Трябва да сложим край на бедността

Водещ: Тази седмица нов скандал със следене и подслушвания на политици и журналисти стана известен, определен даже като българския “Уотъргейт”. Мой гост е председателят на ДСБ Иван Костов. Две партии – БСП и ДБГ – подадоха сигнали до прокуратурата за незаконно подслушване на редица политици. Сред имената са това на президента Росен Плевнелиев, на еврокомисаря Кристалина Георгиева, Ахмед Доган, Сергей Станишев, съдия Нели Куцкова и Иван Костов. Също така и на неудобни за предишната власт журналисти. Добро утро! Още ли ви доставя удоволствие да се занимавате с политика?

Иван Костов: След като съм подслушван? Знаете ли как коментира Димитър Бъчваров в Пловдив отговора на този въпрос. Каза: Слушали са ме, но изглежда не са си направили изводите, защото ако бяха слушали разговорите, нямаше да допуснат кризата.

Водещ: Ако бяха слушали… Всъщност те са слушали и вас, нали така?

Иван Костов: Да, и ако са чували, т.е. не само са слушали, ако са чували и разбирали, нямало да допуснат кризата. Така коментира моят колега от ДСБ.

Водещ: Действително ли обаче живеем в такава, това е как да кажа, лаф на улицата, но ченгеджийница?

Иван Костов: Ами има органи и те трябва да се занимаят с това, те трябва да кажат.

Водещ: Вашето мнение какво е?

Иван Костов: В края на краищата считам, че е вредно за мене да вкарвам предизборната кампания в такива релси. Защото те не водят към никъде. Те са взиране на политиците в собствените им страхове, в собствените им взаимоотношения, което не касае човека, който беше на улицата, който е гневен, защото не може да си плати сметките. Никаква връзка няма.

Водещ: Да разбирам дори, че не ви ядосва фактът, че са ви подслушвали, така ли?

Иван Костов: Мене ме подслушват от много години.

Водещ: Така ли, вие вече си живеете по този начин?

Иван Костов: Да, не вярвам докрай на тези неща, докато не видя нещо, но си спомням, че съм подслушван от много време, така че…

Водещ: От колко време, кога започна всичко, тази тиха игра?

Иван Костов: Още 96-та, още 1996 г.

Водещ: Тогава за какво?

Иван Костов: Ами пак за същото.

Водещ: И въпреки това криза имаше и след това, 97-ма…

Иван Костов: Вижте, кризите, аз съм участвал в извеждането на страната от две кризи – тази след Луканов, и тази след Жан Виденов. И преди двата провала – и на Луканов, и на Жан Виденов, имаше много сериозна политическа нестабилност в страната. Имаше тежки проблеми, имаше протести, срещу Член Първи при Луканов, имаше хора на улицата при Виденов и т.н., т.е. страната беше по принцип нестабилна. И извеждането на страната, която от политическа нестабилност е влязла през провал в политическа криза ми е ясно как се прави и знам и колко са нервни политиците в тази ситуация, тези, които слизат от власт. Прилагат всякакви прийоми. Последното е пък същият по характер провал, защото нашите кризи са абсолютно еднакви. Това са кризи на бедност, кризи на безработица, кризи на отчаяние за това, че хората не могат да посрещат най-насъщните си нужди. Разпадане на системите, които поддържат здравето образованието…

Водещ: И това прави политиците нервни и ги кара да подслушват, така ли?

Иван Костов: Искам да кажа, че това са характеристики на нашите политически кризи. В политическа криза тези, които не знаят как да изведат страната, се опитват да си служат с всякакви други средства.

Водещ: Обикновено обаче се слуша за определени причини, слуша се, за да бъде чуто нещо, слуша се, за да бъде оказан някакъв натиск? Към вас имало ли е такъв натиск?

