Стоян Михалев: Спасихме се от двойните играчи

Има ли шанс ДСБ да остане в политиката след разпада на Синята коалиция? Защо знакови фигури от дясното предпочитат проекта на Кунева? Това запитахме козпозитора Стоян Михалев, написал хита на Ирина Флорин “Цвят лилав”. Той е трети мандат член на съвета на председателството на ДСБ в София и в събота бе на XIX национално събрание на тъмносините.

– Разцепването на Синята коалиция дава ли нов тласък на ДСБ или напротив ?

– Мисля, че избирателите много тежко го преживяха. Но същевременно получава се така, че сега те имат единствено опование на автентичното дясно – ДСБ. Ако СДС не се оправи от тези сериозни проблеми, които им бяха причинени от ГЕРБ.

– Защо обаче знакови фигури на СДС като Найден Зеленогорски отиват при Меглена Кунева. Нали са привърженици на Синята коалиция?

– Не смятам, че мога да обясня всичко, което е правил досега Зеленогорски. Примерно имах сериозен проблем с това, че когато бях един от основните организатори на протеста срещу АЕЦ “Белене” м. г. пред бившия партиен дом, четох изказвания на Зеленогорски, че той е “за” АЕЦ-а. Не си го обяснявам това. Не знам дали е бил привърженик на ДСБ. Поне по някои теми виждам, че е имал различно мнение. Относно проекта Кунева също имаме много дълбока разделителна линия.

– Казвате, че 17 членове на ДСБ са отишли при нея, но са дошли още повече?

– Да, 17 напуснаха и отидоха в проекта, като първоначално казаха, че не отиват там. Казаха, че просто напускат партията. Два месеца преди да го направят, аз знаех. Това, което се случи в партията, бе, че те бяха бламирани от собствените си организации. Техните районни организации им казаха, че няма да търпят хора, които играят двойна игра. Колкото до Прошко Прошков, той си призна, че още на другия ден след изборите е бил на преговори с Кунева. Какво да очакваме повече?

– Подразнихте ли се като човек на изкуството, че вашият колега, композиторът Стефан Димитров, предпочете проекта на бившия еврокомисар?

– Да се подразня, още повече като човек на изкуството, е малко абсурно. Наскоро имах дебат с г-н Димитров относно представянето на България в Евровизия и бях много разочарован от неговото изказване, че чалгата била в кръвта на българите. И то от човек, който е написал такива големи поп хитове. А колкото до решението му относно новия проект, определено не съм очарован, но всеки има право на своя избор. Затова пък Богдана буди моето възхищение с това, че нищо не е в състояние да я разколебае.

Спомнете си, когато се учредяваше ГЕРБ. Там имаше страшно много музиканти. После да сте чули, че някой има нещо общо със структурите?! Няма реализация в тази област. Правят се такива фойерверки при създаването. Но нали знаете, че партийната работа е нещо съвсем различно. Това си е изключително сериозна организационна работа. Не е за хора, които са почитатели на паркетните забавления. При мен е различно, защото съм учил политически науки, международни отношения, сега се записах и европейско управление. Специализирах и в Барселона по Еразмус.

Милена Минчева

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...
Атанас Атанасов: Главният секретар Живко Коцев трябва да...
„ГЕРБ и ДПС искат Живко Коцев извън МВР. Те са си поставили за задача да си осигурят...