Труден политически разговор. Разбиранията ни за властта и политиката са твърде различни

Радан Кънев обяви, че разговорите са били трудни, а не приятелски, по време на публичната среща днес в парламента с ръководството на ГЕРБ, България от 1 година е в перманентна предизборна кампания. Над 10 хиляди българи са изгубили работата си в последния месец и има драматичен спад на инвестициите, коментира още Кънев. По думите му, обществото има нужда от разум и спокойствие, а с ГЕРБ е постигната, в рамките на срещата, единна позиция за предсрочни парламентарни избори през 2014 година.
По думите му, реформаторите виждат криза в европейското членство на България. Виждаме антиевропейска кампания. Ние не сме периферия и провинция на ЕС и правим тези разговори, за да кажем на политическите сили да върнат България в центъра на дебата, обясни още той. България да бъде част от първата скорост на ЕС и да е в основата на новата енергийна политика за газова сигурност чрез създаването на Европейския енергиен съюз с Полша, Румъния и Балтийските държави, поискахме още по време на срещата и настояваме това да е акцентът на кампанията за предстоящите европейски избори.
По отношение на проведената среща Радан Кънев обясни, че не може да се каже, че ГЕРБ споделят позицията на РБ България да е основател на Енергийния съюз на Европа. Не са готови да се конфронтират с партньорите си в Западна Европа, добави Кънев, като бе категоричен, че първата задача на реформаторските евродепутати Меглена Кунева, Светослав Малинов, Божидар Лукарски ще е инициативата за общия енергиен съюз. Нашите евродепутати ще са първата скорост на енергийната политика на Европа, категоричен бе Кънев, като обясни, че няма потвърждение, че в тази битка евродепутатите на ГЕРБ ще са рамо до рамо с тези на РБ в европарламента. РБ работи за интереса на всеки гражданин – повече доходи, повече работни места, по-ниски сметки, а в ЕП ще защитаваме единна Европа на една политическа скорост, каза още говорителят на реформаторите.
На въпрос за останалите политически срещи в рамките на консултациите Кънев отговори, че от БСП и ДПС се очаква да заявят ясно за или против обща енергийна политика в Европа са, дали “Южен поток” ще се подчинява на европейските правила, дали приемат или отхвърлят партизанщината и партийните назначения, дали са по-ниската цена на газа и по-ниски сметки за потребителите.
Подкрепяте ли България да е основател на Европейския енергиен съюз заедно с Полша – надяваме се да получим еднозначен отговор от ГЕРБ, добави Меглена Кунева. Бих се радвала група по група да получа еднозначен отговор от политическите сили за следващото голямо присъединяване на България – това към Европейския енергиен съюз. Тя заяви, че партиите трябва да излязат от окопите и да заработят заедно за националния интерес, който, според реформаторите, е постигането на енергийната независимост на страната. Това може да стане като станем съоснователи на Европейския енергиен съюз, което би донесло поне 30 % по-ниска цена на газа за крайните потребители и индустрията, обясни Кунева.
Причината за тази среща е в програмата на Реформаторския блок за изборите, коментира още тя и призова партиите да застанат на полето на националния и европейския интерес на България. Тя подчерта важността от влизането на страната ни в Шенген, еврозоната и банковия съюз, но най-важно е присъствието ни в енергийния съюз на Европа. Първият разговор с държавния глава беше успешен – той застана зад идеята ни България да е основател на Енергийния съюз. Поставихме въпрос пред ГЕРБ, и пред останалите проевропейски парламентарни сили, обясни Кунева. Преговорите са професионално предизвикателство за мен включително. Дори да не получиш утвърдителен отговор в първите 5 минути, трябва да продължиш, докато не получиш поне 90 % потвърждение на това, което си предложил, и не трябва да спираш, коментира тя след срещата. Нашата борба продължава, защото е важно България да личи с мнението си в Европа, а за Реформаторският блок да личи с политическия си профил в България, подчерта още Кунева.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: Ние не сме перална машина, снемането...
Президентът щеше да ни набие, има капания срещу ПП-ДБ от кохортата на Радев, посочи...
Йордан Иванов за “Барселонагейт”: Прокуратурата се събуди от...
Прокуратурата поиска имунитета на Борисов, след като се събуди от зимен сън. Това заяви...
19 години Демократи за силна България
Политическа партия „Демократи за силна България” днес става на 19 години . Преминахме през...
Декларация на Националното ръководство на ДСБ
Националното ръководството на Демократи за силна България препотвърждава своето решение за подкрепа на излъчения...
Атанас Атанасов: На президента му се услади властта
Президентът може да има своите позиции. Може би в този дълъг период от време,...