Иван Костов: Не са чули това, което сме говорили. Защото аз в моите разговори най-често съм обсъждал такива позиции, които е трябвало да бъдат заети, за да се изведе страната от кризата. Примерно, пример да дам, за да не съм голословен. Ние след първите протести, когато хората излязоха срещу високите цени на тока, ние в понеделника след неделята заявихме, че Бойко Борисов трябва да си подаде оставката, че трябва да има програмно правителство…

Водещ: Чули са ви явно?

Иван Костов: Е, чули са ни, но само в първата част, в това, че той трябва да си подаде оставката. Той я подаде в петък, а не… Но не прие идеята парламентът да започне антикризисни и антимонополни политики, подкрепян, или осъществявани от едно програмно правителство.

Водещ: Друго да ви питам, все пак да ви върна към въпроса, някога имало ли е опит да бъдете шантажиран?

Иван Костов: Само да довърша. Искам да кажа, че цялата тази конструкция беше заета от БСП, от Сергей Станишев, сега той с цялата си убеденост я сервира пред хората…

Водещ: Тя се унаследява.

Иван Костов: Не, не,просто я взе от нас и в момента това му е основната кампания. Само че към него имам прост въпрос. Защо не прие програмното правителство, когато можеше да направи много силни действия в парламента, а трябва да минат избори, че да има програмно правителство? Това, на това той не отговаря, защото показва и колко е неискрен между другото в тезата си.

Водещ: А на другия въпрос, който ви зададох, за шантажа? Имало ли е опит за натиск, шантаж заради..?

Иван Костов: При мен шантажът предполага скрити прийоми. При мен всичко е публично, натискът върху мене се упражнява преди всичко, и върху нас, през медии, през журналист, през социолози, през уж политолози и…

Водещ: Т.е. казвате ми не?

Иван Костов: Това е такъв брутален, силен натиск. Кампаниите се водят с други средства. Но никой не си е позволил да дойде при мен и да ме рекетира. Ако това ме питате, или да ме шантажира и да ми казва, трябва да промениш позицията си, това никой не си го и помисля, че е възможно. Не че съм някакъв кой знае какъв човек, но има някакъв страх да се постъпи така с мене.

Водещ: Не ви ли омръзна, 12 години сте в опозиция? Не ви ли омръзна да сте в ролята на опозиция?

Иван Костов: ами ето сега стоя като знак тук с целия екип, който е около мен, за да покажа, че има хора в цялата тази каша, сред всички тези гневни и отчаяни бизнесмени и т.н., има хора, които знаят как да изведат страната от кризата. Значи, ако хората ни видят в момента, тези 12 години изведнъж ще придобият и смисъл, и значение.

Водещ: Дали, ако виждат такива скандали? Как си представяте изборите, които идват, с такива прийоми ли ще се печелят?

Иван Костов: Ние няма да участваме в подобни избори. Ние…

Водещ: По ваше време не се е случвало, така ли?

Иван Костов: Ние нямаме нужда от подобни неща. Ние имаме просто послание. Посланието е следното. Ние не сме предизвиквали никога криза в страната – нито икономическа, нито социална, нито политическа. Напротив, извеждали сме страната от кризата. Ето ни, стоим тука и можем да ви кажем как лесно може да излезе България от тази криза. Това е нашето послание. Ние нямаме нужда от други неща. Достатъчно е разумните хора само да си спомнят част от близката ни история.

Водещ: Защо толкова години сте в опозиция според вас?

Иван Костов: Ами защото много силните реформи, преди всичко освобождаването на пазара, създаването на предприемаческа инициатива, приватизацията, която е толкова охулвана, връщането на земята и на имотите на хората създадоха невероятната възможност, в историята на страната това не се е случвало, да се привлекат огромвни капитали в страната. Единственият период на икономически растеж, продължил 10 години от 98-а до 2008 г., се дължи точно на тези освободени пазари и на този приток на инвестиции в страната, който се е случил за първи път, без да се взимат външни заеми. И при Тодор Живков растежът е бил за сметка на взимане на външни заеми, и преди 44-а година. Най-често периодите на икономическо възстановяване и растеж в страната са свързвани с взимане на външни заеми. Това е обяснението защо имаше дълъг период. Защото ако погледнете структурата на инвестициите, т.е. в какво са дошли тези инвестиции, те са дошли в недвижима собственост основно и в приватизирани предприятия. Огромната част от инвестициите се дължат на тази политика. А не на нещо, направено специално от следващите правителства.

