Толерирането на “Лукойл” е във вреда на гражданите

Изявление

на СК по повод определението на АССГ по жалбата на “Лукойл Нефтохим Бургас” АД срещу отнемането на лиценза на компанията за управление на данъчен склад.

СК настоява:

1. ДАМ да обжалва решението на Софийския административен съд.

2. Премиера Бойко Борисов лично да окаже пълна и безрезервна подкрепа на Агенция “Митници” и Министерство на финансите и да разсее съмненията, че сме свидетели на режисирано представление с участието на Административния съд.

Този съд мотивира решението си изцяло със загубите на компанията “Лукойл” вследствие на отнемането на лиценза и в същото време пренебрегва тежките загуби, които държавният бюджет търпи от липсата на контрол върху търговията с горива. Монополистът “Лукойл” имаше повече от година и три месеца да приведе дейността си в съответствие с изискванията на законодателството. Евентуални негови загуби ще бъдат причинени от собственото му виновно бездействие, а не от действията на Агенция “Митници. Задължението за монтиране на измервателни уреди важи за всички компании и е въведено с цел да се спре контрабандата и източването на акцизи и ДДС. Ефективният държавен контрол върху търговията с горива и други акцизни стоки е от ключово значение не само за изпълнение на приходната част на бюджета, но и за осигуряване на честна конкуренция и защита на интереса на потребителите.

Това наше изявление е мотивирано от поведението на правителството, което допусна възможността за злоупотреба на “Лукойл” с господстващо положение на пазара, като ограничи вноса на горива в България. Категорични сме, че толерирането на злоупотребата с господстващо положение на пазара на компания “Лукойл” от институциите на изпълнителната, законодателната и съдебната власт прави невъзможно овладяването на скока на цените на горивата, което ощетява българските граждани и фирми.

Съпредседатели на СК

Мартин Димитров и Иван Костов

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Целта на Борисов е да уязви...
„Отговорността на Бойко Борисов става голяма. Той е опитен играч, не става дума за наиграване. Дърпа...
Людмила Илиева: Насилието няма място между отношенията на...
"Ситуацията в страната ескалира в резултат на случилото се на 16 ноември. Имаме приоритетни задачи,...
Кристина Петкова: Вътрешният министър Калин Стоянов трябва да...
Вътрешният министър Калин Стоянов трябва да подаде оставка. Ние го казахме още в деня...
Кристина Петкова: Няма как кметът на София да...
"Няма как кметът на София да носи вина за снощните събития. Този протест е...
Людмила Илиева: От ПП-ДБ внесохме законопроект за отпадане...
Безпредметно е да се обсъждат други варианти за управлението на държавата, посочи тя Вотът...