Стоян Михалев: Спасихме се от двойните играчи

Има ли шанс ДСБ да остане в политиката след разпада на Синята коалиция? Защо знакови фигури от дясното предпочитат проекта на Кунева? Това запитахме козпозитора Стоян Михалев, написал хита на Ирина Флорин “Цвят лилав”. Той е трети мандат член на съвета на председателството на ДСБ в София и в събота бе на XIX национално събрание на тъмносините.

– Разцепването на Синята коалиция дава ли нов тласък на ДСБ или напротив ?

– Мисля, че избирателите много тежко го преживяха. Но същевременно получава се така, че сега те имат единствено опование на автентичното дясно – ДСБ. Ако СДС не се оправи от тези сериозни проблеми, които им бяха причинени от ГЕРБ.

– Защо обаче знакови фигури на СДС като Найден Зеленогорски отиват при Меглена Кунева. Нали са привърженици на Синята коалиция?

– Не смятам, че мога да обясня всичко, което е правил досега Зеленогорски. Примерно имах сериозен проблем с това, че когато бях един от основните организатори на протеста срещу АЕЦ “Белене” м. г. пред бившия партиен дом, четох изказвания на Зеленогорски, че той е “за” АЕЦ-а. Не си го обяснявам това. Не знам дали е бил привърженик на ДСБ. Поне по някои теми виждам, че е имал различно мнение. Относно проекта Кунева също имаме много дълбока разделителна линия.

– Казвате, че 17 членове на ДСБ са отишли при нея, но са дошли още повече?

– Да, 17 напуснаха и отидоха в проекта, като първоначално казаха, че не отиват там. Казаха, че просто напускат партията. Два месеца преди да го направят, аз знаех. Това, което се случи в партията, бе, че те бяха бламирани от собствените си организации. Техните районни организации им казаха, че няма да търпят хора, които играят двойна игра. Колкото до Прошко Прошков, той си призна, че още на другия ден след изборите е бил на преговори с Кунева. Какво да очакваме повече?

– Подразнихте ли се като човек на изкуството, че вашият колега, композиторът Стефан Димитров, предпочете проекта на бившия еврокомисар?

– Да се подразня, още повече като човек на изкуството, е малко абсурно. Наскоро имах дебат с г-н Димитров относно представянето на България в Евровизия и бях много разочарован от неговото изказване, че чалгата била в кръвта на българите. И то от човек, който е написал такива големи поп хитове. А колкото до решението му относно новия проект, определено не съм очарован, но всеки има право на своя избор. Затова пък Богдана буди моето възхищение с това, че нищо не е в състояние да я разколебае.

Спомнете си, когато се учредяваше ГЕРБ. Там имаше страшно много музиканти. После да сте чули, че някой има нещо общо със структурите?! Няма реализация в тази област. Правят се такива фойерверки при създаването. Но нали знаете, че партийната работа е нещо съвсем различно. Това си е изключително сериозна организационна работа. Не е за хора, които са почитатели на паркетните забавления. При мен е различно, защото съм учил политически науки, международни отношения, сега се записах и европейско управление. Специализирах и в Барселона по Еразмус.

Милена Минчева

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: Общините трябва да са двигателят, основата,...
На 12 септември на последното си редовно заседание за този мандат, Общински съвет Видин...
Радан Кънев: Австрия и Нидерландия нарушават задълженията си...
Популизмът на австрийското правителство много вреди, допълни евродепутатът Австрия и Нидерландия с упорития си...
Атанас Атанасов: Българското контраразузнаване е проспало шпионската дейност...
Много внимателно сме обсъдили цялата ситуация, не сме подходили безотговорно и тук въпросът е...
В Деня на София, 17 септември, Коалиция ПП-ДБ...
“В Деня на София, празникът на града, който обичаме се регистрираме за местните избори...
Грети Стефанова: Бюджетът е огледало, София расте, но...
Гласувах против бюджета на София, защото той е огледало на работата на един общински...