Стоян Михалев: Настояваме до три месеца да бъде избран нов състав на ВСС

ПП-ДБ настояват до три месеца да бъде избран нов състав на ВСС. Още следващата седмица се очакват действия на министъра на правосъдието, след избора на Борислав Сарафов за временно изпълняващ длъжността главен прокурор, каза в студиото на „Добро утро, Европа“ депутатът  Стоян Михалев.  Вчера Сарафов подчерта в позиция, че политиците не се месят в съдебната система.

Ето какво още каза Стоян Михалев:

Бавно стана това отстраняване на Иван Гешев от поста. Не беше бързо, даже според мен много се забави.

Нашата борба през всички тези години не включва само главния прокурор. Говорим за цялостен модел. Начинът, по който е конструирана тази власт.

Искаме до три месеца да бъде избран нов състав на ВСС. Тези същите хора сега избраха Иван Гешев. Сега дори мафията да се избият едни други, това не решава проблема. Той се възпроизвежда.

Смятаме да пречупим този модел с действията, които сме започнали. Промяна на ВСС и избиране на друг главен прокурор.  Ако Гешев се явяваше като дете на Господа, не знам какво е Сарафов, който даже отказва да даде оставка като шеф на следствието. Той даже има още повече правомощия от Гешев. Ще има стъпки, които ще предприеме правосъдния министър. Очакваме да има развитие по тази тема с и.д. главен прокурор Борислав Сарафов.

Това, което беше достигнало до мен е, че има решение Гешев да подаде оставката си, преди да си я скъса на следващия ден. 

Ние разчитаме на всички депутати от този парламент за конституционна реформа. Един депутат нищо няма да реши. Очевидно, че всяка партия, която е в парламента може да доминира свои членове за Конституционната комисия. Но номинирането на Делян Пеевски за нея беше провокация. Ще трябва обаче и с депутатите на ДПС, и с депутатите на ИТН, дори и на „Възраждане“, да направим тази конституционна реформа.

Животът на това правителство ще е докато се изпълняват приоритетите по програмата му. Иначе просто ще подадем оставка. Не сме се отказали от импийчмънта на президента. Но трябва да се създаде такава комисия, вероятно тя ще бъде атакувана в Конституцонния съд, но ние не сме се отказали от тази идея.

Източник: www.euronewsbulgaria.com

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: Шефът на военното разузнаване поддържа контакт...
Случващото се в МВР и в "Митници" е многофункционално активно мероприятие, организирано предизборно за...
Стоян Михалев: Целта е била да махнат главния...
"Живко Коцев е бил притискан да подаде оставка от страна на вътрешния министър и...
Радан Кънев: Надяваме се г-н Главчев да си...
"Надявам се, че г-н Главчев ще си дава сметка, че той има една задача...
Кристина Петкова: Безобразното и брутално нарушаване на закона...
Въпреки нелепите оправдания от страна на служба “Военно разузнаване”, че не са разработвали Атанасов...
Атанас Атанасов: С избора на Калин Стоянов се...
Ген. Атанас Атанасов от ПП-ДБ заяви, че са възмутени от състава на служебно правителство,предложен от...