Успехът за Цветанов е влизане в Шенген (+ВИДЕО)

Отговорността за борбата с престъпността и покриване на условията за влизане в Шенген се носи от премиера и цялото правителство, подчерта още Костов. Според него възстановяване на тоталитарната практика от времето на Живков да се залепват публични етикети, вместо да се представят доказателства в съда, в условия на демокрация дава възможност за реабилитиране на виновните, а не за тяхното заклеймяване и възстановяване на справедливостта.

Иван Костов: Здравейте. Благодаря ви, че уважихте нашата пресконференция. Ние обаче пред вас изразяваме много сериозни опасения, че България ще загуби шансовете си да влезе в шенгенското пространство. Заради несправяне с проблемите на престъпността.
За нас опитите на Бойко Борисов да реабилитира режима на Тодор Живков отприщиха вълна от желаещи да бъдат реабилитирани. Те бяха предизвикани с лепене на етикети от вътрешния министър, което при комунизма убиваше хора по милиционерския начин, но днес праща тези хора на обществен дебат. В обществения дебат вече аргументите на министъра и аргументите на Румен Петков са едно и също и по този начин се създава един опит проблемите да се решават не съобразно закона, а пред общественото мнение защото това е демокрация. Но това пък няма нищо общо с правовата държава, защото се реабилитират съответни лица. Общественото мнение пред, което се водят тези дебати не е арбитър. Арбитър е съда. И изтощаването на тези практики е изцяло отговорност на правителството и на мнозинството на ГЕРБ. Ако загубим достъпа до шенгенското пространство, което в последствие може да доведе и до загуба на европейско финансиране. Те ще носят отговорност, включително и за това, че не направиха съдебната реформа, за която ние толкова много настоявахме и толкова пъти сме обявявали, че ще ги подкрепим.

Г-н Костов, изпратихте ли писмо до ЕНП?

Иван Костов: Да.

А в какъв срок очаквате някакъв отговор?

Иван Костов: Той не е сложен въпроса. Очакваме отговор. Изпратили сме писмото не само до Вилфред Мартенс, но и до членове на президиума на ЕНП.

Има ли някаква реакция на ГЕРБ, на лидера на ГЕРБ за това, че вие пращате писмо до ЕНП?

Иван Костов: При него всички реакции са публични и са много понятни. Аз мисля, че подобен опит за реакция беше участието на г-жа Цецка Цачева в предаването “Панорама”, където тя се опита хем… каквото се опита вие го видяхте или можете да го прочетете аз да не я тълкувам.

Г-н Костов, какво казвате в това писмо до ЕНП? Какво очаквате?

Иван Костов: Да се разграничат. Трябва да се разграничат категорично от опитите на г-н Бойко Борисов да реабилитира режима на Тодор Живков. Това очакваме, това е най-естественото. Ние не искаме нещо да правят друго. Ние искаме да видим дали те са с нашите ценности.

Какво би последвало от това ако евентуално се разграничат?

Иван Костов: Много неща ще последват. Имаме достатъчно механизми да развием съпротива и да създадем достатъчно енергия ЕНП да си спомни, че тази формация е тази, която е свалила комунизма в Централна и Източна Европа. Имаме средства.

Каква според вас беше целта на това отново да се върнем отново на атаките срещу Румен Петков от страна на Ваньо Танов и Цветан Цветанов?

Иван Костов: Аз не мога да знам каква беше целта, но една прозрачна цел се прокрадва. Ние в последните дни виждаме непрекъснати катастрофи на обвиненията на прокуратурата подготвяни от МВР пред съда. Виждаме как съда пуска обвинени и как оправдава обвинени. И най-естествено е да считаме, че в опита си министъра на вътрешните работи да покаже, че не е загубил своята енергия срещу престъпността, той се опитва да засили този полицейски натиск, който обаче започва да изглежда като отчаян опит да се поддържа впечатлението, че в България се прави нещо срещу организираната престъпност. Аз мисля, че ще разберем дали той всъщност е успял ако получим покана и влезем в Шенген. Ако не получим значи ще бъде разшифровано това поведение.

Г-н Костов, ще подкрепите ли създаването на анкетна комисия за Румен Петков, инициирана от Волен Сидеров?

