Управлението на Борисов е провал

(+видео)

Иван Костов: Здравейте! Благодарим ви за вниманието! Можем ли да започваме?

Края на зимата и началото на пролетта, които се случват в края на месец март е време да направим оценка на политиката на правителството на ГЕРБ, на премиера Бойко Борисов. За съжаление отчета е провал на политиката на реформи за справяне с кризата. Няма друг начин да наречем това, което се случва. Ние сме се погрижили да направим кратки международни сравнения по ключовите показатели, по които се отчита дали една страна или общност от страни са в криза или излизат от нея. Сравнението на България с Европейския съюз и особено със САЩ, да не говорим за Китай, Индия, Бразилия и Турция е печално. Навсякъде в тези страни има бърз растеж на заетостта, има растеж на доходите, растеж на вътрешното потребление, има растеж на брутния вътрешен продукт. Резултатите на България са печални, наистина печални. Почти нулев растеж на вътрешния брутен продукт, спад четвъртото тримесечие на потреблението с 3,7%, увеличение на безработицата с 0,8%, спад на заетостта с 12%, с 1/8 и 0,6, спад на инвестициите.

Ще ми позволите една шега, която казах пред ръководството миналия път. “Кризата тръгнала да обикаля света. Стигнала до България и казала “В къщи си е най-добре.” Така изглежда в момента картината като не е в състояние да отговори на интересите на българските граждани и вместо да води политика в интерес на българските граждани г-н Бойко Борисов им обещава “светло бъдеще с магистрали и евтин ток и присъствие в пакта на еврото”, което не означава, че в България ще има евро. Не трябва да се бъркате с това.

Има един ключов водораздел, който се случи преди 2 месеца и това беше върха на атаката свързана със специалните разузнавателни средства. Искаме да ви върнем към този момент. Тогава ГЕРБ и Борисов можеха да избират, дали да продължават и изобщо дали да служат на националния интерес, или да се договорят със всички като се започне от обвинения Алексей Петров и се стигне до Първанов и Русия. Това като че ли с нож отсече обвиненията и се спряха всички тези разговори около СРС-тата трябва да ви подсказва, че г-н Борисов започна да се договаря с всички с оглед да изкара мандата си. Вече атаките от преди два месеца ги няма. Всичко е забравено. Борисов пък е забравил своята предизборна програма и е поел на пътя на сближаване на ГЕРБ с позициите на БСП и така се готви за вариант, по който мина Симеон Сакскобурготски.

Ние се радваме, че млади хора, включително млади хора от Демократи за силна България неповярваха на Борисов, неповярваха и на мораториума за изграждането на АЕЦ “Белене” и ще протестират пред Министерски съвет и пред Президентството.

Това е нашето заявление. Имате думата за въпроси.

Г-н Костов, като са настъпили тези ключови моменти, според мен има и нов. Налице е самоорганизиране на хората в различни граждански сдружения. След като за вас е настъпил този водораздел ще изтеглите ли хората си, които участват по един или друг начин във властта? И ще кажете ли вече стига на партньорството си…

Иван Костов: Никакви хора не сме изпращали да участват във властта. Това е една невярна информация. Много пъти сме обяснявали и неискам да обяснявам още един път. Ние не сме пращали никой да управлява и да помага на ГЕРБ в управлението. Никой. Тези хора, дори пред очите ви се разиграха драми, те заявиха, че не са крепостни и т.н. Няма нужда да напомням тези неща.

Дори Константин Димитров?

Иван Костов: И Константин Димитров. Той е поканен там в лично качество като експерт.

Тоест не участвате по никакъв начин?

Иван Костов: По никакъв начин не участва. Не реализира наша политика. Ние нямаме как нито да го изпратим там, нито как да го отзовем от там след като той е в лично качество присъства. И не носим отговорност, искам да подчертая дебело, за политиката на това правителство по никакъв начин. Ако все още съществува такава илюзия и някой я подхранва. Трябва да знаете, че е с нечисти намерения.

Ще се включи ли ДСБ в тези митинги и протести?

Иван Костов: Както преди малко беше зададен въпроса, ние ценим точно спонтанния харектер на тези протести. И на протеста срещу т.нар “мораториум върху цените на горивата”, който на практика дава монопол или потвърждава монополното положение на “Лукойл” като доставчик на едро. Мораториум върху цената върху бензиностанциите.

