Филчев казваше, че имам сметка в Швейцария, премести я в Япония

– Г-н Атанасов, покрай скандала с подслушванията от последните дни изплува един друг подобен – от 2000 г. За него напомни Никола Филчев. Той дълго мълча, защо се намесва сега?
– В последните 1-2 месеца Филчев на два пъти излезе с интервюта в подкрепа на Борисов и Цветанов. Едното беше във връзка с агентурното минало на Борисов и онзи случай със Сретен Йосич, където Филчев обясни, че Борисов е имал перфектно поведение като държавник. И сега излиза втори път. Целта е да се отклони общественото внимание от този тип скандал, който тече сега за подслушването, и да се припомнят на хората разни претоплени манджи в стил: Костов е виновен за всичко.
– Но е прав, че скандалът с подслушванията по ваше време също беше голям и може да се направи някаква аналогия с днешния.
– Скандалът “Филчев-гейт”, който наистина беше грандиозен и беше насочен срещу правителството на ОДС, след години завърши с две оправдателни , присъди
по две дела, които бяха водени дълго и мъчително. Колегите ми бяха оправдани. Аз бях обвинен в длъжностно престъпление – че съм организирал незаконно подслушването му. В крайна сметка на три инстанции бях оправдан. Филчев води три дела срещу мен, и трите завършиха по този начин.
Ситуацията сега е различна. За 4 г. управление на ГЕРБ гръмнаха доста скандали със СРС, за които стана ясно, че Цветанов е виновен и отговорен, а той не понесе отговорност. Ще ви дам пример с изтичането на СРС-тата за лекарите от Г. Оряховица.
– Достоверно ли ви звучи информацията, изнесена от Станишев сега?
-10 г. съм бил по върховете на службите и познавам много хора. От любопитство направих елементарни справки и се оказа, че голяма част от публикуваните в медиите факти са верни. След атентата в Сарафово е била закупена и внесена много специфична техника, която да бъде използвана за неутрализиране на взривни устройства, които се задействат чрез джиесем апарати. Точно тази техника е възможно да бъде използвана освен за неутрализиране на задействането и за подслушване на отделни абонати.
– За подслушване на телефона или за използване на апарата като касетофон?
– И двете.
– Защо толкова години продължава да е актуална темата с подслушванията?
– Намесата в личния живот на хората винаги представлява интереси и за службите, и за политическите среди. Такива скандали не гърмят само в България, а и в много държави, сочени за развити демокрации. Обаче искам да припомня един важен детайл. След изборите през 2001 г. Филчев бе на посещение в Москва. И след като се върна, на летището пред много журналисти заяви, че носи специален поздравителен адрес от Путин за Сакскобургготски. Затова го и наричам вестоносеца на Путин
И свързвам тези атаки срещу Костов, правителството на ОДС и моята персона с позицията, която ние заехме срещу руските специални служби в България, с това, че изгонихме много хора, свързани с руската организирана престъпност, изгонихме трима руски дипломати.
Филчев е изкусен лъжец. През годините много внимателно съм наблюдавал поведението му – той така умее да вплита лъжи между фактите с цел да създаде интрига и внушение.
– Твърди, че сте “пропели” и сте топили Костов.
– Това са интригантски детайли, но колкото пъти ме привикваха да ме разпитват по тези дела, винаги накрая се намираше някой да ми каже, че тези неща се вършат по указания на Костов. Сега пък излиза, че аз съм пял срещу Костов.
Между другото искам да кажа нещо много важно – Филчев беше основната причина за мониторинга по “Правосъдие и вътрешен ред” при приемането ни в ЕС през 2007 г.
– Заради подслушването ли?
– Не. Работата му като главен прокурор беше скандализирала европейските ни партньори. По негово време нямаше никаква резултатност. Той се занимаваше само с това да води някакви лични войни и да преследва хора. А в същото време тежките престъпления, които бяха извършени в банковата система по времето на Жан Виденов – нито едно от тези дела не завърши с осъдителна присъда. Когато бяхме приемани в ЕС, Филчев беше нарицателно в Еврокомисията. И той персонално беше причина да ни се наложи този мониторинг, който и до ден днешен не е отменен.
– Отношенията ви с Филчев ми приличат на лична война – вие го наричате лъжец, той вас също…
– Нямам лични отношения с този човек. Макар и повърхностно, го познавам доста отдавна – той беше асистент в нашия факултет, когато бях студент.
После той беше зам.-министър на правосъдието и заедно сме работили по промените в НПК – не съм забелязал лично отношение или някъде да съм го настъпил. Затова си давам сметка, че той по някакъв начин е бил или е принадлежал към среда, която беше засегната от моите действия като директор на контраразузнаването или Костов като премиер.
– Филчев съобщи, че съпругата ви и Елена Костова имат обща сметка в чужбина, в Япония.
– Това не е нова история, но има нов момент – през годините Филчев говореше за такава сметка в Швейцария.
– Сега обаче твърди, че за подобна сметка му е признал и Йордан Соколов.
– Това изобщо не е за коментар. Знам, че е било водено дело, разпитвани са хора, включително и бивши министри и не са могли да установят нищо. Аз не съм разпитван, не са ме търсили, чувал съм отстрани. Когато разбрах за тези му твърдения, направихме справка и се установи, че за откриването на подобна сметка като физическо лице в Швейцария е задължително лично присъствие. Нито аз, нито жена ми сме стъпвали в Швейцария. Това е част от неговата клеветническа история.
– А има ли жена ви сметка в Япония с Елена Костова?
– Не. Не искам да го коментирам, толкова е пошло и долно. И пак целта е да припомним колко лоши са тези хора, защото сме в предизборна кампания, и трябва да върви рефренът – за всичко е виновен Костов.
– Филчев цитира Костов, който му казал, че е готов да се раздели с вас, но жена ви била много алчна.
– Това е идиотска история. Абсолютна измислица.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...