Водещ: Вие познавате Марин Райков, който е настоящият служебен премиер. По ваше време той беше зам.-министър на външните работи. Какви са качествата му, като какъв човек го познавате?

Иван Костов: Аз считам, че и Марин Райков, и който и да беше избран за служебен премиер, трябва да има подкрепата на политическите партии, за да проведе честни избори и да успокои страната, да няма протести по улиците…

Водещ: Т.е. какво казвате?

Иван Костов: Т.е. искам да кажа, че всички трябва да подкрепяме и Марин Райков, и който и да беше служебен премиер.

Водещ: На негово място.

Иван Костов: Тук личността няма особено значение, защо? Защото това правителство е безпартийно по дефиниция. То не може да атакува политически партии или да се брани от тях.

Водещ: Който и да е?

Иван Костов: Да, който и да е.

Водещ: Независимо…

Иван Костов: Каквото и да му кажат, той трябва да мълчи. И в този смисъл е крайно непочтено да бъде атакувано едно правителство, което знаеш, че няма да ти отвърне.

Водещ: Ама не е точно така между другото, да ви кажа, наистина. Ако беше един Алексей петров, щяхте ли да кажете същото?

Иван Костов: Е, Алексей Петров има проблеми със съдебната система, той нямаше как да бъде там.

Водещ: Ако беше човек, който например няма…

Иван Костов: Вижте, все пак институциите са отговорни, президентът приемаме, че е отговорен и че е бил поставен в такава ситуация, че да предложи вярно решение, защото иначе протестите щяха да продължат пред президентството. Той не може да си играе на хазарт с тези неща…

Водещ: А за екипа му какво мислите? Пак ли същото, няма значение кой е, важното е да добутат до избори.

Иван Костов: Не казвам да добутат, напротив.

Водещ: Аз го казвам.

Иван Костов: Много тежка е задачата да проведат честни избори в тази ситуация.

Водещ: Защо не вярвате, че ще има честни избори? Между другото ДСБ от известно време повтаря това като някаква мантра, че няма да бъдат честни. Защо мислите, че по някакъв начин ще бъдат фалшифицирани?

Иван Костов: Ами защото ако се купуват гласове, ако се контролира вот в тези мащаби, в които се е правело досега, ако…

Водещ: Но това се е случвало досега много пъти.

Иван Костов: Да…

Водещ: Защо сега изведнъж?

Иван Костов: Защото може да стане много масово на тези избори. Това ни е…

Водещ: Ако преди управляващите имаха целия ресурс на държавата в ръцете си – и вътрешен министър, и т.н., то сега ситуацията е по-различна.

Иван Костов: Не, напротив. Навсякъде където се купуват гласовете, има един чадър от МВР, от органите на МВР. Често там участват и прокурори, участват и разни други държавни системи за контрол и те укриват това, че се купуват гласове, в смисъл, подпомагат по някакъв начин с бездействието си да се върши. Ние сме притеснени, че тази система е създадена при управлението на ГЕРБ и че ще задейства. Това са ни страховете.

Водещ: Е, те не е създадена, извинявайте, при управлението на ГЕРБ, това е система, която работи от, така да кажем, в годините на прехода работи много от преди това, системата на купуване на гласове…

Иван Костов: Но има един лабилен вот, известен е, ромският вот е лабилен, и се подава, по-податлив е на такива неща. Ако направите анализ, ще видите точно кой работи там най-упорито и кой най-добре е представен. Не искам да насочвам стрелите ни срещу никой, но много лесно може да бъде направен този анализ от един журналист, който се интересува как…

Водещ: то проблемът е по-скоро, че анализът се прави, но нищо не се променя след това.