Тъй като ценим точно спонтанния харектер на тази организация ние не искаме да придаване политически харектер. Нека си бъдат спонтанни. Вярваме, че така спонтанно ще излязат и хората да протестират и срещу АЕЦ “Белене”, защото в сравнение с преди няколко години в момента има балансирано и разумно отношение на българските граждани към изграждането на АЕЦ “Белене”.

Г-н Костов, при тези остри критики към Бойко Борисов и правителството може ли скоро да очакваме вот на недоверие?

Иван Костов: Вот на недоверие ние не сме обсъждали с коалиционния си партньор, а тези критики са просто назоваване на фактите. Аз ще помоля г-н Бъчваров да спомене тези факти, за да видите колко красноречива е аргументацията на базата, на която ние сме направили тези оценки. За съжаление тези анализи отсъстват в българските медии. И ние се надяваме съвсем накратко да фокусираме вниманието ви върху тях.

Ако са толкова фрапиращи, може би за това може да поискате вот на недоверие?

Иван Костов: Чуйте ги и след това ще коментираме.

Димитър Бъчваров: Първо с Европейски съюз да направим едно сравнение. За 2010г. ръстът на брутния вътрешен продукт, на икономиката на Европейския съюз като цяло е 1,8 на 100. Реален ръст. За България знаете, че се отчете 0,2 и то след една сериозна промяна на методиката на изчисление, което поставя тези данни в рамките на статистическата грешка. След това в Европейския съюз заетостта нараства с 0,3 на 100 през последното тримесечие, но тенденцията е трайна и през 2011г. доходите и вътрешното потребление нарастват с 2 на 100. В България заетостта спада за 1 година, 2010 г. спрямо 2009г., да вие го казахте с 12,6 на 100, спада потреблението на хората и доходите на домакинствата през последното тримесечие. Тази тенденция се запазва и през 2011г. Тоест, вижте как България се движи в обратната посока. Г-н Костов, да не повтарям, цитира и данни за САЩ, където изходът от кризата, икономическото обновление, доходите и потреблението през последните 4 месеца бележат много бърз и устойчив растеж. Индустриалния свят, страните с пазарна демокрация действително излизат от кризата. Говорим в западната сфера. Ако пък се сравняваме с други страни, в които тези темпове са много по-благоприятни, тук беше споменато Китай, Индия, някои латиноамерикански страни, то тревогата ни за България е много основателна. България се движи в обратна посока. Кризата се задълбочава. Износът не може да компенсира драстичния спад на вътрешното потребление. Трайната основа за такъв изход, за такава перспектива, инвестициите също в България са в много лошо състояние. Имаме срив с над 33% на преките чуждестранни инвестиции през 2010 г. Над 12 на 100 на инвестициите изобщо, вътрешните. Тенденцията за 2011г. също е лоша. През януари преките чужди инвестиции са по-малко по абсолютна стойност от януари миналата година, макар и малко, в рамките на 100 милиона. Всички тези факти показват, че кризата не е пресрещната, че правителството поради отказа от реформи всъщност се отказа от противодействие на кризата. Реформи и противодействие на кризата, както винаги сме твърдяли са на практика едно и също. Отказ от реформи. Отказ от противодействие.

Иван Костов: И сега на вашия въпрос. Само след няколко месеца в страната ще има национални и местни избори. Те са вота по отношение на водената политика. Хората имат и ще имат една убедителна възможност да покажат какво политическо бъдеще виждат за своята страна. Къде виждат алтернативата. И ще посочат с начина на своето гласуване. В този смисъл след като съвсем скоро има избори ние считаме, че вместо да се допитваме до парламента е най-добре там какво е мнението на избирателите.

Димитър Бъчваров: Нещо което пропуснах искам специално да акцентирам на него, защото това са последни данни, официални данни. Как рухва митът за евтината ядрена енергия и ядрената централа като някакъв гарант за икономически просперитет. За 2010г. печалбата на АЕЦ “Козлодуй”, нетната печалба е 65 млн. лв.

Иван Костов: Не 100 млн. евро, както смяташе Иван Иванов тук, за да ви каже, че 60 години трябва да се изплащат само турбините и реакторите на атомната централа, а… 65 млн. лева.

Димитър Бъчваров: Това значи, че никога не може да се изплати мощност от 6 млрд. евро, защото става въпрос за същите мощности. В АЕЦ “Белене” се предвижда да се изградят точно толкова по мощност генератори, колкото и в АЕЦ “Козлодуй” има в момента. Тоест евтината електроенергия е мит. Или цената трябва да се повиши в пъти, за да се изплати тази електростанция, примерно за 40 или 50 години, или тя няма да се изплати никога и ще тежи върху икономиката поколения напред. Ще ни дърпа назад, а не напред. Тоест още веднъж се показва, че с митове не може да се прикрие реалното състояние. Може би тези митове се подхранват, за да се замъглят фактите, които споделихме с вас. Но вие сами преценете за какво става въпрос.

