Трябва да има дебат “за” и “против” нова ядрена централа

 

(видео)

Водещ Марио Гаврилов: Нашият следващ събеседник е господин Иван Костов, лидер на  “Демократи за силна България”. Добро утро, г-н Костов.

Водещ Явор Стаматов: Добро утро.

Иван Костов: Добро утро.

Водещ М. Гаврилов: Виждам, че сте дошъл подготвен и с нагледни материали. Какво ни носите, какво искате да ни покажете?

Ив. Костов: Да. Искам да покажа това във връзка с призивите да не се гласува на референдума срещу всички, които казват, че е  най-добре да си останат хората във вкъщи. Това го казва най-великият, един от най-великите хора, и безспорно най-талантливият човек. Така че искам да започна от тук, искам да призова хората да гласуват на референдума, защото като не  гласуват, безобразията на властта, силата да ги вършиш ще  нараства.

Водещ М. Гаврилов: Смятате ли за реалистично изобщо този референдум да бъде валиден, тъй като има изискване за минимален брой хора, които гласуват? Сега, времето януари месец предполагам, че ще бъде доста студено.

Ив. Костов: Отговорът ми е, че такъв невалиден референдум се проведе в Бургас, но той има силите да… и значението да спре  изграждането на “Бургас – Александруполис”.     

Водещ Я. Стаматов: Вие привиждате ли наистина желание на властта, както вчера лидерът на БСП Сергей Станишев каза, АЕЦ “Белене” да бъде реализиран като частен проект?

Ив. Костов: Вижте, г-н Станишев и г-н Борисов е най-добре да застанат срещу мълчанието и да заявят позициите си в дебат, в който да се чуят аргументите “за” и аргументите “против” изграждането на нова ядрена централа, това да стане открито и честно пред хората. Аз ги призовавам да го направят това, ние сме част от, аз съм част от инициативен комитет, който ще призове хората да гласуват “не”. Ние имаме своите аргументи и искаме да сблъскаме аргументите, хората да бъдат съдии, да кажат кой има право и кой няма право с аргументите си, защото това е най-голямото упражнение по пряка демокрация, което в България се е случвало, нали така. Такова нещо в демократична България не е имало и ще бъде много лошо, ако ние пропуснем или обезверим хората и им кажем, че нищо не зависи от тях и по този начин не преживеем този урок по демокрация.

Водещ М. Гаврилов: При така формулирания въпрос, в който не присъства наименованието АЕЦ “Белене”, защо ДСБ сте против ядрената енергетика в България?

Ив. Костов: Не сме против ядрената енергетика, а против ядрена енергетика чрез изграждане на нова ядрена централа. Това е между другото първата измама, която е вградена във въпроса на референдума. Защото можеш да бъдеш “за” развитие на ядрена централа, например като се удължава срока на действие на пети и шести реактор на АЕЦ “Козлодуй” или там, на площадката на АЕЦ “Козлодуй”, се изградят нови ядрени реактори. Но те могат да бъдат от най-ново поколение, тъй като се очаква например следващите шест години да излезе, да бъде конструиран реактор от четвърто поколение с огромни възможности, с рециклиране на гориво, производство на водород и така нататък.

Водещ Я. Стаматов: Но това предполага и доста по-сериозни инвестиции, освен това отлагане на строежа му във времето…

Ив. Костов: Да, но…

Водещ Я. Стаматов: … време, в което България може да се окаже без електроенергия  от …

Водещ Я. Стаматов: Да, но това…

Водещ Я. Стаматов: …ядрени мощности.

