Тодорживковщина. Регенезис

Синята коалиция поиска в декларация от парламентарната трибуна СУ “Св. Климент Охридски” да отмени планирана научна конференция за 70-годишнината от рождението на Людмила Живкова.

Според програмата й, началото е на 19 октомври в новата конферентна зала на Ректората на СУ “Св. Кл. Охридски”. На откриването ще са проф. дин Иван Илчев, ректор на СУ, и доц. д-р Пламен Митев, декан на Историческия факултет на СУ, плюс от управата на фондация “Св. Св. Кирил и Методий”.

Ще има слова на Евгения Живкова – “За майка ми като личност и като ръководителка на българската култура”, и на художника Светлин Русев, който е бил от близкия кръг на Людмила Живкова, както и Любомир Левчев, Лъчезар Еленков, акад. Васил Гюзелев, проф. Петер Бахмайер.

Десните предлагат да се наказва опитът за реабилитация на комунизма. Сините изразиха възмущение от опитите на ректора проф. Иван Илчев “да използва Софийския университет за политическа пропаганда в полза на БКП/БСП”, предаде БТА.

(Илчев е син на акад. Илчо Димитров, просветен министър в два кабинета – на Георги Анастасов 1986-1987 и на Жан Виденов – 1995-97 г., работел е като завеждаш отдел “Идеология и агитация” към ЦК на БКП, бил е и член на ЦК на БКП – бел.р.)

Категорично сме против фалшификацията на миналото и реабилитирането на ръководни лица от БКП. Т. нар. “научна конференция”, която университетът организира в чест на дъщерята на комунистическия диктатор Живков, е нахален опит българският репресивен режим да бъде представен като хуманен, толерантен и отворен към света, заявиха сините.

Те настояват министърът на образованието да потърси обяснение от ректора и да обяви публично отношението си, както и парламентът да приеме закон за санкциониране на “всяко физическо или юридическо лице”, което прави опити да реабилитира българския комунистически репресивен режим.

От Синята коалиция добавиха, че мълчанието на управляващите от ГЕРБ ги прави съучастници в тази реабилитация на живковизма, “започната от премиера Борисов”.

Преди две години той заяви: “Една стотна от това, което е построил Тодор Живков за България и което е направено за тези години, да направим, да достигнем икономическия ръст на тогавашната държава, би било огромен успех за всяко едно правителство.”

Десните допълниха, че е необяснимо и непростимо пред пострадалите от режима български турци мълчанието на ДПС.

Те попитаха и БСП къде в програмата на Партията на европейските социалисти (ПЕС) се съдържа реабилитация на комунистическите режими в Източна Европа.

Честването в Софийския университет е незаконно и антиевропейско, защото през 2000 г. парламентът прие закон за обявяването на комунистическия режим в България за престъпен, а през 2009 г. Европарламентът обяви за престъпни всички тоталитарни режими на 20 век, изтъкнаха още сините.

“Позор! Все едно германски университет да организира конференция във възхвала на някое нацистко величие или неговите отрочета”, коментира посланикът ни в ООН Стефан Тафров във “Фейсбук”.

“Не съм предполагал, че толкова брутална гавра с истината може да се случи в Софийския университет – един от символите на свободата”, коментира на интернет страницата си евродепутатът от Синята коалиция Светослав Малинов.

През септември от ДСБ реагираха остро на изказване на президента Росен Плевнелиев пред австрийски вестник. “Активи за 30 милиарда евро, ние продадохме само за 3 милиарда”, заяви държавният глава, като подчерта, че в приватизацията след 1997 г. (тогава управляваше правителството на ОДС с премиер Иван Костов – б.р.), са допуснати твърде много грешки.

От ДСБ обаче заявиха в декларация до държавния глава: “Вие, надяваме се неволно, но след премиера Борисов, реабилитирате комунистическата диктатура на Тодор Живков. Тя ни завеща не предприятия за 30 милиарда евро, а огромен външен и вътрешен дълг, финансова разруха и стопанска катастрофа”.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Катя Панева: Професор Хинков получава нашата подкрепа в...
Злоупотребите в доклада за "Пирогов" трябва да бъдат разследвани. Тя коментира обществените поръчки в...
Радан Кънев за Шенген: Заложници сме на бързорастящата...
Няма никаква формална или законова причина за отказ на приемането на България и Румъния...
Кристина Петкова: Не сме забравили нито един от...
Намирам поредното вето на президента Румен Радев за срамно и унизително. Срамно е, защото...
Резолюция на Изпълнителния съвет на ДСБ, ...
1. Изказва своята благодарност на всички български граждани за дадената подкрепа на местните избори...
Георги Ганев: Бюджет 2024 не пречи за влизането...
Единственото продължаващо препятствие за еврозоната е инфлацията и предложеният бюджет за 2024 г. не...