С Радан Кънев, разговаря Иво Беров

Дали Синята коалиция и ДСБ и са обмислили и преценили възможните последствия от отхвърлянето на бюджета, като се знае, че това отхвърляне е донякъде и вот на недоверие – дали няма да се стигне и до нежелана и от ДСБ политическа нестабилност?

Позицията на партиите от Синята коалиция е да гласуват против бюджетите на здравната каса и осигурителния институт, а да се въздържат по бюджета на правителството. Причината е именно тази – да се изрази по един ясен начин недоверие, но не към цялото управление и не към цялостната политика на ГЕРБ, а там, където виждаме един съвсем ясен завой наляво. По този начин изразяваме и принципната си позиция – ние не искаме политическа криза и нестабилност, но няма да приемем леви мерки. Няма да приемем и цялата тежест на осигурителните системи да се струпва върху едно активно, работещо малцинство – то да плаща сметките на тези, които не се осигуряват, и дори сметките на некоректните работодатели като Ковачки.

Ще има ли време за нов бюджет и ново обсъждане на новия бюджет, ако този бъде отхвърлен? Ще иска ли в такъв случай Синята коалиция и смяна на министри? Кои?

Ако бюджетът бъде отхвърлен, говорим за правителствена криза. По правилата на демокрацията това означава оставка на цялото правителство, не на отделни министри. Но искам да подчертая, че отговорността да осигури парламентарна подкрепа за бюджета е на правителството, на премиера. Негов избор е да има правителство на малцинството, негова отговорност е да търси подкрепа за бюджета. А те не са потърсили от нас подкрепа, дори не са съгласували с нас най-тежките решения. Не са ни питали за увеличаване на осигурителната вноска, за вдигане на осигурителните прагове, за увеличаване на вноските на самонаетите лица, дребния бизнес. Това се превръща в прокризисен бюджет, защото 2011 г. ще е годината, в която най-трудно се започва бизнес. По-високи ще са осигуровките, по-високи ще са осигурителните прагове за бизнеса. На пръв поглед управляващите го представят като дребно увеличение, но има хора и професии, за които разходите ще се вдигнат с 50%. На всичкото отгоре и данъкът върху недвижимите имоти се вдига. Наричат го “данък лукс”, но всъщност удрят средния имот, средния собственик. И на този фон се очаква да се откриват нови производства, нови търговски обекти, да се наемат нови хора. Няма как да стане. Затова казваме, че бюджетът ни натиква обратно в кризата, защото единственият път навън – това е инициативата, рискът и усилието на дребния и средния предприемач. А този бюджет тях мачка. В заключение ние като не подкрепяме бюджета на НОИ, като гласуваме недоверие на кабинета, че ще се справи с проблемите на заетостта и пенсионната система, на практика искаме смяна на министри – например на министъра на труда и социалната политика, но и на целия му екип. В условия на криза искаме икономии в тази област, а не повече облагане и национализация.

Бойко Борисов вече два или три пъти заяви, че ако партиите и политиците окажат върху него неприемлив (за него) натиск, той ще отиде на нови избори. Мислите ли, че това е блъф или той би могъл наистина да го направи, ако не бъде приет бюджетът?

Не можем да гадаем блъф ли, какво е. Той така показва слабост, показва, че не е готов да се бори. Не е готов да си носи отговорността, че създаде кабинет на малцинството. Той и по друг начин показва слабост където отиде, с когото се срещне, и отстъпва. Обещава каквото му поискат навсякъде. Напомня ми на селска кръчма положението – на всяка маса, на която седне, и говори каквото се харесва на тази маса. А те, хората, продължават да се напиват, напрежението си расте. Накрая, който се опитва да се хареса на всички, той изяжда пердаха. А когато премиерът показва слабост, всичко е възможно – затова трябва да сме готови и на предсрочни избори, макар това да е тежък вариант за страната. Както виждате, Синята коалиция е стабилна, няма противоречия, лесно стигнахме до общи позиции. Виждаме слабостта на управлението и сме готови да се борим за десните избиратели, за реформистки настроените граждани. Защото е важно десницата да остане силна, да не се обезкуражат хората, след като ГЕРБ ги излъга, да не се почувстват без представителство.

Едни нови избори най-вероятно биха дали същия резултат като предишните. Как и доколко това съображение се отразява на политиката на СК?

Не, не биха дали същия резултат точно по причината, за която току-що споменах. Огромен процент от деловите хора, от предприемачите, занаятчиите, самонаетите лица гласуваха за ГЕРБ. За много от избирателите на ГЕРБ не знаем каква им е била мотивацията, но предприемачите си казаха те искаха реформи, искаха да се спре разхищението и да се насърчи бизнесът да създава работни места. Този тип хора четат програми, следят внимателно посланията. Истината е, че те останаха излъгани. На всичкото отгоре техните народни представители никой не ги пита. Една част от депутатите от ГЕРБ представляват точно тази активна прослойка от обществото, тя ги издигна. А днес те последни разбират за увеличение на осигуровките, за така наречената пенсионна реформа, която по същността си е постоянно увеличение на осигурителната тежест за 20 години напред, това се предлага. И като се срещат с избирателите си, те не знаят утре какво ще гласуват, защото с тях не се разговаряла ги поставят пред свършен факт това и това се договорихме със синдикатите, това и това с различни професионални групи и лобистки групи. А къде е интересът на независимите предприемачи? Затова не мисля, че ще постигне ГЕРБ същите резултати. Но е много важно десницата да остане в мнозинство.

Кого точно подкрепя Синята коалиция при сблъсъка между изпълнителната и съдебната власт?

