Управляващите предпазват мафията от ЕС

Радан Кънев: Добър ден. На днешната пресконференция освен приятното задължение да представим новоизбрания председател на ДСБ София г-н Вили Лилков, който достатъчно добре вярвам познавате, и да разкажем с г-н Малинов няколко думи за моето посещение по негова покана в Брюксел в края на миналата седмица. Основната политическа позиция на НР на ДСБ е свързана с внесените в парламента предложения за изменения на Закона за обществените поръчки. Искаме много категорично да кажем, че това е закон, който не отговаря на трайният натиск на ЕК за елиминиране на корупцията от обществените поръчки, категорично не отговаря на обещанията на БСП, които бяха много активни в тази сфера, а също така не отговаря на първоначално внесения в министерството проект, който съдържаше част от обещанията и част от очакванията на Европа. В този смисъл нашата позиция е, че става дума за закон, който ще пази българската мафия от Европа. Предпазва корупцията и мафията от натиска на ЕК и от натиска на българското обществено мнение и българския бизнес. На първо място – изцяло липсва електронната обществена поръчка, която е наше задължение към ЕС и за чието отсъствие ние ще плащаме скоро глоби; няма опростяване – има усложняване на правилата, няма по ясни – има по-неясни критерии за подбор на успелия кандидат; няма промяна на обжалването, т.е. то остава в КЗК, всеки предприемач, който се е занимавал с обществени поръчки и всеки български юрист, който е защитавал кандидат в спорове за обществени поръчки знае, че това е една най-малкото излишна инстанция, чиито резултат никога няма връзка с правото, а с определен политически, административен и бизнес натиск. Ние категорично поддържаме предложенията на РБ, неговите икономически мерки, които решават всички тези проблеми за разлика от внесения законопроект. Вярваме, че заедно с другите партии в блока скоро ще сме готови да представим и конкретни законодателни предложения за генерално променен или изцяло нов закон за обществените поръчки. Сега давам думата на г-н Малинов за няколко думи за срещата в Брюксел.

Светослав Малинов: Благодаря. С оглед на силно занижените критерии за европейска политика, които бяха поставени от една друга партия миналата седмица в Европейския парламент, ние можем да обявим нашето посещение за триумфално – г-н Кънев влезна от първия път в Европейския парламент и неговата вечеря не предизвика никакви новини. Сега сериозно, всеки председател на партия – член на ЕНП е постоянно поканен за всякакви заседания както на партията ЕНП, така и на комисии в ЕП. Така че такива срещи отсега нататък г-н Кънев ще има много. Имахме няколко срещи в рамките на този ден и половина, даже и успяхме да присъстваме на работа на комисията по граждански свободи, на която аз съм член, и да присъства на едно от ключовите за този семестър гласувания, но това е друга тема. Срещнахме се с няколко цели. Първата цел разбира се е опознавателна – да се осъществят лични контакти, но най-вече да информираме нашите колеги на всички нива, включително и българските експерти какво става в България. Основно послание е, че има нова политическа сила в България, наречена “Реформаторски блок”, която е трета политическа сила според всички сериозни социологически агенции и че предстои работа относно нейното консолидиране. Това беше нашето ключово послание, което беше възприето с интерес и което аз ще продължа на срещите, които ще продължат и в Страсбург по същата линия, тъй като доста хора проявиха интерес да получат от първа ръка информация за това, което става в България. Мисля, че това е достатъчно. По принцип тези срещи са конфиденциални, не се обявява това, което се обсъжда, даже понякога се изразява желание да не се обявяват имената на хората, които са присъствали. Когато обаче дойде време за официални срещи, тогава ще ви информираме и за дневния ред и за нещата, които сме подписали, ако има такива.

