С Кристалина – да, но с Борисов и Цветанов – не

Отговорността сега е на президента – да състави план за изход от кризата и да поиска от партиите да го изпълнят

“Оставката на Борисов спасява монополите”

“За да падне цената на тока, трябва да се преструктурира НЕК”

“Възможна е политическа криза след изборите”

CV

Роден на 23 декември 1949 г.

Завършил ВИИ “Карл Маркс” и СУ “Климент Охридски”

1992 г. министър на финансите в правителството на Съюза на демократичните сили (СДС)

1994-2001 г. лидер на СДС

1997-2001 г. – министър-председател на България

От 2004 г. лидер на партията Демократи за силна България (ДСБ)

Народен представител в 7-ото Велико народно събрание и в 36-ото, 37-ото, 38-ото, 39-ото, 40-ото и 41-ото обикновено Народно събрание

Женен, с 2 дъщери

ЛИЛЯНА КЛИСУРОВА

– Г-н Костов, оставката на правителството вече е факт. Удачен ли е този ход на Борисов?

– Оставката е капитулиране пред исканията на БСП и ДПС, защото е политически ход. Казват, че е под натиска на улицата, но тя иска ниски цени на тока. Подавайки оставка, Борисов признава, че не може да реши социалната криза и да даде на хората това, което те искат. С един замах той “реши” всички въпроси, а след това се оказа, че не е така. Което означава политическа криза, измъкване на Борисов от политическа отговорност и стоварване на цялата отговорност върху президента.

– Удовлетворени са исканията на БСП и ДПС за оставка, но хората остават излъгани, защото техните искания остават да “висят”. Какъв е вариантът те да бъдат изпълнени?

– За хората, загубили работа, с ниски доходи, с високи сметки и неспособност да си закърпят бюджетите -за тях нищо. За тях може да има промяна чак след 7 месеца

Това е най-краткият срок, в който може да заработи новата власт. И няма никаква гаранция, че тя ще започне битката срещу монополите и ще се защитят интересите на протестиращите и потребителите. Затова много наблюдатели казват, че скоро ще има нови избори. Защото нека кажем абсолютно отговорно – никое правителство без широк консенсус не може да започне легитимна битка за защита на интересите на потребителите. 12 г. държавата беше обезсилена да не може да се противопоставя на монополите. Държавата е слаба, монополите са мощни и могат да злоупотребяват.

– Какъв беше най-добрият вариант сега – вие предлагахте да има експертно програмно правителство?

– Само така можеше да се легитимира битката срещу монополите. Ето, Борисов казва какво да направи ДКЕВР, а тя не може, защото се движи по закона. Той пък им е вързал ръцете, защото е правен от икономическия екип на Сакскобургготски. А тройната коалиция е усилила правата на монополите. Какво да направи ДКЕВР, освен да следва правилата? Ако не го прави, актовете й ще паднат в съда, ако не у нас, то в Брюксел, след което държавата ще плаща огромни неустойки.

– Опитвате се да развенчаете мита, че ще бъде отнет лицензът на ЧЕЗ.

– Хората бяха излъгани. Не може да се отнеме лицензът по закон Това беше пиарски ход, постановка с един нелеп шут. Кошаревската протестираща, с която Бойко си послужи, направи цялото това нещо. Борисов се отнася брутално, нагло и манипулативно към партиите от много години – директно се налага над тях. Но тази постановка показа, че той има същото отношение към народа. Служейки си с тази кошаревска протестираща, показа, че е готов брутално и нагло да манипулира хората и улицата.

– Смятате, че тези протести в подкрепа на ГЕРБ сега са манипулирани?

– Абсолютно. А ходът с тракторите бе голям резил. Правителството на монополите бе защитено от монополи с трактори.

– А другите протести – кой стои зад тях? Кой прати провокаторите?

– И трите протеста, които хората организираха – срещу Петър Младенов, срещу Жан Виденов и този, се генерираха от недоволство. Истинско, човешко.

– Но протестите услужиха на партиите.

– Не само на партиите, защото оставката на Борисов спасява монополите веднага да бъдат обуздани техните злоупотреби.

– Какъв е вариантът за борбата с монополите, след като отиваме на предсрочни избори и служебно правителство?

– Огромна е отговорността на президента. Той трябва да чуе всички – партии, работодатели, профсъюзи, протестиращи, да си състави цялостна картина. Да изработи план за излизане от кризата, за отговор на истинските искания на протестиращите и да го представи на партиите. Президентът не трябва да дава мандата въобще, а давайки го, да каже – хората искат това, работодателите това – това е един план за действие, вие бихте ли го реализирали? И ако никоя партия не изрази готовност да го реализира, защото те в момента алчно гледат към изборите, трябва да го постави като задача на служебното правителство. Той да им даде плана за действие, който окончателно да потуши протестите, както и да проведе изборите в условие на социален мир.

