Стоян Михалев: Настояваме до три месеца да бъде избран нов състав на ВСС

ПП-ДБ настояват до три месеца да бъде избран нов състав на ВСС. Още следващата седмица се очакват действия на министъра на правосъдието, след избора на Борислав Сарафов за временно изпълняващ длъжността главен прокурор, каза в студиото на „Добро утро, Европа“ депутатът  Стоян Михалев.  Вчера Сарафов подчерта в позиция, че политиците не се месят в съдебната система.

Ето какво още каза Стоян Михалев:

Бавно стана това отстраняване на Иван Гешев от поста. Не беше бързо, даже според мен много се забави.

Нашата борба през всички тези години не включва само главния прокурор. Говорим за цялостен модел. Начинът, по който е конструирана тази власт.

Искаме до три месеца да бъде избран нов състав на ВСС. Тези същите хора сега избраха Иван Гешев. Сега дори мафията да се избият едни други, това не решава проблема. Той се възпроизвежда.

Смятаме да пречупим този модел с действията, които сме започнали. Промяна на ВСС и избиране на друг главен прокурор.  Ако Гешев се явяваше като дете на Господа, не знам какво е Сарафов, който даже отказва да даде оставка като шеф на следствието. Той даже има още повече правомощия от Гешев. Ще има стъпки, които ще предприеме правосъдния министър. Очакваме да има развитие по тази тема с и.д. главен прокурор Борислав Сарафов.

Това, което беше достигнало до мен е, че има решение Гешев да подаде оставката си, преди да си я скъса на следващия ден. 

Ние разчитаме на всички депутати от този парламент за конституционна реформа. Един депутат нищо няма да реши. Очевидно, че всяка партия, която е в парламента може да доминира свои членове за Конституционната комисия. Но номинирането на Делян Пеевски за нея беше провокация. Ще трябва обаче и с депутатите на ДПС, и с депутатите на ИТН, дори и на „Възраждане“, да направим тази конституционна реформа.

Животът на това правителство ще е докато се изпълняват приоритетите по програмата му. Иначе просто ще подадем оставка. Не сме се отказали от импийчмънта на президента. Но трябва да се създаде такава комисия, вероятно тя ще бъде атакувана в Конституцонния съд, но ние не сме се отказали от тази идея.

Източник: www.euronewsbulgaria.com

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: Председателят на ДАНС да си подаде...
Причината – според него политизирането на службите Ген. Атанас Атанасов поиска оставката на председателя на ДАНС...
Любен Иванов: Общините трябва да са двигателят, основата,...
На 12 септември на последното си редовно заседание за този мандат, Общински съвет Видин...
Радан Кънев: Австрия и Нидерландия нарушават задълженията си...
Популизмът на австрийското правителство много вреди, допълни евродепутатът Австрия и Нидерландия с упорития си...
Атанас Атанасов: Българското контраразузнаване е проспало шпионската дейност...
Много внимателно сме обсъдили цялата ситуация, не сме подходили безотговорно и тук въпросът е...
В Деня на София, 17 септември, Коалиция ПП-ДБ...
“В Деня на София, празникът на града, който обичаме се регистрираме за местните избори...