Турция не може да има претенции към нашата страна

Позиция на Реформаторския блок по повод изказване на турския премиер Реджеб Тайип Ердоган отнасящо се за български територии
1. РБ се противопоставя остро на национал-популизма, както в българската политика, така и в политиката на съседните държави. Категорично не приемаме изказвания, пораждащи съмнения за териториални претенции, дори в рамките на предизборна реторика.
2. Приятелските и добросъседски отношения както между България и Република Турция, така и между всички Балкански държави, са ключов национален интерес за всички нас, защото са предпоставка за мир и икономически просперитет на народите ни. Недопустимо е непремерени изявления на политически лидери да застрашават този интерес. Вярваме, че премиерът Ердоган, като приятел на Бългяария и радетел за интензивно развитие на двустранните отношения, ще разсее съмненията породени от неговото предизборно изявление.
3. Като кандидат за пълноправен член в ЕС, Република Турция никога не е имала и не може да има териториални претенции към нашата страна.
4. Поздравяваме НПСД, като партия-член на Реформаторския Блок и политически представител на десетки хиляди българи от турски етнос, за достойната и патриотична позиция. Тя е пример за национална отговорност и за ролята на националните малцинства на балканите като фактор на приятелство, диалог и взаимоизгодни културни и икономически отношения между държавите ни.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Комисията за Глеб Мишин ще проверяват близо 4000...
Да бъдат изслушани членовете на Съвета по българско гражданство към Министерството на правосъдието, зам.-министъра...
Бонка Василева: Статуквото ни изпързаля, но ще се...
Новото мнозинство, което управлява СОС не е съставено от общи политики за града, а...
Радан Кънев: Меморандумът е начало на отговорен преговорен...
Евродепутатът от "Демократична България" Радан Кънев заяви пред Радио Пловдив, че не вижда драма в предвидения...
Людмила Илиева: Комисията за Нотариуса ще изслуша съдия...
Според нея няма логична политическа причина разговорът в некоалицията да спре тук, който го...
Грети Стефанова: ГЕРБ не могат да преглътнат, че...
ГЕРБ искат да изпързалят софиянци и да си върнат властта Председателите на комисиите не...