Ив. Костов: …тази заплаха, с която си послужиха навремето, когато взеха  решението правителството на Симеон Сакскобургготски, че няма да  достига електроенергия, не се случи. Тя е друга измама вградена в проекта АЕЦ “Белене”. Те бяха казали, че така както върви потреблението на електроенергия, 2010 година няма да има достатъчно произведена електроенергия в България и ние ще трябва да внасяме отвън скъпа електроенергия. Вижте какво се случи обаче. За тези десет години от 2002 до 2012 брутният вътрешен продукт на страната, измерен в евро, се увеличи 230 процента, 230, т.е. два пъти и три десети. А за това време консумацията вътрешната, пряката вътрешна консумация на електроенергия нарасна само с осем на сто, и четири, осем и четири на сто. Тоест възможностите да се произведе много повече брутен вътрешен продукт в евро със същата електроенергия са налице. Пред България не се очертава криза на производство на електроенергия и поради обстоятелството, че в момента сме износител на електроенергия. Ние имаме свободни мощности и изнасяме електроенергия на пазара на електроенергията, но при много по-ниски цени, по-ниски цени са външните, на които изнасяме, отколкото тези, които са вътре. Например “Козлодуй” продава на вътрешния пазар електроенергия средно с около 20 процента по-скъпо, отколкото я продава навън, на регионалния пазар на електроенергия. Тоест не е вярно и измамно е твърдението, че електроенергията на международния пазар е много скъпа и, виждате ли, ако се наложи да внесем, ще закъсаме много.

Водещ М. Гаврилов: Като заговорихте за енергетика и за цени, да ви попитам и за един друг сюжет. Днес парламентарната комисия по корупция ще се занимава със сделките за “Марица – изток”. Към вас там има директни обвинения, че заради сключени неизгодни сделки по ваше време, а именно влизането на AES в централата, токът в България се е повишил драстично…

Ив. Костов: Не, това, това съвсем лесно се доказва. Първо, че няма нищо общо с нашето управление, и след това, че не отговаря на действителността, тъй като договорите са сключени от следващи правителства.

Водещ М. Гаврилов: Тоест вие нямате отношение към тази сделка…

Ив. Костов: Да, това много пъти съм…

Водещ М. Гаврилов: …за която ви упрекват.

Ив. Костов: …много пъти съм го казвал.

Водещ Я. Стаматов: Забелязвам, че сте в много добро настроение тази сутрин…

Ив. Костов: Това е, това е 2002, 2004 година. Това са години, в които няма правителство на Обединените демократични сили.

Водещ Я. Стаматов: Забелязвам, че сте в много добро настроение тази сутрин, не че искам да ви го влоша, но да ви попитам…

Ив. Костов: Попитайте.

Водещ Я. Стаматов: Но да ви попитам, така, чувствахте ли се като убиеца на СДС, както ви квалифицира премиерът Бойко Борисов? Повиших ли го или ви го понижих настроението?

Ив. Костов: Аз мисля, че това, което се е разигра пред очите на цялото общество, е достатъчно красноречиво и няма смисъл да добавям каквито и да е било щрихи. Картината е завършена, тя е абсолютно понятна, сюжетът е ясен, развръзката е ясна, така че няма нужда нито да се защитавам, нито да твърдя обратното, защото всичко е толкова очевидно, че… Знаете ли, най-лошото е, че завърши с нов позор за Съюза на демократичните сили, защото те направиха услугата на г-н Бойко Борисов, издигнаха втори кандидат за Конституционния съд, сега преглъщат, че вторият кандидат трябва да се оттегли, изобщо…

Водещ Я. Стаматов: Като си говорим за съдии в Конституционния съд, г-н Костов…

Ив. Костов: Исках да кажа, че не само, не само, че им беше нанесен изключително тежък удар, но и бяха унижени по начин, по който в българската политика до сега никой не е правил такова усилие да унижи публично цяла политическа партия.

Водещ М. Гаврилов: Това унижение за кого е по голямо – за правораздавателната система, тъй като се оказва, засега практически е невъзможно да се намери достоен за Конституционния съд, или за политиците в  България?

Ив. Костов: Добър въпрос, много добър въпрос. Знаете ли, Катя Михайлова казва, че тази процедура за избор на конституционен съдия е толкова добра, за да освети що за кандидати се предлагат, че е най-добре всички ръководители на съдебната система да минат през нея, за да видим всъщност що за хора са, нали така. Защото  това, което показва процедурата, т.е. силната медийна светлина  върху кандидатурите, истинското разчопкване на тяхното  положение, нали, пред очите на цялото общество, изведнъж се  оказа непосилна за преодоляване от много, много авторитетни  магистрати като например заместник-председател на Върховния  административен съд, висш прокурор от Специалната прокуратура и  т.н., което е много тревожно, много тревожно за състоянието на  съдебната система. И сте абсолютно прав, че другата половина от позора пада в политиците, защото, първо, целият този процес е опорочен до край, защото сега в момента никой не може да повярва на ГЕРБ, че ако издигне кандидат, той ще мине през нормална процедура, в която ще се гледат качествата на кандидатите. Никой не вярва в това в Народното събрание и поради това процедурата катастрофира, самата процедура катастрофира в парламента.

