Управляващите погазват демокрацията с тоталитарни практики

Декларация на ГС към РБ
В деня на Независимостта, управляващите поругаха българската
демокрация. Вчера във Велико Търново, по време на официалното честване на годишнината от обявяването на българската Независимост, полицията си позволи да къса плакати и да малтретира граждани, опитващи се да демонстрират своето лично мнение. Това е грубо погазване на гарантираните от конституцията права и свободи на българските граждани. – Чл. 39, ал. 1. Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово – писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин.
България е демократична и правова държава. Задължение на полицията е да охранява и гарантира правата и свободите на гражданите. Всяко правителство и управление, което си позволи да вмени репресивни функции на полицията спрямо гражданските свободи погазва демокрацията и налага тоталитарни и деспотични практики.
РБ е силно обезпокоен от очертаващата се зловеща тенденция правителството на БСП и ДПС да погазва постиженията на демокрацията и да използва все по-често срещу мирните граждани полицейските сили.
Затова настояваме:
1. Президентът и председателят на НС и да дадат публични гаранции за правата и свободите на българските граждани, прокламирани в Конституцията.
2. Парламентът и всички партии в и извън него да се разграничат от тази тоталитарна практика и да осъдят с декларация поведението на полицията.
3. Главният прокурор да се самосезира, защото в случая са налице достатъчно основания за образуване на предварително досъдебно производство.
4. Министър-председателят да поеме лична отговорност за случилото се, като подаде незабавно оставка.
Погазването на правата и свободите на гражданите от властта е едно от най-сериозните престъпления в една истинска демокрация. Затова и трябва да има сериозни и драстични последствия. Ако управляващите не предприемат изброените мерки, ще бъде даден ясен знак, че правителството започва пълзящо възстановяване на тоталитарните практики в България.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Людмила Илиева: Комисията за Нотариуса ще изслуша съдия...
Според нея няма логична политическа причина разговорът в некоалицията да спре тук, който го...
Грети Стефанова: ГЕРБ не могат да преглътнат, че...
ГЕРБ искат да изпързалят софиянци и да си върнат властта Председателите на комисиите не...
Два билборда за Навални до посолството на Русия
Убийството на Навални е черен ден за демокрацията, защото всички загубихме един от най-достойните...
Стоян Михалев: Руският културен център е пропагандно гнездо...
"Няма да има много по-различен състав на Министерския съвет. След като веднъж Николай Денков...
Людмила Илиева: Мрежата около Нотариуса е стара, целенасочена...
В четвъртък се проведе първото заседание на парламентарната комисия за дейността му Мрежата около...