Управляващите се скриха зад гафа на Кунева

(видео)

Радан Кънев: Здравейте. Благодарим ви за вниманието в почивния ден. Днес ще представим на вашето внимание две теми: едната е свързана с корупционния скандал, свързан с доставките на храни за социално слаби граждани в България със средства от Европейския съюз. А другият, със скандала, свързан със събирането на лични данни на пациенти със зависимости, които са на метадонова програма. По първата тема- Росица Рачева- член на софийското ръководство на ДСБ и експерт в работата със зависими лица. Първо искаме да отбележим, че информацията, която до момента вече беше публикувана във връзка с доставката на храни за социално слаби със средства от Европейския съюз представлява действително голям и очевидно траен назад във времето корупционен скандал. Управляващите се покриха зад кадровия провал на партията на госпожа Меглена Кунева, но ние настояваме, че те изцяло носят отговорност за случващото се с тези доставки за очевидно нерезонните цени, които данъкоплатецът плаща за тези храни, изключително завишени, най-вече за факта, че една и съща фирма печели на практика всички позиции по тези траншове. Между другото тази фирма печели десетки обществени поръчки, свързани с доставка на храни за държавата, в това число за други ведомства, детски градини, затвори, за българската армия и т.н. Данните, с които до момента разполагаме, показват, че тази фирма използва класическа корупционна схема с други съучастници, които подават по-ниски оферти, след това се оттеглят и печелят тези оферти, които са на цени далеч над пазарните и се извършва на практика източване на тази програма. Това нещо продължава включително със същата фирма от времето на Тройната коалиция, като между временно тези порочни практики са доразвити от сегашното ръководство на Министерството на земеделието и Фонд “Земеделие”. Искаме да припомним, че ДСБ двукратно – веднъж по време на мандата на Тройната коалиция и веднъж по време на мандата на сегашното управление, предложи поправки на Закона за обществените поръчки, които визираха именно този случай, а те искаха да се запишат в закона, че не може да се включват поръчки на цени над пазарните борсови цени. Както Тройната коалиция, така и управлението на ГЕРБ, отхвърлиха тези поправки. Сега виждаме защо. Защото те системно се възползват от именно тази възможност. В момента генерал Атанас Атанасов и нашият европейски депутат Светослава Малинов подготвят подробно досие по случая и сигнал до прокуратурата, до Комисията за защитата на конкуренцията и до ОЛАФ. Ще заведем и серия от парламентарни питания, като естествено всички подробни данни, с които ще се снабдим и с които ще оформим този сигнал, ще бъдат предоставени. А сега давам думата на Роси Рачева по втората тема.

Росица Рачева: Здравейте и от мен. По темата с изискването на личните данни на пациентите, включени в метадонова програма, който е постъпил до всички метадонови програми. Искаме до обърнем внимание на начина, по който се води това разследване. На първо място, това от което сме обезпокоени е, че се систематизира една голяма група хора със здравословен проблем, които са включени в лечебни програми и голяма част от тези хора функционират изключително добре. Те нямат никакви криминални прояви и са с добър социален статус. Този подход поставя правото на защита на личните данни на голяма група от хора под въпрос. На практика в България съществуват 33 метадонови програми субституиращи, от които 11 са в София. В тези програми са включени над 1000 човека. По какъв начин може да се обоснове това, че за целите на едно разследване се изискват личните данни на 1000 човека. Законосъобразността на изискването на тази информация може да бъда поставена под въпрос. На практика, ако следствието установи, че извършителят не е бил някой от тези лица, утре по същата логика би могъл да поиска личните данни на друга група хора, на всички роми например или пък на всички хора, които имат друг здравословен проблем. И това поставя въпроса за целите, за които се изисква тази информация. В медиите излезе едно становище, че на практика тези данни ще бъдат използвани само за целите на разследването и след това ще бъдат унищожени. Ние сме силно притеснени за това какво ще се случи с тези данни в процеса на разследването и дали тези данни наистина няма да бъдат използвани за други цели. Искам да ви кажа, че в метадоновите програми са включени хора от всякакви социални групи и на практика те искат конфиденциалност. Това, което се получи като ефект е, че от една страна хората ще се отдръпнат от лечение, защото не искат техните данни да бъдат в базата на МВР, а от друга страна, и на това реагира професионалната общност, мога да ви кажа реакцията, която прочетох в една от медиите, беше свързана с това, че колеги коментират с желанието да останат анонимни. На практика този иск предизвиква една реакция на страх в колегите. Неговият коментар е такъв, че по този начин такива данни не са искани дори по времето на комунизма. Къде се връщаме ние? От друга страна, това рефлектира върху хората, които искат да се лекуват и върху техните близки. Много голяма група граждани са засегнати в това отношение. Това, което ние призоваваме, е от една страна програмите за субституиращо лечение да посочат дали такава информация вече е била поставена, и ако да – на какво основание. От друга страна, призоваваме Министерството на здравеопазването да излезе със становище това нарушение ли е или не и как ще реагира на тази ситуация. И не на последно място КЗЛД да се произнесе по случая. Това, което ние ще направим, е да влезнем в процедура по сезиране на КЗЛД. Благодаря ви. Ако имате въпроси?

Въпрос: Нека да уточним сигнала до ОЛАФ какво точно ще съдържа?

Радан Кънев: В момента се подготвя сигнала, иначе щяхме да го представим. Има подробни данни, свързани с участието на г-н Георги Цанков в множество поръчки на Държавен фонд “Земеделие”. Подробно се разглеждат именно поръчките, свързани с доставката на храни за социално – слаби граждани. Механизмът, по който фирми с по-ниски оферти печелят и се оттеглят, и остава само една фирма, чиито цени значително надвишават пазарните, като парадокс мога да кажа, че единствената цена, която не надвишава пазарните, е на станалия прословут боб. Това е единствената стока под пазарна цена към момента на сключване на сделката. Тъй като става дума наистина за много информация, ние ще я предоставим, когато сме готови със сигнала.

Въпрос: Как приемате новия алианс между Яне Янев и Марешки?

Радан Кънев: Трябва ли да коментирам това наистина? Историята на взаимоотношенията между тези двама общественици да ги наречем доста е водевилна, нека да видим продължението. Благодаря ви.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...