Тотю Младенов да напусне правителството

От името на парламентарна група народният представител Иван Костов.

ИВАН КОСТОВ: Благодаря Ви, уважаема госпожо председател.

Уважаеми колеги, на 31 май Конституционният съд обяви за противоконституционен § 4а от Преходните и заключителните разпоредби на Кодекса за социално осигуряване. Конституционният съд беше сезиран от 52 народни представители след като от всички страни в тази зала, с изключение на депутатите от ГЕРБ и “Атака”, бяха отправени предупреждения, че ще се стигне дотук.

Аз не вземам думата, за да трия на някой “сол на главата” и за да злобея в този момент, защото това не ми е присъщо. Нормално е народните представители, това вече го наблюдаваме 10 години, да не са вещи в политическите дела във всяко едно отношение. Това, което трябва да се отбележи обаче е, че Министерският съвет, Министерството на финансите, Министерството на труда и социалната политика, Националният осигурителен институт дават становища, които не убеждават нито един конституционен съдия да гласува с особено мнение. Напротив, има гласували с особено мнение, но за още по-твърде произнасяне на Конституционния съд. Това показва на какво ниво е администрацията в момента като компетентност, то наистина е много ниско. Това е голяма грижа на Партия ГЕРБ, ако иска въобще да управлява страната нормално, ако не иска да извършва тежки прегрешения каквото извърши с опита за промяна на Кодекса за социално осигуряване.

Аз вземам думата, за да обърна внимание на последиците, които следват от определението на Конституционния съд и които са следствие от противоконституционните действия на правителството и на мнозинството на ГЕРБ и “Атака”, които гласуваха този текст. Те са за част от задължените допълнително професионално осигурени лица.

Последиците според нас са следните:

Първо, НОИ няма право да държи прехвърлените партиди и парите по тях. Няма законово основание.

Второ, няма право да плаща допълнителни пенсии. Практически в момента тази система за допълнително пенсиониране е блокирана.

Трето, НОИ няма на разположение свободни 108 млн. лв., които да върне по партидите на лицата.

Ето това са последиците.

За Синята коалиция министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов причини тези щети на хората и направи незаконни действията на една от най-големите институции на страната – Националния осигурителен институт. Затова ние настояваме да понесе отговорността си като бъде освободен от правителството. Разбира се, правителството носи своята отговорност.

Според нас за спешното решаване на проблема трябва да бъде направено следното:

Първо, да се възстанови членството на близо 44 000 души в пенсионно осигурителните дружества и те да продължават да се осигуряват по задължителното допълнително осигуряване там, където са били осигурени преди промяната, защото в момента е спряно и няма договори за превеждане на осигурителните им вноски. На практика цялата система е блокирана.

Второ, да се приеме поправка в Кодекса за социално осигуряване, с която да се задължи Националният осигурителен институт да върне тези средства, а правителството да ги осигури и да бъдат възстановени по партидите.

Трето, ако мнозинството реши да създаде специална институция вътре в Националния осигурителен институт, която аз не виждам как може да се направи и ние въобще не виждаме как може да се направи, да се даде възможност да избират лицата къде да останат техните партиди.

Защо не виждам как може това нещо да се направи и защо е много трудно? Защото за разлика от правителството Конституционният съд е видял, че през 1999 г. е изграден един стълб на задължително осигуряване, който е на разходно-покривен принцип – това е Националният осигурителен институт. И един втори стълб, който е на капитало-покривен принцип. Това са различни финансови инструменти за осигуряване на пенсиите на лицата.

За съжаление това нещо не беше известно нито на правителството, нито на ГЕРБ, нито на министъра на финансите, нито на министъра на труда и социалната политика, което наистина е удивително за нивото на управлението на нашата страна в момента.

Затова, за да понесе отговорността си правителството трябва спешно да разреши този проблем на хората. Благодаря ви.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...