Водещ Я. Стаматов: А вие имате ли принос към опорочаването на тази процедура, г-н Костов, защото, отново ще се върна на думите на премиера – Вие, че и г-жа Катерина Михайлова сте ходили в неговия кабинет. Тя, за да моли да стане конституционен съдия, а вие да искате неща от него.

Ив. Костов: Не, тя не е молела. Тя не е молела – ако е казал така, е излъгал отново. Тя е отишла да се представи и да каже какви са и качествата, и да попита дали ще получи подкрепа на парламентарната група на ГЕРБ, което е абсолютно нормално. Така се прави, тъй като все пак ГЕРБ се водят братска партия, нали, или сестринска там, или както искате ги наречете. Това е естествено и е нормално. А това, че преди години, когато ние подкрепяхме, аз съм ходил и съм се опитвал да помагам на Бойко Борисов, то е било за онова време, когато ние все още мислехме, че те ще си изпълнят програмата, която обявиха като правителствена програма за управление и си я хвърлиха някъде, и  не я изпълниха въобще.

Водещ М. Гаврилов: Има ли нещо вярно, г-н Костов, в тези навеи, които се получават от изказвания на премиера и на вътрешния министър последните дни? Значи, общо взето, те чертаят следната схема – ДСБ са недоволни от нас, защото ние не удовлетворихме някои техни претенции, поради което сега…

Ив. Костов: Не, няма такова…

Водещ М. Гаврилов: …са обидени. Премиерът например спомена, че вие сте чакал пред неговата болнична стая, когато е излизал от операция…

Ив. Костов: Не…

Водещ М. Гаврилов: …от упойка след операция.

Ив. Костов: И това не е точно така. Искам да кажа защо сме против, за да е ясно. Никакви сделки не е имало, това са наистина съчинения и на двамата. Никакви претенции за каквото и да било от това, което те делят помежду си в момента, “Синята коалиция” не е отправяла. Основната причина ние да сме против е наистина изключително тежкото състояние, в което се намира страната. Вчера бяха обявени резултатите от изследвания на демографското състояние на страната. Двеста и пети по раждаемост, т.е. с много ниска раждаемост, почти последни, и девети по смъртност в света сме ние, т.е. начело, в челото по смъртността и на опашката по раждаемост ние сме страната, която най-бързо изчезва. Ние сме народът, който се стопява в момента. Искам да кажа, че истинската причина хората да загубят доверие, да се отчаят, да се разочароват поради това да започнат масово да напускат страната и да нямат деца се крие в това, че България не посрещна по никакъв начин кризата в страната, с никакви антикризисни мерки, нямаше такава политика въобще, че пазарът ни е монополизиран. И ето сега тук отвънка си говорим как се формира цената на електричеството, защото тя не само, че нарасна, а и стана абсолютно непонятна за хората как се формира, а тя се формира така от монополна структура, от монополи. А монополите са окупирали целия ни пазар в неговите части, от които хората не могат да не купуват стоки и услуги. Това са лекарства, това е електроенергия, това са горива, това са хранителни продукти и т.н. Поради тази причина и поради това, че в България реформите останаха незавършени в последните управления – на тройната коалиция, на Симеон Сакскобургготски и сегашното – това е причината, поради която страната изцяло загуби посоката, в която се движи. И в момента преживява може би най-сериозния етап на своето отчаяние българският народ.

