Съобщение до медиите

 

 

ДСБ подготвя конкретни стъпки срещу кризата обяви пред журналисти във Варна председателят на партията Иван Костов. Ние започваме да пишем свой план, който ще излезе до два-три месеца и ще включва и законодателни инициативи в най-кризисните сфери – трудова  и социална политика, банкова и финансова, и политиката по здравеопазване.

Действащият в момента Кодекс на труда е без съмнение най-несъвършеният трудов закон в Европа по отношение на гъвкавост на работното време, обясни членът на Националното ръководство на ДСБ Радан Кънев. В Холандия от 25 до 70% при жените са заети почасово, а в България това са едва 1 -3% и то по не много добре уредени процедури. Сините ще внесат нужните законодателни промени, защото според тях това е особено важна възможност за хората в условията на криза.

Ще предложим и актуализация на бюджета и диференцирани осигурителни ставки за самоосигуряващите се, обеща още Радан Кънев. Според него вече е факт преминаването на част от едноличните търговци в сивата икономика, заради повишаване на осигурителния праг.

 

Кандидатурата на Желева за еврокомисар не е обсъждана със Синята коалиция, стана ясно във Варна. „Този въпрос не е консултиран с нас и след изслушването и развитието на събитията”, обясни Иван Костов в отговор на журналистически въпрос. Според него ще бъде неуместно сините да предлагат имена за нов комисар, първо защото не са питани и второ, защото до момента кандидатурата на Желева не е отхвърлена.

 

Медиен център на ДСБ