Иван Костов: Първо, ако следваме тези инициативи трябваше да се свали имунитета му, нали. Ако главния прокурор иска имунитета на Румен Петков ще го подкрепим. Ще гласуваме “за”. В парламента има достатъчно парламентарни комисии, които да се занимаят със случая. Харченето на пари преди Коледа е лоша практика според мен. Има достатъчно съществуващи инструменти парламента да вземе отношение по всякакви теми. От друга страна това са стари неща. Нали така? Нека да гледаме напред. Ние обърнати към стари скандали, към стари лица, към Филчев, към Румен Петков забравихме, че имаше един човек, който беше обвинен и беше обвинен като глава на октопода. После се оказа, че няма октопод и т.н. И вече никой не пита какво става там. Тоест, затрупват се една след друга тези акции без да дадат какъвто и да е резултат. Затова аз наричам това – отчаян полицейски натиск.

Трябва ли да бъде сменен Цветан Цветанов?

Иван Костов: Това в момента не коментираме. Не сме коментирали такава теза. Отговорността казахме, че е на ГЕРБ и на правителството като цяло. Защото нарастващата криминогенна обстановка, в смисъл случващи се престъпления, включително битови, включително задаващите се битки в организираната престъпност е поради липсата на обща превенция срещу престъпността в условия на криза. Тоест целия кабинет е отговорен, че допуска влошаване на криминогенната обстановка, защото не отговаря с антикризисна програма, това от една страна. От друга страна, казваме че съда бил слаб и така нататъка. Защо мнозинството и правителството не осъществиха съдебни реформи. Ние казахме, че ще ги подкрепим. Нещо повече, включихме се в дебата, давахме идеи. Какво ли не сме направили, за да покажем в каква посока трябва да тръгне тази съдебна реформа.

Това беше основното, в което подкрепяхте ГЕРБ, битката срещу престъпността. Кое беше това, което промени и обърна нещата?

Иван Костов: Ние не сме обърнали нещата, ако влезна във вашата терминология, ние предупреждаваме, че има един обективен процес. И този обективен процес е успеха ни във влизането в Шенгенското пространство или неуспеха. Там ще се разбере заслужаваме ли доверие с тази вътрешна политика на сигурност или не. Като страна. И то от гледна точка на наблюдателя отвън.

Вашият наследник на председателското място в Комисията по контрол на ДАНС, Волен Сидеров поиска днес комисията да се занимае с изслушване на Румен Петков, Алексей Петров и братя Галеви. Трябва ли и с тези стари неща да се занимаваме?

Иван Костов: Строго погледнато, това е работа на Комисията по вътрешен ред и обществена сигурност. Не строго погледнато, а по закон е така. Защото срещата на Румен Петков с братя Галеви е организирана от Дирекцията за борба с организираната престъпност. Алексей Петров е участвал просто, защото ги е познавал. Поне това е версията. И в този смисъл, тъй като става въпрос за наркотрафик, нали така това е основното обвинение, с наркотрафика не се бори ДАНС. Той е задача на БОП.

Вие на мястото на премиера щяхте ли да смените вътрешния министър?

Иван Костов: Аз щях да реализирам съдебна реформа още в самото начало, докато имаше конституционно мнозинство. От там трябваше да тръгне един готов да управлява ГЕРБ. Готов да поеме отговорностите за управлението на страната. И един министър-председател, който знае точно коя е най-слабата брънка, за да изтегли от нея веригата на решаваните въпроси за цялата страна. Това щях да направя. Нямаше да изпускам този златен шанс.

Г-н Костов, въпреки тези политически боричкания и подмяна на теми в обществото, Симеон Дянков каза, че кризата е свършила почти, като почти май аз го слагам. Симеон Дянков трябва ли да напусне поста си ако бъде приет бюджета в този му вид.

Иван Костов: Тук е ела зло, че без теб по-зло. Това е моя отговор. Защото ще хвърли страна в политическа криза такова нещо. Повтарям своя теза от преди няколко седмици.

А свършила ли е кризата според вас?

Иван Костов: Много ми се иска да е свършила кризата. Аз съм един от тези, които искат много кризата да е свършила. А и да си призная пред вас преди участието ми в “Панорама” видях един репортаж, който ме подтисна ужасно. Който ме подтисна така, че още не мога да дойда на себе си. Особено от онази случка разказана от кмета за човека, който болен от рак взел там някаква сума пари от него, върнал си борчовете и се самоубил. Това ми подейства страшно угнетяващо. И знаете ли от тогава какво разсъждавам? Защо е решил да остане да дължи на кмета? И си отговарям така – защото ако някой трябва да понесе отговорност в очите на този човек излиза, че все пак най-близката власт трябва да понесе поне финансова щета от това, което е неговия катастрофирал живот.
Благодаря ви.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...