Труден политически разговор. Разбиранията ни за властта и политиката са твърде различни

Радан Кънев обяви, че разговорите са били трудни, а не приятелски, по време на публичната среща днес в парламента с ръководството на ГЕРБ, България от 1 година е в перманентна предизборна кампания. Над 10 хиляди българи са изгубили работата си в последния месец и има драматичен спад на инвестициите, коментира още Кънев. По думите му, обществото има нужда от разум и спокойствие, а с ГЕРБ е постигната, в рамките на срещата, единна позиция за предсрочни парламентарни избори през 2014 година.
По думите му, реформаторите виждат криза в европейското членство на България. Виждаме антиевропейска кампания. Ние не сме периферия и провинция на ЕС и правим тези разговори, за да кажем на политическите сили да върнат България в центъра на дебата, обясни още той. България да бъде част от първата скорост на ЕС и да е в основата на новата енергийна политика за газова сигурност чрез създаването на Европейския енергиен съюз с Полша, Румъния и Балтийските държави, поискахме още по време на срещата и настояваме това да е акцентът на кампанията за предстоящите европейски избори.
По отношение на проведената среща Радан Кънев обясни, че не може да се каже, че ГЕРБ споделят позицията на РБ България да е основател на Енергийния съюз на Европа. Не са готови да се конфронтират с партньорите си в Западна Европа, добави Кънев, като бе категоричен, че първата задача на реформаторските евродепутати Меглена Кунева, Светослав Малинов, Божидар Лукарски ще е инициативата за общия енергиен съюз. Нашите евродепутати ще са първата скорост на енергийната политика на Европа, категоричен бе Кънев, като обясни, че няма потвърждение, че в тази битка евродепутатите на ГЕРБ ще са рамо до рамо с тези на РБ в европарламента. РБ работи за интереса на всеки гражданин – повече доходи, повече работни места, по-ниски сметки, а в ЕП ще защитаваме единна Европа на една политическа скорост, каза още говорителят на реформаторите.
На въпрос за останалите политически срещи в рамките на консултациите Кънев отговори, че от БСП и ДПС се очаква да заявят ясно за или против обща енергийна политика в Европа са, дали “Южен поток” ще се подчинява на европейските правила, дали приемат или отхвърлят партизанщината и партийните назначения, дали са по-ниската цена на газа и по-ниски сметки за потребителите.
Подкрепяте ли България да е основател на Европейския енергиен съюз заедно с Полша – надяваме се да получим еднозначен отговор от ГЕРБ, добави Меглена Кунева. Бих се радвала група по група да получа еднозначен отговор от политическите сили за следващото голямо присъединяване на България – това към Европейския енергиен съюз. Тя заяви, че партиите трябва да излязат от окопите и да заработят заедно за националния интерес, който, според реформаторите, е постигането на енергийната независимост на страната. Това може да стане като станем съоснователи на Европейския енергиен съюз, което би донесло поне 30 % по-ниска цена на газа за крайните потребители и индустрията, обясни Кунева.
Причината за тази среща е в програмата на Реформаторския блок за изборите, коментира още тя и призова партиите да застанат на полето на националния и европейския интерес на България. Тя подчерта важността от влизането на страната ни в Шенген, еврозоната и банковия съюз, но най-важно е присъствието ни в енергийния съюз на Европа. Първият разговор с държавния глава беше успешен – той застана зад идеята ни България да е основател на Енергийния съюз. Поставихме въпрос пред ГЕРБ, и пред останалите проевропейски парламентарни сили, обясни Кунева. Преговорите са професионално предизвикателство за мен включително. Дори да не получиш утвърдителен отговор в първите 5 минути, трябва да продължиш, докато не получиш поне 90 % потвърждение на това, което си предложил, и не трябва да спираш, коментира тя след срещата. Нашата борба продължава, защото е важно България да личи с мнението си в Европа, а за Реформаторският блок да личи с политическия си профил в България, подчерта още Кунева.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Позиция на Националното ръководство на ПП “Демократи за...
На свое заседание, проведено на 06.10.2022г., Националното ръководство на ПП „ДСБ“ обсъди изборните резултати...
Водещите кандидати на ДСБ в листите на “Демократична...
Доверете се на разума с номер 25 за "Демократична България"!
Кристина Петкова: в следващия Парламент ще настоявам за...
Кристина Петкова в "Денят с Веселин Дремджиев" Радвам се, че вицепрезидентът Йотова е прочела...
Атанас Атанасов: Би било добре, ако може да...
За „Демократична България” би било добре, ако постигне мнозинство само с „Продължаваме Промяната”. Това...
Атанас Атанасов: Още през март получихме информация, че...
“Искам да започна с едно извинение към българските граждани. В това трудно време извинявайте,...