Това е първият политически арест от края на 1989 година

ДЕКЛАРАЦИЯ НА НР НА ДСБ
ДСБ не е организатор на политическата акция пред централата на БСП. За нас обаче няма съмнение, че боядисването на скулптурата е осъзнат политически акт срещу възраждането на комунизма и неговите символи, както и срещу коалицията между БСП и Атака. Участниците в акцията са изразили отношението си към управлението на БСП, ДПС и Атака и са избрали 7 ноември като дата, символизираща политическото насилие на режима и връзката му с посткомунистическата мафия. Използваните от тях изразни средства са обичайни за Европа и представляват директна реплика на изкуството на признатия чешки творец Давид Черни. Реакцията на управляващите – безпричинен арест на активисти на ДСБ и на изявени участници в протестите срещу правителството, е поредното свидетелство, колко далеч от Европейските ценности е днешното българско правителство.
ДСБ се противопоставя на опитите на управляващите да ескалират умишлено напрежението в обществото и да всяват страх и заставаме категорично в защита на арестуваните младежи.
В целия Европейски съюз, включително и в България, комунизмът е признат за престъпен режим. Престъпление е неговото възраждане, а не борбата срещу него.
Ние определяме днешните действия на полицията, като първият политически арест у нас от края на 1989г. насам