Стоян Михалев – Предложението на ДСБ за вътрешни избори за кандидат-кмет на Синята коалиция

За да изчистим възможните недоразумения, нека уточним – в крайна сметка по ваша идея ли е кандидатурата ви за кмет от ДСБ?

Не, изобщо не е имало такава разговори. Единствените разговори, които са се състояли, бяха относно идеята да бъде предложена процедура на цялата Синя коалиция за вътрешни избори, след които да бъде номинирана окончателната кандидатура от нейна страна. Тоест първо да има процес на вътрешни избори в самите партии от коалицията, след което да се направят вътрешни избори в цялата Синя коалиция и така да се реши кой ще бъде кандидат. Това е единственото решение, което предлагаме, и смятаме, че е изключително демократично и ще парира всички дрязги, крамоли и изваждането на обикновените скандални медийни партенки около преговорите за кандидатура на Синята коалиция.

Това е любопитно… Значи първо ще има вътрешни избори отделно в СДС и ДСБ и след това общи?

Точно така. По устав могат да се самопредложат самите членове на отделните партии или другият вариант – да бъдат предложени кандидати от организациите, към които членуват. Възможностите са широки…

И все пак СДС ще предложи едни кандидати, ДСБ – други, и какво следва после?

После се правят вътрешни избори в цялата Синя коалиция. Такова нещо вече е правено около президентските избори, когато при вътрешните избори в СДС бяха извадени кандидатурите на Петър Стоянов и на Желю Желев.

Точно така, но тук разликата е, че това ще се случи вече между две различни партии, очаквате ли някакви технически проблеми?

Това е наша инициатива, която тепърва ще бъде предложена на СДС и на останалите партньори в Синята коалиция, и ако бъде приета (макар да не виждаме с какви аргументи би била отхвърлена), тогава вече ще се премине към изчистване на техническите подробности.

Все пак споделя ли се предварително нещо по-конкретно?

Не мога да дам подобен отговор към момента, защото аз лично не съм присъствал на разговори със СДС по тази тема, но официално ние обявихме тази наша инициатива на градското събрание в събота.

Споменават ли се вече някакви имена в ДСБ?

Не. Това е толкова ново решение, че изобщо не се е говорило за конкретни имена. Единствено на пресконференцията след градското събрание в НДК председателят г-н Атанасов каза, че кандидатът от страна на ДСБ може да бъде всеки от партията може да бъде и някой член от ръководството на софийската организация.

А с какво си обяснявате тази шумотевица по медиите около вашето име?

Медиите, които подозирам, че са в основата на това, казаха, че просто на репортерката й била скучна строгата политическа тематика и за нея се оказало много по-вълнуващо да бъде посочено моето име, защото все пак съм доста популярна личност в средите извън ДСБ… Та поради тези причина е сложила тази новина, за да звучи по- пикантно. Вероятно тя самата ме била харесвала. Според мен обаче тук има абсолютно злонамерена провокация и смятам, че съм се оказал просто косвена жертва, а реалната цел не съм бил точно аз. Като чели някой настройва нашите избиратели, защото на събранието се говореха съвсем други неща, а искат да вменят, че едва ли не Костов еднолично ме е предложил зад гърба на другите наши членове. Все едно че говорим едно на събранията си, а се случва нещо съвсем друго. А другата линия, по която имам подозрения, е целта да се появят някакви недоразумения в самата Синя коалиция, защото ние публично казваме, че искаме да проведем нещата изключително демократично с нашите партньори в коалицията, а изведнъж излиза, че предугаждаме нещата и все едно обявяваме, че ДСБ си има кандидатура, която иска да наложи

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...