Радан Кънев: Преди да дам думата за въпроси още няколко думи във връзка с това посещение, които според мен са дори по-важни. Проведохме десетки срещи с българи, които живеят в Брюксел не като представители на политически партии, а като професионалисти, преподаватели и хора, които работят към институциите, към университети или към местен бизнес. Нашето твърдо убеждение е, че българите, които живеят постоянно на територията на ЕС трябва да бъдат важна част от българската вътрешна политика, във връзка с което ние ще разговаряме с колегите от РБ за създаване на политически клубове на българите, живеещи в различни държави от ЕС, които да бъдат една важна част от нашето политическо усилие оттук нататък. Знаете ли, това е малко лично, но когато човек излезе по улиците на Брюксел, времето беше чудесно да изпие една бира, и вижда защо ги няма младите хора по улиците на София в една петъчна вечер – ами защото са по улиците на европейските градове нашите младежи. Те са си там, говорят на български, говорят за българската политика, интересуват се, така че нашият ангажимент е този интерес да се превърне в политическо действие. На разположение сме за въпроси.

Въпрос: Ще Ви помоля глобално да заявите с каква национална мисия се стремите към властта законово и финансово? Какви задачи имате капацитет да осъществите?
Радан Кънев: Ще отговорим на изборите на този въпрос, мисля, че няколко пъти го задавате вече.
Въпрос: По време на посещението Ви в Брюксел Бойко Борисов изпрати съобщение на лидерите на партиите в блока за единодействие по отношение на параграф 12. Бихте ли коментирали вашата позиция?
Радан Кънев: Трудно е нашата позиция да бъде коментирана широко по този въпрос – тя е толкова ясна и категорична, че няма нужда от някакъв сериозен коментар. Всеки опит за затваряне на досиетата разглеждаме като продължаващи усилия за реставрация. За съжаление това е само елемент от общата картина, много категорично ще се противопоставим разбира се.
Въпрос: В тази парламентарна криза не е ли време за нови избори?
Радан Кънев: Не сме си променяли позицията – ние искаме максимално бързи предсрочни избори, моето лично мнение е, че те предстоят в обозримо бъдеще. Кризата в управлението е видима.
Въпрос: А конфиденциално ли е отношението на хората, с които сте разговаряли от ЕНП за парламентарните практики на ГЕРБ?
Радан Кънев: Не сме разговаряли за други политически партии, включително и за ГЕРБ.
Въпрос: И не сте лобирали за приемане на нови членове от РБ?
Радан Кънев: Не. Не сме се занимавали с членството в ЕНП нито сме обсъждали други партии – членки. Взехме обаче много категорична позиция, че всички официални срещи, които правим като ДСБ били те със синдикатите и работодателите в България, били те с български партии или с ЕНП, оттук нататък ще бъдат във формат “Реформаторски блок” с определени преговорни екипи.
Въпрос: Г-н Кънев във Вашия речник често използвате думи като олигархия и мафия. А можете ли да назовете имена на представители на олигархията и мафията, които ще бъдат обслужени от Закона за обществените поръчки?
Радан Кънев: Този закон на първо място ще обслужи всички, така стана популярен изразът “обръчи от фирми” от години насам, за първи път го използва г-н Доган, но той е много точен, най-вече на регионално и местно ниво, които изцяло за запушили общинските бюджети и областните бюджети, вземат по непрозрачен начин на практика всички поръчки. По принцип Законът за обществените поръчки не е проблем на тези няколко най-известни бизнес кръга, които така и така се обсъждат. Това е проблем, който се обсъжда на най-ниско ниво.
Въпрос: А има ли лице българската олигархия?
Радан Кънев: Аз няколко пъти съм казвал, там където на едно място има пари, медии и политика и нелегитимна връзка между медии и политика, безспорно можем да говорим за олигархия в български условия. Много тъжно е, когато започнем да говорим за медии, които принадлежат на дадена партия или за партия, която принадлежи на дадени медии. И двете неща са изключително неевропейски и спокойно могат да бъдат наречени мафия. За съжаление тези случаи се увеличават. Не е въпросът да назовем един кръг, примерно кръга около Корпоративна търговска банка, който сме назовавали много пъти. Лошото е, че можем да броим до 15 и повече. А на местно ниво далеч повече.
