Три “НЕ” на бюджета

Мартин Димитров: Добър ден на всички. Виждате представители на петте партии от СК. Тук сме, за да дадем ясна и категорична оценка за бюджета. Тя отново е три пъти “НЕ”, защото този бюджет връща България назад и не отговаря на нито едно от очакванията, които ГЕРБ даде когато дойде на власт. Бедността става по-голяма, монополите стават по-силни, и най-лошото – ГЕРБ продължава завоя наляво, който започна още с миналия бюджет. Увеличават се данъци, увеличават се осигуровки. За целият мандат на ГЕРБ има близо 1 млрд. евро отлив на инвестиции, има 380 хил. души, които са си загубили работата и този бюджет следва да увеличи негативните тенденции. Нашата прогноза е, че веднага след парламентарните избори догодина този бюджет ще бъде актуализиран. Той е направен да издържи 6 месеца и веднага след това ще рухне, и новото правителство, което и да е то, ще трябва да започне да прави нов бюджет, при направени огромни предизборни разходи в много тежка ситуация. Ние смятаме, че окото на кризата ще се разрази с нова сила 2013г., с нови изпитания. И ако разумът не надделее, да се върне обществото и бъдещото правителство към дясна политика, България е изправена пред едно много тежко изпитание. Вторият въпрос, който много ни притеснява, са монополите. Те набират сила и това се вижда през цените на горивата, през цените на монополните услуги, и това правителство покровителства и работи за монополите, които в крайна сметка задушават и унищожават не само домакинствата, но и българската икономика. Затова три пъти “НЕ”.

Иван Костов: Ще бъда по-кратък. Ние категорично отстояхме на становището да не подкрепим бюджета на НЗОК. Бяхме за това, защото бюджета не съдържа никакви антикризисни мерки, той не обещава увеличение на доходите, а обещава увеличение на безработицата. Ако се гледат приоритетите на този бюджет се вижда, че най-неприоритетни функции за бюджета са здравеопазването, съдебната власт, науката, образованието и националната сигурност, ако се съди по бюджета на ДАНС. Най-приоритетни се оказват социалните помощи и обезщетенията, които ще нарастнат с 6.9 на сто. Това, същото го направи и тройната коалиция преди изборите, когато трябваше да намира пари да купува гласове. Това е политиката на тройната коалиция, която ние не можем да подкрепим и затова убедено сме на становището да гласуваме против тези бюджети на правителството.

Петя Ставрева: Добър ден. От “Обединени земеделци” също не можем да подкрепим този бюджет, защото от параметрите заложени в него виждаме, че правителството продължава да гледа към управлението с розови очила. Няма предвидени антикризисни мерки за секторите, които имат най-голяма нужда от финансиране – така необходимата подкрепа за дребния и среден бизнес отсъства. Няколко думи за бюджета за земеделие – властта се опитва с кръпки да запълни зейналите дупки във финансирането на сектора. За първи път от 2007г. българското правителство няма да подкрепи с нищо земеделските производители, които обработват плодородната българска земя. Разчитат само на европейско финансиране. Друг много тревожен за нас проблем е, че чрез разпределението на скромните средства за земеделие властта на практика противопоставя браншовете един на друг. Смятаме, че този бюджет няма да позволи на България да преодолее тежките последствия от икономическата криза, в която е. Благодаря Ви.

Захари Петров: В бюджета има увеличение на минималната работна заплата и пенсиите – това ще отговорят управляващите. Но това значи ли, че поне един човек ще успее да прескочи границата на бедността? Не означава. Има средства за здравеопазване. Това означава ли, че възрастните хора ще могат по-лесно да се лекуват и да си купуват лекарства? Не. Има средства за образование. Това означава ли, че нашите деца ще излизат по-подготвени? Не означава. Затова и ние – радикалдемократите отговаряме с три “НЕ”. Благодаря Ви.

Въпрос: За утре, според програмата, която е издадена т.1 е гласуване на първо четене на законопроекта за държавния бюджет, т.2 е бюджета на държавното обществено осигуряване, а т.3 – на НЗОК. Това не поставя ли пред свършен факт, какъв ще бъде бюджета на НЗОК, след като първо е гласуван бюджета на националния. Не трябваше ли да бъдат в обратен ред?

Иван Костов: Първо трябваше да се гласуват малките бюджети и след това големия. Ами объркали са се. Ако позволите искам нещо да кажа, защото трябва да уточня нещо. Увеличението на пенсиите догодина ще е осем на сто. Това увеличение трябва да компенсира обезценяване поради инфлация, което само досега от юли 2009 г. е 13.5%. Т.е. не може да се говори за увеличаване на пенсии. В този бюджет може само да се говори за частичен опит да се компенсира спадналата покупателна способност на пенсиите. От тази гледна точка Захари е прав. Има, но всъщност тези пари не стигат дори да запазят това равнище на покупателна способност на пенсионерите, които те имаха през юли 2009г. Благодаря Ви.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: Общините трябва да са двигателят, основата,...
На 12 септември на последното си редовно заседание за този мандат, Общински съвет Видин...
Радан Кънев: Австрия и Нидерландия нарушават задълженията си...
Популизмът на австрийското правителство много вреди, допълни евродепутатът Австрия и Нидерландия с упорития си...
Атанас Атанасов: Българското контраразузнаване е проспало шпионската дейност...
Много внимателно сме обсъдили цялата ситуация, не сме подходили безотговорно и тук въпросът е...
В Деня на София, 17 септември, Коалиция ПП-ДБ...
“В Деня на София, празникът на града, който обичаме се регистрираме за местните избори...
Грети Стефанова: Бюджетът е огледало, София расте, но...
Гласувах против бюджета на София, защото той е огледало на работата на един общински...