Водещ Я. Стаматов: Тука веднага ще ви опонират…

Ив. Костов: Това е причината, поради която няма как ние да подкрепяме г-н Бойко Борисов, аз искам да го кажа съвършено ясно. И сме призовавали от трибуната на Народното събрание да търсим национален консенсус, да има програма, която да бъде насочена специално за стимулиране, за преодоляване на тези наистина плачевни показатели, защото институтът вчера казва ние се стопяваме с 80 000 души годишно. Можете ли да си представите! Това е град като Сливен, примерно, или като Перник, или не знам.

Водещ Я. Стаматов: Г-н Костов, това, първо, не е тенденция от вчера или от онзи ден. И второ, веднага ще ви опонират управляващите сега, че във времена на криза са запазили финансовата стабилност, което е жизненоважно за бъдещите поколения в България.

Ив. Костов: Това е тенденция, която е от последните 10-12 години за съжаление. Тя се очертава, а сега се изостри изключително тежко поради засилената миграция. Хората емигрират от страната поради разочарование, поради това, че не могат да намерят вътре решения за себе си, за семействата си. Това е безпътица. Аз искам обаче много категорично да не се съглася, ако вие се опитвате да кажете с този въпрос, че това е валидно за 20-годишния преход изцяло. Имаше периоди на голям подем в тези 20 години. Първият голям подем беше падането на Берлинската стена, когато хората бяха устремени напред към бъдещето, вярваха, искаха да постигнат нещо и го постигаха в първите години. Вторият беше по време на събитията 1996-1997 г. и след тях имаше реформа. Така че не можем да разглеждаме този целия процес 23-годишен като провал, равен навсякъде, едно и също неуспешно начинание. То не е било такова. Как България е сменила структурата на икономиката си, как имат стабилни пари, откъде има стабилни банки, откъде има добро фискално състояние, добър бюджет, как са се получили тези  неща, кога са се получили? По времето на непрекъснатото пропадане надолу ли, както се опитват някои да кажат?! България е имала реформи. Благодарение на тези реформи е извървяла пътя, покрила е критериите за преговори, станала е член на Европейския съюз. Значи не е било всичко провал в тези 23 години, това искам да кажа и не са прави тези, които твърдят, че е така. И моментите, в които не е имало провал, а е имало подем, се отразяват и в демографската крива.

Водещ М. Гаврилов: Да поговорим малко за новото политическо обединение, което се задава вдясно между ДСБ и, така, политиците около “Единство”. Много хора се питат за какъв смисъл, защо се разделихте с г-жа  Нейнски преди осем години, за да се събирате сега отново. Това е начин сините да влязат отново в парламента? Имам предвид СДС, когато се разделяше.

Ив. Костов: Не се събираме отново. Ние сме се събрали още на изборите за Европейски парламент през 2009 г., т.е. преди три години, преди четири. От тази гледна точка желанието за единство, така както го бяхме прочели 2009 г. и така както бяхме разчели знаците от предишните извънредни избори за Европейския парламент 2007 г., когато нито Петър Стоянов влезе, нито Константин Димитров влезе като наш кандидат за евродепутат, идеята за единство е на десните избиратели. Ние отговорихме на тази идея още тогава. В този смисъл не го правим сега. Това, което стана сега, е излизане на тази част от Съюза на демократичните сили, която не иска единство във формата на “Синята коалиция”, иска някакви други неща да прави. Това е тяхна воля и това, което се случи, е, че тези, които пък искат да останат верни на този вот, защото те са избрани от избиратели на “Синята коалиция”, от единни десни избиратели, тези хора предложиха да водят преговори с нас и ние приемаме, разбира се, защото никога не сме изоставяли “Синята коалиция” като проект.

Водещ М. Гаврилов: Вие можете ли да гарантирате, че няма нищо вярно в твърденията, че това разцепване сегашното, последното, на СДС, не е инспирирано от вас?

Ив. Костов: Абсолютно нищо вярно няма. Това усещам, че е голо твърдение, но се надявам, че колегите, които са избрали този път, носят добре отговорността си, не я прехвърлят – както често се случва в българския политически живот, тъй като не могат да я понесат и казват еди-кой си ни инспирира или ни накара, или ни провокира – те не го правят, те си носят отговорността, това са си техни действия, така че няма нужда дори да правя такива твърдения.

