Това е награда за разбиването на СК

Водещ: Изненада ли Ви този съвместен ход на СДС и ГЕРБ за издигане и съответно подкрепа на синята кандидатура за конституционен съдия?

Веселин Методиев: Според мен, за хора, които се занимаваме с политика няма изненада, тъй като се раздават награди на тези, които развалиха Синята коалиция. Хора, които публично бяха срещу нея се номинират от ГЕРБ. Това е в някаква степен очаквана развръзка.

Водещ: Фактът, че г-жа Марковска подаде молба за пенсиониране, не знам дали сте чули в рамките на днешните ни новини, решава ли това според вас казуса с избор на нов конституционен съдия или категорично трябва да се гласува отмяна на старото решение.

Веселин Методиев: Аз ще се присъединя към тези коментари, които чух в последните два три часа и прочетох в интернет, че оставката на госпожата решава въпроса на ВСС в четвъртък, т.е. тя престава да бъде магистрат, но в никакъв случай не решава въпроса с избора от страна на парламента, тъй като половината от конституционните съдии, избирани в годините, са били в пенсионна възраст. Така че изборните длъжности не са свързани с пенсионната възраст.

Водещ: Т.е. юридическия казус стои и винаги един следващ избор, на който и да било би бил атакуем според вас, ако формално, съвсем практически парламента не отмени старото си решение.

Веселин Методиев: Ние сме на тази позиция от края на миналата седмица, тя е подкрепена с решение на КС от 1993г. и е мнение на доста голям брой юристи, с които сме се консултирали в ДСБ, защото както се изразяват някои колеги, не може да се избере 13-ти конституционен съдия след като пише, че те са 12. И ако не бъде анулирано решението се отварят възможности да бъде атакувано и решението за избор на тринадесетия, и от друга страна да се отвори път и към Страсбург, за да се атакува и държавата.

Водещ: Казахте, че не може и принципно не би трябвало да сте изненадани от издигането на кандидатурата на Петър Стоянов за този пост. Това значи ли, че ДСБ няма да подкрепи тази кандидатура, ако тя влезе в парламента.

Веселин Методиев: Имаме заседание на парламентарната група на СК след около два часа. Лично моето мнение, аз не мога да се ангажирам с мнението на цялата група, личното ми мнение е, че не можеш да дадеш подкрепа на човек, който не ти я иска. След като някой е казал, че няма нужда от СК, то как ще търси подкрепа. То е алогично.

Водещ: Говорите за Петър Стоянов?

Веселин Методиев: Ами говоря за всеки, не само за Петър Стоянов. Мисля, че това е ясно и разбираемо. Не желаеш да има определена политическа формация, не можеш след това да отидеш при тези хора и да кажеш “аз не желая да Ви има, но ако може да гласувате за мен”.

Водещ: Какво всъщност търси Бойко Борисов като предлага авансово подкрепа на СДС за кандидатура за Конституционния съд в момента?

Веселин Методиев: Бойко Борисов имаше кандидатура през независими народни представители, сега се опитва да има друга кандидатура през колеги от СДС. Какво е тяхното решение предстои и аз да видя. Не мога да гадая, те могат да отговорят.

Водещ: Но какво се договаря, какво се търси зад този ход? Това е само видимата част на нещо, което може би има друга основа и други цели.

Веселин Методиев: Според мен първата цел, аз Ви казах, когато е имало съвместни действия на хора от ГЕРБ и г-н Стоянов да съсипят СК, което те успяха да направят през май месец, е нормално те да се договарят за бъдещи неща, като например член в КС. Така че, затова Ви казах, не е голяма изненада.

Водещ: За нещо за след изборите?

Веселин Методиев: Е, далече е това. На изборите трябва да се докажем всички, колко можем да спечелим доверието на хората, така че…

Водещ: Да, и до тях също остават важни месеци, в които може би всяка подкрепа за управляващите би била ценна.

Веселин Методиев: Аз не виждам каква голяма нужда имат те от подкрепа, защото те са си изконсумирали почти целия мандат, ясно е какво са поели като ангажимент и какво са свършили, ясно е и какво не са свършили. Така че тези неща, вече имаме дълъг опит, знаем как приключват в края на мандата.

Водещ: ДСБ партийна позиция ще има ли по повод тази кандидатура, казахте че следобед имате среща на ПГ на СК?

Веселин Методиев: Самото партийно ръководство не вярвам да се нуждае от такава позиция, по простата причина, че за нас е важно първо да се реши въпроса с процедурата, ние вчера заявихме на пресконференция на ДСБ, и това е мнението на нашето национално ръководство, че ние няма да участваме в опорочена процедура, когато не е елиминирано предишното решение на НС.

Водещ: Разбрах Ви. Интересуваше ме дали нещо в повече ще има по адрес на самия кандидат, който така или иначе все още не е дал своя отговор.

Веселин Методиев: Ние сме лесни за прогноза, защото сме последователни.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...