Иван Костов: И 6 млрд. евро не е цялата стойност. Там не са включени парите за извеждане от експлоатация. Не са включени разходите за съхранение на ядреното гориво. Не е включена новата инфраструктура от електро-далекопроводи, която е 1,5 млрд. Така че като се включи цялата сметка наистина ще се види ясно колко “надут” мит е АЕЦ “Белене” като евтина електроенергия, но тогава Бойко Борисов няма да управлява страната.

Дали реално да очакваме индексация на доходите в средата на година и дали ще се стигне до актуализация на бюджета?

И каква евентуално може да бъде уговорката на ГЕРБ с БСП?

Иван Костов: Аз ще отговоря на втория въпрос. Договорката е същата, която направи Симеон Сакскобурготски. Договорката е да сближи позициите по всички ключови въпроси с БСП и по този начин да подготви тяхно бъдещо политическо партньорство. Това е договорката. А що се отнася до първия въпрос…

Да допълня само въпроса. Реално ли е при сегашната конюктура на следващите парламентарни избори да има коалиция между ГЕРБ и БСП?

Иван Костов: На самите избори, не. Там ще се разиграе формално съперничество. Вие си спомнете, че НДСВ и БСП се разиграваха като алтернатива до самите избори след които си станаха тройната коалиция.

Що се отнася до индексацията. С предизборни цели и с цената на голямо формиране на дълг и нарушаване на бюджетната дисциплина може да има индексация.

А актуализацията на бюджета?

Иван Костов: Тя не е задължителна в случая, но с предизборни цели ГЕРБ не е изключено да опита всякакви способи. Но това ще бъде за сметка на дефицита на бюджета, защото няма такива пари. Изпълнението на бюджетните приходи не е добро.

Димитър Бъчваров: Дефицитът само за месец януари е малко по-малко от 1/3 от целия планиран дефицит за 2011 г. Това е много тревожно положение. 476 млн. лв. само за месец януари.

Иван Костов: Има ли други въпроси?

По принцип България не е ли била винаги в една по-последна позиция. И да има голяма ножица между данните на европейските държави и нашата?

Иван Костов: Не. Имаше години от 98-ма година насам, в продължение на почти 10 години имаше непрекъснат икономически растеж. И то изпреварващ растеж в сравнение с Европейски съюз. Последните години обаче 2009г., 2010г. както чувате са години, в които България побягна в обратната посока. Тоест, не скъсяваме разстоянието по стандарт и качество на живот, а напротив, последните 2 години се увеличава. Но това не е световна криза. Искам това да подчертая дебело. Окончателния извод е, че няма световна криза. Не може да служи никаква световна криза като оправдание. 3,1 % растеж на брутния вътрешен продукт на САЩ не са криза. 1,6 или 1,7 % растеж на Европейския съюз не са световна криза. И пак казвам, тези които много мощно растат Китай, Индия, Бразилия, Турция, тях въобще не ги слагаме, защото техните темпове са по 10%. Световната икономика “бумти”, България стагнира. Това е истината. Това искаме да ви кажем. Да не се оправдава ГЕРБ с “международното положение”. Това се опитваме да кажем.

Г-н Костов, вярвате ли на Бойко Борисов, че съжалява че е станал министър-председател?

Иван Костов: Този опит да се показва като жертва или да си направил саможертва на мен никак не ми импонира. Това не е език на политик. Някак си в страни от сериозните неща. Политиката е много сериозно нещо. Да се твърдят тези неща със задна дата е просто неуместно. Както е неуместно да се казва как са ни похвалили, че си правим стрес-тестове на ядрената централа. Никой не излезе да потвърди, че са ни похвалили, а това което става ясно е, че стрес-тестовете ще бъдат изключително сурови, ще включват нови мерки за сигурност, на които вероятно руската технология няма да отговаря. Ще има 8 такива нови изисквания. Така че истината е съвсем друга от това, което се …, но аз не искам да избързвам. Постепенно всички тези неща стават ясни на българското общество. Благодарим ви за вниманието.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...
Атанас Атанасов: ПП-ДБ сме единствената политическа сила, която...
Няма да се борим за оцеляване на тези избори, ние ще се борим за...