Три стъпки за по-добра България

ТРИ СТЪПКИ ЗА ПО-ДОБРА БЪЛГАРИЯ

КОАЛИЦИЯ “ДСБ – БДФ”

ПРЕДИЗБОРНА ПЛАТФОРМА

България е страна на бедност и беззаконие – така ни виждат нашите граждани и партньорите ни от Европейския съюз.

Страната ни отново е доведена до дълбока икономическа, социална и политическа КРИЗА.

Ние, опирайки се на своя опит и доказани постижения, както и на своя разум, компетентност и решителност, ви казваме:

ИМА ИЗХОД, ИМА ПЪТ НАПРЕД!

ДОХОДИ

– Освобождаваме доходите от монополни цени. Обявяваме война на монополите и слагаме край на техните злоупотреби с нови закони за превенция и контрол.

– Облекчаваме доходите от данъци и бюрокрация. Премахваме дискриминационната данъчна ставка от 15% за едноличните търговци и облагането им като самонаети физически лица (свободни професии, занаятчии, фермери, еднолични търговци и дружества). Законодателно намаляване с 90% на бюрократичните процедури.

– Създаваме нови работни места. Въвеждаме прости и ясни правила и преференции за самонаети лица и семейни фирми в трудовото, данъчно и осигурително законодателство.

РАБОТА

– Запазваме съществуващите работни места. Гарантираме финансовата стабилност чрез запазване на “валутния борд” и спешни мерки за излизане от кризата.

– Подпомагаме малките и средни предприятия. Заменяме досегашната система на предварителни разрешения и проверки за започване на среден и малък бизнес със система на последващ контрол.

– Гарантираме конкурентноспособност на българското образование чрез осъвременяване на държавните образователни изисквания.

СИГУРНОСТ

– Обявяваме война на мафията и организираната престъпност; Оттегляме МВР от бизнеса. Създаваме сигурна среда: във всяко кметство – полицай.

– Възстановяваме солидарността и справедливостта в българското здравеопазване; увеличаваме парите за здраве от 4.1% до 6% от БВП без повишаване на здравната вноска чрез по-добра събираемост на здравните вноски.

– Гарантираме пълно съответствие между вноските и получаваните пенсии. Премахваме на всички привилегии в пенсионната система.