Не може да има такъв сблъсък. Затова предложихме на ГЕРБ още есента на 2009, преди повече от година, да започнат смела и радикална реформа. Тогава имаше голямо мнозинство за такава реформа. И съдиите бяха готови да я подкрепят. Борисов тогава каза не, няма да бързаме, ще почакаме. Ето го днес резултата. Но това не е само съдебната система – по всички теми така върви разговорът. Не искат да започнат реформи, все нещо чакат.

Какво точно разедини Синята коалиция и ГЕРБ през последните месеци?

Аз на практика отговорих на този въпрос. В много области ГЕРБ умишлено забавиха реформите, в други направо заявиха отказ от реформи. Няма административна реформа, няма здравна реформа, няма реформа в съдебната система. Продължават да се харчат парите на гражданите безогледно. И като не достигат средства, се обръщат към коректните данъкоплатци, към фирмите и хората, които работят на светло, и увеличават облагането на техните доходи. В областта на здравеопазването и на социалната политика това е особено видимо взимат се парите на здравно-осигурените лица, за да се покриват дейности в услуга на тези, които не се осигуряват. Взимат се парите за пенсии на редовните граждани, за да се покрият сметки на работодатели, които не са се издължили. И това се нарича солидарност. Но това не е солидарност солидарност е, когато ние внасяме за пенсиите на родителите си, защото на тяхното поколение комунистите изпукаха пенсионния фонд изхарчиха го през 80-те години и сега с цялата си наглост казват “тогава беше добре”. И да се поемат на възрастните хора пенсиите с нашите вноски – това е нормално, справедливо. Но да поемем пенсиите на наши връстници, които не се осигуряват, това не е солидарност. Или да има привилегировани служители, които се пенсионират на 45 години, а приносът им не отговаря на толкова ранно пенсиониране, и това не е солидарност. Това си е жив комунизъм. А да покриваме на Ковачки задълженията това си е кражба. Защото тази национализация на професионалните фондове е това не са внесени парите за цери предприятия, така са се разбрали от тройната коалиция, и собствениците на предприятията, и синдикати са участвали в тази договорка. Това не го казвам аз, а Хасан Адемов бил е тогава председател на социалната комисия. И сега всички ги плащаме тези пари. Тук действително ГЕРБ така зави наляво, че подмина социалистите.

Какво точно подкрепяте в политиката на Бойко Борисов, ако той наистина е отишъл по-наляво от Станишев?

Подкрепяме волята да се наложи държавната власт над частните интереси, на първо място. Да се защити общият интерес, да не служат държавните органи на отделни групировки. И виждаме, че има воля за това, но не достига капацитет. Дори в ПГ на ГЕРБ често лобизмът надделява, но тези случаи са видими, коментират се, има кадрови промени вследствие на такива скандали. Това е голям напредък спрямо предишните две правителства. И, на второ място, подкрепяме усилието да се усвоят европейските фондове, да се изгради прилична инфраструктура – както пътна, така и санитарна. Една модерна държава трябва да има пътища и канализация, питейна вода, сносни железници. Тройната коалиция опорочи тези проекти, затъна в кражби и парите бяха спрени. Сега се полагат усилия в тази посока и е безотговорно да не ги подкрепим. И, на трето място – има едно голямо колебание в ГЕРБ по външната политика. Вижда се, че натискът от Русия е много силен и управляващите ту поддават, ту се опитват да защитят националния интерес. Това са решителни въпроси, които имат последици десетилетия напред, и ние сме длъжни да подкрепяме управлението, когато показва мъжество.

Разбра се, че в скоро време господин Костов и господин Борисов ще се срещат. Ще иска ли ДСБ като партия отчет от своя председател за тази среща? Упълномощила ли е ДСБ господин Костов да направи конкретни предложения към Бойко Борисов? Какви са те?

Става дума за лична среща, това трябва да е ясно. Няма преговори между партиите, няма съгласуване на партийни позиции – ГЕРБ не са ни поканили на такава среща. Лична среща на едно много високо ниво – между действащ и бивш премиер, това се случва навсякъде по света. Във Великобритания например всички бивши премиери са членове на т.нар. Таен съвет на кралицата – те имат достъп до всички секретни материали, повече инфорамция от действащ министър. В случая ние имаме само един премиер реформатор в последните двавесет години. И Борисов казва, че иска да е вторият. Той има нужда от такива срещи, да обсъди въпроси, по които няма кой друг да даде съвет – няма как неговите съветници или министри да му помогнат. Няма как да му помогне и Сакскобурготски, защото той е бутал каруцата в обратната посока, той знае само как да се развалят нещата, как се провалят реформите.

Увеличава ли се спорд вас или намалява вероятността за съвместно управление на ГЕРБ и Синята коалиция?

Тези неща се решават след изборите. Преди година и половина можеше Боорисов да покани Синята коалиция и да направи силен десноцентристки кабинет на малцинството, да стане зависи от “Атака” и заложи авторитета си на това решение. Шансовете да се обърне към Синята коалиция са нищожни това значи да си признае, че е сбъркал, че не може да се справи сам. Затова и всеки ден шансовете за съвместно управление във формат ЕНП намаляват, защото той прави отстъпки пред “Атака”, а ние сме на противоположни позиции с тях. По 90% от въпросите сме на крайно различни позиции. За да угоди на “Атака”, Борисов бяга от реформи, но така се отдалечава от нас.

Според вас ще се заеме ли ГЕРБ с исканите от вас реформи?

За съжаление шансовете намаляват. Това, което виждаме, е предизборен бюджет заложени са средства за прахосване – за купуване на гласове, за предизборни харчове, а не за реформи. ГЕРБ гледат към изборите идната есен и така са си разчели бюджета популистки и предизборен. Няма реформи, има прахосничество до изборите. След тях потоп.

в-к “Седем”

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...