Въпрос: Управляващите дадоха заявка, че ще преборят тези проблеми говорейки за медиите и властта, мафията и олигархията. Вие ще имате ли смелостта да се преборите?
Радан Кънев: Ние имаме много категорични предложения, които решават тези проблеми. И ще бъдем след като сме ги предложили много ясни и категорични за икономическата програма на блока. А тези мерки са много ясни и подлежат на изключително ясна оценка дали си следваме програмата или не. Така че дали ще имаме сили, зависи от това дали ще имаме доверието на българските граждани. Те ще решат дали имаме достатъчно сили.
Въпрос: Съгласни ли сте с позицията на президента Плевнелиев, че България се намира в парламентарна, финансова и икономическа криза? И според Вас адекватни ли са действията на ГЕРБ?
Радан Кънев: За съжаление България се намира в много повече от това. България се намира в трайна социална и демографска криза, от която финансовата, политическата и икономическата кризи са само видими последици. Ние имаме много по-големи социални задачи от това да излезем от днешната парламентарна криза например. Действията на ГЕРБ като опозиция, са много ефикасни в разкриването на пряката подкрепа от страна на АТАКА към Правителството, но в нищо друго не съм видял да са ефикасни. В Европа това е станало много видимо, но предполагам, че това са целите на подобна политика. Всеки говори за това. Всеки говори за протестите и подкрепата на АТАКА за Правителството. Това са двете неща, които всички знаят за България.
Въпрос: В такъв случай ще се вслушате ли в изследванията демоскопски, че 80% от хората не желаят РБ, когото слагат на трето място сред политическите сили, да влезе в някакви контакти с ГЕРБ?
Радан Кънев: Всичко, което ще правим оттук нататък е подчинено на нашата програма и на доверието, което ни гласуват избирателите. Нашата задача е да представим програмата си на българските граждани, да ги запознаем с нея, да излезем от образа на партии от големите български градове, свързани с високо образованата част от населението, да бъдем сред всички прослойки, да бъдем сред всички населени места, сред всички етнически групи и на база полученото доверие да легализираме мерките си. Има още един аспект на Вашия въпрос. Аз съм учуден от цинизма, който един представител на соц. партия, подчертавам тази, която е излъчила шеф на европейските социалисти в настоящия мандат каза, че: “То зависимостта ни от АТАКА, ние сме зависими всеки ден от АТАКА”. Навсякъде в Европа с минимални изключения, социалистите яростно са атакували, когато такива изключения са възниквали. Партии от рода на АТАКА и подобни ксенофобски, националистически антиевропейски формации са поставени в задължителна изолация. И социалистическа партия, която да е допуснала изключение от тази изолация, нямаше много доскоро. Десни партии, които са допуснали такива изключения и са платили голяма цена има не една и две. Нито една социалистическа партия преди БСП не е допуснала да бъде зависима от крайна ултранационалистическа формация.
Въпрос: Става въпрос за кворума в парламента?
Радан Кънев: Няма никакво значение какво е имал предвид. Всяка социалистическа партия поставя подобни формации в изолация и това е нейна основна цел.
Светослав Малинов: Нарушавам частично конфиденциалността от разговорите няма да Ви кажа с кого и как., но беше произнесена фразата: “Независимо от всичко сътрудничеството с АТАКА, унищожава авторитета на БСП и Станишев, всеки ден”. Това беше казано в сградата на ЕП.
Въпрос: Нищо лично, аз за ГЕРБ питах?
Светослав Малинов: Не, това не е и лично.
Въпрос: Вие бягате от въпроса с ГЕРБ ли ще управлявате или не?
Въпрос: Г-н Алексиев постави и други интересни въпроси за зелената партия и за проислямистката позиция на Касим Дал?
Радан Кънев: Изобщо не е единствената тема, по която ни се разминават вижданията с г-н Алексиев. Той е американски експерт по национална сигурност. И със сигурност не представлява интерес на българските граждани, нито търси подкрепата им. Благодаря

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...