С промените в кабинета ГЕРБ защитава монополистите

Иван Иванов: Уважаеми господин председател, уважаеми колеги, уважаеми господин заместник министър-председател! Депутатите от Синята коалиция, както обяви вече господин Мартин Димитров, няма да подкрепим предложените персонални промени в Министерския съвет. Няма да ги подкрепим, защото истинската причина за промените е неспособността на Бойко Борисов да се справи със задълбочаваща се криза. Отговорността за липсата на антикризисна политика на правителството носи лично министър-председателят. Чрез медиите той търси спасителен ход, който да изчисти за пореден път неговия имидж. Няма да успее обаче този път, защото кризата се задълбочава, вместо да се отдалечава от България.

Няма да подкрепим промените, защото мотивите, които обясниха последователно министър-председателят Борисов и Цветан Цветанов, се оказаха фалшиви. Както се разбра от изявлението на господин Симеон Дянков, присъстващ тук, в залата, отстраняването на Трайчо Трайков е било решено преди тази прочута визита в Катар. По-късно се оказа на всичко отгоре, че отговорност за провала на бизнес форума носи не Трайчо Трайков, а Министерството на външните работи, чийто министър беше в делегацията.

Обяснението, че смяната на Трайчо Трайков се налага от застой в енергийната политика, по никакъв начин не се връзва с предложената кандидатура за нов министър на господин Делян Добрев, защото именно ресорният заместник-министър по енергетиката, какъвто до момента е господин Добрев, пряко отговаря за тази политика – енергийната политика, а се оказа, че той ще седне в министерския стол.

Няма да подкрепим смените в енергетиката, защото Трайчо Трайков заемаше ясна и последователна позиция в защита на националния интерес и се стремеше да осигури конкурентна среда в отрасъла. Той не се поколеба да сезира Комисията за защита на конкуренцията за злоупотребите на “Лукойл” с господстващо положение на пазара на течни горива. Настояваше от 1 април тази година “Газпром” да намали с не по-малко от 10-15% цените на природния газ по действащия към момента и до края на годината договор за такива доставки – това, което “Газпром” вече направи за пет други европейски страни.

Трайчо Трайков защитаваше последователно националния ни интерес за строителството на АЕЦ “Белене” в преговорите по този проект, защото той отказваше да подпише договор за строителство, без да се знае каква е цената на централата, кой ще е инвеститорът, каква ще е цената на тока и има ли пазар у нас и в чужбина на този ток.

Би било добре колегите от Парламентарната група на ГЕРБ да намерят верния отговор на въпроса защо техните политически противници от БСП с неприкрито задоволство и радост коментираха смяната на Трайков, а министър-председателят Бойко Борисов повтаряше техните – именно на БСП – тези и аргументи.

Ако към това се вслушаме и в думите на досегашния министър на здравеопазването д-р Стефан Константинов, че не е получавал подкрепа за реформите в сектора нито от ГЕРБ, нито от парламентарната група – това, което той написа в своите мотиви и че предложенията му за законови промени са били спирани, за да не влязат в пленарната зала, логично е да си поставим въпроса кои са всъщност истинските причини, тъй грижовно скривани и за двете оставки.

И стигаме до отговора: правителствените смени са продиктувани от необходимостта да се защитят корпоративни интереси, да се защитят монополисти, каквито ги има – и Вие много добре знаете – и в енергетиката, и в лекарствения сектор и за които е публична тайна, че са свързани с хора от върхушката в Политическа партия ГЕРБ и в правителството. Очевидно някои действия на двамата министри, които днес ще бъдат освободени от правителството, са засегнали силно интересите на такива монополисти. Затова на тези постове сега се поставят хора, които са партийни назначения, които са млади лица, но чиято воля, доколкото те я имат, лесно може да бъде пречупена и смазана от техните началници, както в ГЕРБ, така и в правителството.

Синята коалиция, уважаеми колеги, няма да участва в днешния спектакъл. Благодаря Ви.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: Наложително е да се състави редовно...
Цялото участие: http://bit.ly/3EZOvDa “В програмата сме се споразумели политическите сили, че няма да допуснем дефицит...
Декларация на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ по...
Преди година Русия разруши мира и сигурността в Европа с  непредизвикана и бруталната военна агресия...
ПОРЕДНА АТАКА СРЕЩУ ЧЕСТНИЯ ВОТ. В ПРОТОКОЛА ЩЕ...
Решението беше прокарано от представителите на ГЕРБ, БСП, ДПС и ИТН в ЦИК, но...
Атанас Атанасов: Разчитам, че ще получим мнозинство за...
Цялото участие: https://www.vbox7.com/play:a1a019734e Разчитам, че ще получим мнозинство за самостоятелно управление. Мисля, че можем...
Декларация на коалиция “Продължаваме Промяната – Демократична България”
Коалиция „Продължаваме Промяната - Демократична България“ настоява президентът и служебното правителство: да спазват решенията...