Иван Костов: Здравейте. Благодаря ви за вниманието. Днес ще ви представим платформата за изборите на ДСБ и БДФ, като на нашият сайт ще бъде качен и проекта за програма, който ще влезе в режим на възражения и допълнения от най-различни хора в следващите два дни, и вече окончателно ще бъде публикуван в първия ден на кампанията. Но днес ще я има и цялата програма, която е значително по-голяма от тази платформа, с която ще започна. Аз ще помоля колегите ми да ме облекчат, ще кажа само, че тя се казва “Три стъпки за по-добра България”.
Светослав Малинов: Това са акцентите от нашата програма. Зад всяко от тези предложения има още по-конкретни стъпки и законодателни инициативи. Това са обаче най-важните неща. Тези, които са свързани със ситуацията, в която България се намира – социална, икономическа и политическа криза. Благодаря за вниманието, очакваме вашите въпроси.
Въпрос: Колко депутата ще имате в 42-ро НС? И втория ми въпрос е как ще коментирате речта на Борисов от вчера?
Иван Костов: Няма да оценяваме ничии речи и няма да критикуваме, без да бъдем предизвикани, чужди позиции. Ще настояваме колкото се може повече от нашата положителна кампания, ще водим изцяло положителна кампания защото считаме, че е крайно неблагоприятно да се ползват всякакви други средства, ще говорим така, че да се опитаме да стигнат нашите послания до хората. Иначе депутатите ще бъдат повече от тези, които имахме в 41-во НС.
Въпрос: С “Единство” си бяхте обещали да има нова партия до края на годината. Възможен ли е такъв вариант?
Светослав Малинов: Сега сме в момент на предизборна кампания. Това е нашия приоритет. Същевременно преговорите приключиха. Последните думи на “Единство” бяха “продължаваме работата върху създаването на обща формация след изборите”. Приоритетът обаче е предизборната кампания и посланията към нашите избиратели. Това са избирателите на традиционната десница, силно разочаровани от управлението на ГЕРБ и силно разтревожени, че едно такова провалено се нарича “дясно”. Ние имаме и задача по някакъв начин да възстановим престижа на дясното в управлението. Защото дясно правителство в историята на България никога не е довеждало до социални протести.
Въпрос: Как ще коментирате думите на Йордан Соколов и кога ще представите листите си?
Иван Костов: Ние сме регистрирали водачите на листи и ще ги представим в началото на кампанията. Ако не можем да ги съберем тук в началото на кампанията в София, разбира се ще открием кампанията навсякъде. Що се отнася до думите на този и онзи, няма да коментирам. Какво да коментирам. Мога само да допълня към казаното от г-н Малинов. Не е алтернатива управление, което се е провалило в опитите си да извади или изобщо да реши проблема с икономическата криза, не е алтернатива и не заслужава доверие управление, което е превърнало тази икономическа криза в социална и извадило хората да протестират. Не заслужава доверие и не знам как е спечелило изобщо доверието на който и да било, управление, което е предизвикало политическа криза с целенасочени средства. Т.е. нарочно подаване на оставка, бойкот на решаване на проблема за създаване на програмно правителство и т.н. Това вероятно ще бъде мнението на огромната част, на стотици хиляди хора, които не са гласували за ГЕРБ. Нито преди да чуят препоръките на този и онзи, нито след това. Ние към тези хора сме се обърнали – тези, които разбират точно в каква ситуация се намираме.
Въпрос: Бихте ли подкрепили програмен кабинет начело с Пламен Орешарски, след като казахте, че не бихте подкрепили Борисов за премиер?
Иван Костов: Пламен Орешарски не е експерт, който може да стои начело на програмно правителство. Рискува да се превърне в “Берово” правителство.
Агония на политическа нестабилност.
Въпрос: Очаквате ли разочарование сред избирателите след провала в преговорите с “Единство”?
Иван Костов: Вероятно ще има известно разочарование, с което ще се преборим още в началото на предизборната ни кампания. Ние и двете партии имаме интерес да бъдем парламентарно представени, ако искрено искаме да имаме обединена политическа формация през тази година. Няма хора, които да мислят по друг начин.
Въпрос: Какво ще е различното в тази предизборна кампания?
Иван Костов: Труден въпрос. Много.
Светослав Малинов: Аз мисля, че предсрочното прекратяване на мандата на народното събрание и всички тези протести правят тази кампания ако не уникална, то сравнима със събития, които смятахме, че отдавна сме забравили. Усещането за криза, усещането за управленски провал и нуждата при едни нормални избори от конкретни стъпки, свързани с това, което наричаме стандарт на живот, доходите и новите работни места. Тези, които кажат това, ще бъдат чути. За разлика от други избори. Вие виждате в момента различните идеи, те не са безкрайно много, нашият глас смятам, че е много ясен. Ние сме тези, които два пъти сме управлявали след подобни кризи, или поне част от нашия екип и разбира се Иван Костов като премиер. Когато някой трябва да излезе пред избирателите и да каже – ние направихме в подобна ситуация това и това, тогава на такъв човек и такава партия може да се има доверие. Така че ситуацията не е уникална, но отдавна не се е случвала. За жалост в България тя се повтаря сега след управление на фалшивата десница. Това е различното.
Жаклин Толева: Ако позволите аз ще се върна на първия въпрос. Питате ни за проценти и ни питате какво е различието днес. Първо искам да припомня едно събитие, което чествахме наскоро и това е годишнина от Одринската битка. И се питаме когато нашите деди са влизали в тази битка за националният ни интерес, дали са пресмятали проценти и неуспех. В този смисъл ние възприемаме днешната ситуация като битка, която трябва да водим за достойното битие на гражданина. Ето това е разликата. Стойността на институциите се измерват с достойното битие на гражданина. Тази платформа и тази програма, която представяме всъщност обявява война на бюрокрацията, на мафията и на монополите. Именно тези три аспекта правят трудно и недостойно състоянието на българския гражданин сега.
Въпрос: Как си обяснявате мощната подкрепа на ЕНП към ГЕРБ?
Светослав Малинов: Това е служебна подкрепа, която всяка партия – член на ЕНП може да получи. Можем да я получим и ние, ако направим своя конгрес, нашето национално събрание преди изборите, което няма да направим, тъй като имаме други цели. Не може да си представите как ЕНП би критикувало, но когато става дума за реална подкрепа, която можеше наистина да подпомогне ГЕРБ, не беше избран заместник на ЕНП от управляваща партия в Европа. Много рядък случай на предишния конгрес. ЕНП отказа да сътрудничи или поне се оказа, че не може да промени мнението на нито един министър на външните или на вътрешните работи, свързан с шенген. А може би не са искали и аз бих казал, че с основание на са заложили целия си престиж за г-н Бойко Борисов. Но да дойдат тук на конгрес и да кажат няколко добри думи, това е тяхно служебно задължение.
Въпрос: Как ще отговорите на нападките от страна на СДС, че има договорки между вас и БСП, както и обвиненията за “кражба” на квотите в РИК и СИК?
Иван Костов: Първото е шега. Неуместна. Без въображение при това. Що се отнася до тези места СИК е взел категорично решение и то не е облагодетелствано от ДСБ. Ние във всички случаи взимаме това, което е нашето участие. ЦИК е предпочел другата страна да бъде представлявана, както е записано в закона. В този смисъл ДСБ никого не са обрали. Имаше много прости ходове, с които можехме да се разберем за тяхно участие на базата на останалия депутат, който продължи да ги подкрепя в НС. Те имаха своето основание да претендират за участие в тези листи, това можеше да бъде уредено. Стига да бяха направили съответните стъпки.
Въпрос: Кой депутат ги подкрепя?
Иван Костов: Един остана – Лъчезар Тошев, доколкото аз знам. Така че това въобще не ни засяга нас. Благодарим ви много.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Йордан Иванов: За първи път пловдивчани постигат такъв...
Важно е на кого ще връчи третия мандат президентът и какво мнозинство ще се...
Любен Иванов: Голяма част от преписките, свързани с...
"Защо ГЕРБ и ДПС, кръгът около Пеевски, провалиха заседанието на комисията "Нотариуса", точно когато започна...
Атанас Атанасов: В ход е операция “Раделяй и...
Има системни недостатъци в работата на българските институции и на първо място в МВР,...
инж. Грети Стефанова: Искат специалист по хранителни добавки...
"Ако има над 170 млн. отпуснати за техника за справяне с пожарите от ЕС...
Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...