С оставката си Борисов прегръща исканията на БСП и ДПС

Председател Цецка Цачева: От името на Парламентарната група на Синята коалиция – съпредседателят й Иван Костов.

Иван Костов: Благодаря Ви, госпожо председател.

Не разбрах защо трябваше да се предава това по телевизията, защото тя показва в момента дезертирането на ГЕРБ от своята отговорност – моля да запазите спокойствие – най-вече пред отговорността за решаване на въпросите, които изведоха хората на улицата. А това са безчинствата на монополите, обезценяването на доходите от инфлацията. Това са високите цени, наложени за ток, за отопление. Това е невъзможността на хората да скърпват своя семеен бюджет.

Къде ги управляващите, които трябва да решават тези въпроси?

Как се решават тези въпроси с оставката на премиера? Оставката на българския министър-председател, с която той се закани преди малко, е точно отговор на исканията на Българската социалистическа партия и на ДПС. Това е оставката. Тя не е нищо друго. Това е прегръщане на исканията на политиката на БСП и на ДПС да се хвърли управлението на колата, като ключ на катастрофирала кола и да се избяга от гнева на хората. Това означава. Никакъв опит за решаване на въпросите!

Аз питам – питам тези, дето разбират в тази зала: как легитимно ще се поведе битка срещу монополите? Огромна част от нещата, които господин Борисов вчера обяви, са неизпълними! Неизпълними са тези неща, които той обяви като мерки. Или са мерки, които ще съсипят българската енергетика, ще нарушат многобройни договори, ще вкарат във фалит електропроизводители, ще създадат огромни затруднения на страната, ще я изправят пред съда в Страсбург, ще има огромни плащания и така нататък.

Това ли са решенията сега, в следващите месеци, когато ДПС и БСП бързат да вземат властта?! Това ли е решението?! Как те ще решат тези проблеми? – питам аз обикновените хора. Как тези, които са ги забъркали, ще ги решат?

Ще започнат да строят “Белене” ли, какво ще направят?! Как ще се решат проблемите на хората? – пак питам. Абсолютно невъзможно е да се решат проблемите.

И тези другите, дето ги няма – БСП, пък много добре знаят, че нямат никакъв потенциал да решат тези изключително сложни проблеми, натрупани през последните години.

Нямате потенциал!

Сега беше моментът Народното събрание да направи консенсус – обществен, отговорен, за битка срещу монополите, за възстановяване на конкурентоспособността на българския пазар и за освобождаване на домакинствата от този гнет, сега беше моментът! Каква е гаранцията, че тези, които отгледаха монополите през последните 12 години и им дадоха възможност те да злоупотребяват, ще се справят с тях?! Добре, хората ще ги изберат, ще дойдат да управляват, каква е гаранцията?!

Бойко Борисов директно връчи в момента управлението на Българската социалистическа партия и на Движението за права и свободи, защото отказа да решава проблемите на хората. А щом отказа да решава проблемите на хората, щом няма яснота да решава проблемите на хората, той не е този политик, който трябваше да бъде министър-председател на страната. Това не е дясно управление, това е фалшификация, на чието сриване днес сме свидетели.

Този опит – да натовари мен и Синята коалиция, колегите ми от Демократи за силна България и “Единство” със собствената си отговорност, няма да убеди никого. Това е жалък опит, жалък поклон, жалко снижаване пред десните избиратели на страната: “Виждате ли, не съм аз отговорен” – неспособният, некадърният, страхливецът, който не може да реши проблемите, “виновен е Костов – там в десния ъгъл и Синята коалиция” – това той се опита да пробута на хората на улицата. Кой ще му повярва, ще видим на изборите. Благодаря Ви за вниманието.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Катя Панева: Професор Хинков получава нашата подкрепа в...
Злоупотребите в доклада за "Пирогов" трябва да бъдат разследвани. Тя коментира обществените поръчки в...
Радан Кънев за Шенген: Заложници сме на бързорастящата...
Няма никаква формална или законова причина за отказ на приемането на България и Румъния...
Кристина Петкова: Не сме забравили нито един от...
Намирам поредното вето на президента Румен Радев за срамно и унизително. Срамно е, защото...
Резолюция на Изпълнителния съвет на ДСБ, ...
1. Изказва своята благодарност на всички български граждани за дадената подкрепа на местните избори...
Георги Ганев: Бюджет 2024 не пречи за влизането...
Единственото продължаващо препятствие за еврозоната е инфлацията и предложеният бюджет за 2024 г. не...