– Като говорим за протестите – постоянно ви обвиняват за високите сметки заради “Мариците”.

– Как толкова години сметките не бяха високи? “Мариците” продават ток по споразумения, подписани 2004 г. Това е контраудар. Истинската причина за скока на цените е изключително тежкото положение на НЕК. Вижте реакцията на банките, които са нейни кредаторки – те веднага настръхнаха, когато Борисов

каза, че ще намали цената на тока с 8%. И показват по недвусмислен начин коя е причината за вдигането на цените – вкарването на НЕК в предфалитно състояние заради огромните незаконно извършени разходи за строителството на АЕЦ “Белене”. Правителството трябва да преструктурира НЕК – дружеството вече е съдено пред европейски съд за монополно положение.

– Готови ли сте за избори след 2 месеца?

– Готови сме много преди всички останали.

– Прогнозите на социолозите не ви дават много големи шансове.

– Прогнозите вече са благоприятни за нас. Ние отдавна сме в кампания. Влязохме в референдума като в подготовка за избори. Готвим се, защото очаквахме нещо подобно да се случи.

– Предрекохте политическа криза след изборите. Така ли ще се случи?

– Възможно е. Ако не се състави правителство или ако правителството се спъне пред първата крачка. Хората нямат търпение. След изборите за ВНС през 1990 г. хората хич не бяха доволни. И дълго време ВНС беше съпроводено с протести -т.е. нерешаването на въпроса с исканията на хората генерира постоянна нестабилност. И тогава вместо реформи произведоха една посткомунистическа конституция, която дефектира непрекъснато и не може да гарантира социалния мир.

– В каква конфигурация виждате партиите от следващия парламент при съставянето на кабинет?

– Един много близък приятел, авторитетен хирург, казва така: “В момента се отвори празно пространство в политиката и отвсякъде свисти, нещата се променят бързо”. И ме съветва мен какво да правя. Не мога да разбера какво свисти във вулкана на недоволството, но може да има драматично разместване на пластовете.

– В каква посока? Говори се, че ГЕРБ ще спечелят от хода на Борисов с оставката и избори по-рано.

– Вижте хода с протестите. Много от нас подозират, че беше постановка, защото полицията нямаше основания да изкарва цялата тежка армейска техника на улицата и да бие хората по главите. Обезвреждането става по друг начин – удря се по тялото, по краката, ударите по главата са съзнателно причинявани на кръвопролития. И ние считаме, че Цветанов подготви изказването: “Ние кръв няма да проливаме”, след като проля кръв.

– Смятате, че са пуснали подставени лица, които да се бият с полицията?

– Не. Смятам, че ги биха умишлено. Провокираха ги нарочно. Защо ритат падналия? Направи се постановка, за да минат по-бързо в опозиция. Но хвърлената оставка разочарова много хора.

– Каква е прогнозата ви за следващия кабинет?

– Това ще бъде една високорискова прогноза. Възможно е програмно правителство, за каквото ДПС говори отдавна. Възможно е да се опитат да направят кабинет тип ОФ, като Беровия на “Мултигруп”. Това е патент на БСП и ДПС, всички магарии стават с мандатите на ДПС. Но може хората да кажат -искаме дясно управление, но този път с гаранции, че ще има реформи и мерки за излизане от кризата, и да ни дадат голямо доверие.

– Бихте ли влезли в правителство с ГЕРБ или поне бихте ли го подкрепили?

– Без тези двамата театрални режисьори Борисов и Цветанов. Защото те са абсолютно компрометирани в очите на хората. Те няма да се справят, ще продължат със същата политика, ще хвърлят пешкира пак на ринга след няколко месеца, ще се откажат от властта отново. Това са абсолютно ненадеждни хора. Но едновременно с това в ГЕРБ има и авторитетни хора с високо обществено доверие. Например Кристалина Георгиева. Големият въпрос обаче е дали тя би се съгласила.

– Борисов посочи Менда Стоянова като бъдещ премиер.

– Нека говорим сериозно.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...
Планът на ПП-ДБ: Първо антикорупционни закони и решения,...
На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция Продължаваме Промяната – Демократична България...
Атанас Атанасов: Техническото правителство с втория мандат все...
Все още в 50-ото Народно събрание може да се намери мнозинство, което да излъчи...