произвеждания електрически ток. И не на последно място, да даде предложение за преструктуриране на проекта, за да може да бъде привлечено вниманието на поне един западен инвеститор. Защото тези два инвеститора, тези две компании, които “Росатом” доведе със себе си по 1%, не са в класацията на стратегическите инвеститори. Благодаря ви!

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...