Водещ Я. Стаматов: На базата на принципи ли, г-н Костов, ще водите преговорите или на базата на желанието да бъдете и в следващия парламент?

Ив. Костов: Принципите ние ги очертахме още в споразумението, което Съюзът на демократичните сили отхвърли. То започва с десни принципни положения на политиката, и единият от принципите е, че сме опозиция, реформаторска опозиция на ГЕРБ, което беше неприемливо за тогавашния състав на Съюза на демократичните сили. Така че тези принципи са очертани още там и вероятно на същите принципи ще стъпим и ще ги препотвърдим.

Водещ М. Гаврилов: Да ви попитам, тъй като вие бяхте първият министър-председател, който, така, управляваше в условия на валутен борд, валутният борд общо взето беше едно признание, че българските финансисти не могат да се справят с банковата система, не е ли редно за нещо подобно да се мисли и в  правосъдната система? И още един въпрос, при новозадаващата се процедура ще издигнете ли отново г-жа Михайлова?

Ив. Костов: Ние инсталирахме валутния борд, за да преодолеем банковата криза, но не само банковата криза, да преодолеем и кризата на бюджета, защото бюджетът 1997 г. завърши с 10-12 процента дефицит и беше неспасяема ситуацията, дългът държавният започна да расте лавинообразно, така че въвеждането на борда… Между другото, въвеждането на борда стана благодарение на програма за подкрепа на международните финансови институции за смели, решителни и бързи реформи в България, които в момента…

Водещ Я. Стаматов: Има ли такива в правосъдието сега?

Ив. Костов: …в момента ние сме загубили от погледа и сме забравили.  Щяха ли да ни подкрепят международните финансови институции, цяла обединена Европа да извършим тези реформи, да въведем валутния борд, да стабилизираме всичко това, ако ние не бяхме направили силни и смели реформи, щеше ли? Нямаше. Ето, вижте Гърция какво прави в момента, как Гърция запазва Европа, за  да… Ако не сме разбрали какво се е случило при нас, да го разберем сега през примера на съседите. Какво прави Гърция в момента? Защо Гърция продаде Пирея, най-голямото си пристанище? Защо го даде на концесия? За да стабилизира парите си, защото парите са по-важни от Пирея, т.е. Гърция влезе в програма за приватизация и се надява от нея да получи 50 милиарда, за да си стабилизира икономиката, да стабилизира банките, бюджета и да остане в Европа, нали така?

Водещ М. Гаврилов: Добре, да, така е. Благодаря ви, но понеже…

Ив. Костов: Тоест…

Водещ М. Гаврилов: …нашият борд е изключително неумолим, а именно времето на  нас с Явор, просто трябва да прекъсна. Само с да или не – ще издигнете ли г-жа Михайлова отново?

Ив. Костов: Това групата ще реши, но аз ви казах, ние сме загубили изцяло доверието в процедурите. Процедурите са опорочени от самия министър-председател с това, че посочваше кой да издига и  кой ГЕРБ ще подкрепя. Виждате ли кога Гугушева се отказа? Когато чу Цветанов, че няма да я подкрепи. Що за…

Водещ М. Гаврилов: Добре.

Ив. Костов: …кандидат е изобщо този прокурор?

Водещ М. Гаврилов: Благодаря ви, че бяхте на гости на “Денят започва”.

Водещ Я. Стаматов: Благодаря.

Водещ М. Гаврилов: Иван Костов, лидер на “Демократи за силна България”.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Йордан Иванов: За първи път пловдивчани постигат такъв...
Важно е на кого ще връчи третия мандат президентът и какво мнозинство ще се...
Любен Иванов: Голяма част от преписките, свързани с...
"Защо ГЕРБ и ДПС, кръгът около Пеевски, провалиха заседанието на комисията "Нотариуса", точно когато започна...
Атанас Атанасов: В ход е операция “Раделяй и...
Има системни недостатъци в работата на българските институции и на първо място в МВР,...
инж. Грети Стефанова: Искат специалист по хранителни добавки...
"Ако има над 170 млн. отпуснати за техника за справяне с пожарите от ЕС...
Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...