Толерирането на „Лукойл“ е във вреда на гражданите

Изявление

на СК по повод определението на АССГ по жалбата на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД срещу отнемането на лиценза на компанията за управление на данъчен склад.

СК настоява:

1. ДАМ да обжалва решението на Софийския административен съд.

2. Премиера Бойко Борисов лично да окаже пълна и безрезервна подкрепа на Агенция „Митници“ и Министерство на финансите и да разсее съмненията, че сме свидетели на режисирано представление с участието на Административния съд.

Този съд мотивира решението си изцяло със загубите на компанията „Лукойл“ вследствие на отнемането на лиценза и в същото време пренебрегва тежките загуби, които държавният бюджет търпи от липсата на контрол върху търговията с горива. Монополистът „Лукойл“ имаше повече от година и три месеца да приведе дейността си в съответствие с изискванията на законодателството. Евентуални негови загуби ще бъдат причинени от собственото му виновно бездействие, а не от действията на Агенция „Митници. Задължението за монтиране на измервателни уреди важи за всички компании и е въведено с цел да се спре контрабандата и източването на акцизи и ДДС. Ефективният държавен контрол върху търговията с горива и други акцизни стоки е от ключово значение не само за изпълнение на приходната част на бюджета, но и за осигуряване на честна конкуренция и защита на интереса на потребителите.

Това наше изявление е мотивирано от поведението на правителството, което допусна възможността за злоупотреба на „Лукойл“ с господстващо положение на пазара, като ограничи вноса на горива в България. Категорични сме, че толерирането на злоупотребата с господстващо положение на пазара на компания „Лукойл“ от институциите на изпълнителната, законодателната и съдебната власт прави невъзможно овладяването на скока на цените на горивата, което ощетява българските граждани и фирми.

Съпредседатели на СК

Мартин Димитров и Иван Костов