Иван Костов: Но защо не го обявите, за да видим дали примерно…

Водещ: Обявява се на всеки избори, на миналите, на президентските и местните това беше обявено, манипулациите, къде отива ромският вот включително и въпреки това…

Иван Костов: Точно така, но вие разпростряхте това върху всички години на прехода, а това се наблюдава буквално от последните две-три правителства. Така че хубаво е да се види къде е и кой се подвизава там.

Водещ: Смятате ли, че Михаил Константинов действително можеше по някакъв начин като шеф на “Информационно обслужване” да окаже някакво, да манипулира по някакъв начин вота? Той си подаде оставка човекът, след като толкова се завъртя името му около това.

Иван Костов: БСП, когато дебатирахме тези неща, посочи сгрешени числа, които според тях променяли характера на вота и определени разпределения. Имам предвид президентски и за местните избори. Носеха книжката, книгата с резултата от изборите и е я размахваха в НС. Опитът ни да разберем как точно стоят нещата завърши със слагане на някакви депутати, те поеха ангажимент да изчистят този въпрос. Така и не се разбра какво окончателно има. В този смисъл подозрението остана да виси, че може при самото броене да се допускат нарочни грешки, да го кажем така. Моето обвинение не е към Михаил Константинов. Не е към него.

Водещ: А към кого.

Иван Костов: Моето притеснение и на моите колеги е към самата фирма “Информационно обслужване”. Защото малцина казват истината какво представлява тази фирма. Желанието за контрол върху тази фирма произтича от обстоятелството, че тя обработва, или участва в събирането и в боравенето с информацията на НАП, на митници, на други ключови държавни органи.

Водещ: Вие имахте там човек…

Иван Костов: От тази гл.т…. Да, той това видя и беше изгонен.

Водещ: Не че е оперирал с тази система?

Иван Костов: Той беше в надзорния съвет, и то член на надзорния съвет…

Водещ: В смисъл, видя и си тръгна, а не видя и се възползва?

Иван Костов: Видя тези неща и разбра за какво става въпрос. Това е причината всеки да иска да бъде там. Тази фирма може да (…), ако е част от приготвената система за манипулиране на вота, тя да не участва в конкурса, да участва някой друг да брои. Освен това ние поискахме да бъде публикуван от ЦИК софтуерът за броенето на гласовете, за да го пуснем и да броим паралелно. И поискахме при вкарването на всяка секция, това да става онлайн, да се вижда на екран, за да могат хората, които са от СИК и които отговарят за тази секция при нас да проследят резултатите, нещо друго не сме поискали.

Водещ: Голямата грешка, накрая да ви попитам, финал, вашата голяма грешка до момента като политик, можете ли да си я посочите честно, имате ли такава?

Иван Костов: Ами аз ако се доредя някога да си посоча голямата грешка от всичките, които желаят да ми обявят за грешни неща, които най-често въобще не са разбрали защо са направени и какъв е смисълът им поради безпомощност, необразованост, поради преднамереност и т.н., ако някога се добера…

Водещ: Ще кажете какво?

Иван Костов: Може би премисляйки нещата хладнокръвно, след време може да видя коя е голямата ми грешка и…

Водещ: Още не сте я видял?

Иван Костов: Аз подозирам къде е направена, но…

Водещ: Дали е това, че подкрепихте ГЕРБ , когато дойдоха на власт?

Иван Костов: Не, не, не, това беше задължителен политически ход, който, ето пак, малцина разбират. Че не може да не подкрепиш някой, който заявява, че ще реализира твоята програма.

Водещ: Или това че сте преглъщали понякога собствените си, как да кажа, принципи? Подкрепихте Божидар Димитров, човек, който се оказа, че има минало в ДС – нещо, което ДСБ беше сложила кръст…

Иван Костов: Така е, става въпрос за все същата подкрепа. Но това не е кой знае каква голяма грешка. Аз имам…

Водещ: По-големи?

Иван Костов: Може би, аз имам подозрението, че съм допуснал по-големи.

Водещ: Благодаря ви!

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...