Стойчо Кацаров: Тези неща, които днес предизвикват международен скандал, бяха известни в България още 2004 година

Водеща Лили Маринкова: Нека дадем възможност сега на Стойчо Кацаров, депутат в миналия състав в Народното събрание от “Демократи за силна България”, да припомни историята с тази болница, която се наричаше царска детска болница, и този проект, който привлече вниманието на опозицията в миналия състав на парламента. Добър ден.

Стойчо Кацаров: Добър ден.

Водеща: Моля ви да припомните, така да се каже, очертанията на този проект и какво събуди подозрение.

Ст. Кацаров: Това, което вбеси, мен ме вбеси тогава, е цинизмът, защото под прикритието, под маската на грижа за деца, беше изготвена една класическа корупционна схема. Нямаше проект дори за детска болница. Министърът на финансите Милен Велчев беше сключил договор за финансиране на нещо, което дори няма проект, няма виза за строителство, няма дори виза за проектиране. На въпроса защо е определил точно тази сума, той нямаше отговор. Отговорът беше: ще финансирам това, което се построи. Тогава се говореше, че и министърът на здравеопазването Финков е бил сменен, защото отказал да сключи договора за строителство с австрийската фирма “Вамед” и затова е назначен Богоев, който е бил склонен да подпише този договор. Така или иначе министърът на здравеопазването беше сключил договор със строителната фирма “Вамед”, а министърът на финансите договор за кредит с австрийската банка “Аустрия кредит анщалд”. Тъй като ставаше дума за държавен заем, гарантиран от държавата, това трябваше да бъде ратифицирано от Народното събрание. Стойността, която беше определена за изграждането на детска болница, по всички експертни становища надхвърляше най-малко два пъти възможните максимални разходи за изграждането на такава болница за 150 легла. Спомням си, че само за управление на проекта бяха предвидени 7 милиона евро.

Водеща: Как се отнасяше мнозинството към този проект и как гласувахте?

Ст. Кацаров: На два пъти се опитаха да го прокарат през Народното събрание. Тогава се предизвика огромен скандал. Беше създадена анкетна комисия. Голямата част… в голяма степен тази анкетна комисия на Народното събрание констатира тази корупционна схема. Документите бяха предадени от анкетната комисия на Народното събрание и бяха предадени на тогавашния главен прокурор Филчев. Още тогава стана известно в Народното събрание за връзката между Симеон Сакскобургготски и въпросния господин Пиер Паоло Черани.

Водеща: Сериозно, знаехте го?

Ст. Кацаров: Да.

Водеща: Откъде го открихте?

Ст. Кацаров: Още тогава стана ясно за тази връзка и за една, на практика триъгълна схема с участието на “Вамед”, строителната фирма, и със съответно предназначение на средствата, които ще бъдат извадени при строителството на въпросната детска болница в София.

Водеща: А наясно ли сте какво събра анкетната комисия, какво има там в тази проверка?

Ст. Кацаров: Разбира се, че е наясно. Тя има цялостен доклад, който, пак повтарям, беше представен тогава и на Главна прокуратура. Искам да кажа следното: тези неща, които днес предизвикат международен скандал, бяха известни в България още 2004 година, но не бяха разследвани нито от прокуратурата, нито от днешното управление. На практика се получи прикриване на намерения, тъй като те не можаха да бъдат реализирани. На два пъти се опитаха да го прокарат, няколко гласа не стигнаха за ратификацията на тези договори. Между другото те предвиждаха и неустойки за държавата, в случай че бяха ратифицирани, ако не бъде изградена или бъде забавено изграждането на тази болница, държавата се беше ангажирала с тези злополучни договори да изплаща неустойки както на банката, така и на строителната фирма. А връзката на въпросния Черани със Симеон Сакскобургготски е през строителната фирма “Вамед”.

Водеща: Г-н Кацаров, благодаря за участието. Но понеже вие бързате за едно заседание, нека да ви попитам какво очаквате, че ще решат днес ДСБ? Доколко това е въпрос на гласуване каква да бъде, как да се каже, мярката, която ще възприемете за номинацията на Петър Стоянов?

Ст. Кацаров: Мога да ви кажа личното си мнение, че г-н Петър Стоянов няма да е успешен кандидат-президент. Не зная, целта на срещата е да бъде запознат партийният актив със състоянието на преговорите, докъде са стигнали и какви са перспективите пред тях и в стремеж заедно, общо, с по-широк кръг от хора да очертаят по-нататъшния път на националното ръководство на ДСБ по този изключително важен политически въпрос.

Водеща: Тоест не казвате, че непременно ще бъде гласувано с да или не.

Ст. Кацаров: Не, не мисля, че ще бъде гласувано да или не.

Водеща: А изработване на някаква позиция, така да се каже?

Ст. Кацаров: Да, това очаквам.

Водеща: А допускате ли, че скандалът, за който говорехме преди малко – както за болницата, така и за потенциалната връзка между Италия и София в едни корупционни намерения, ще се отрази върху президентските избори в България?

Ст. Кацаров: Ами да ви кажа честно, силно се надявам да се отрази, но не вярвам. Знаете ли, всичко това беше известно, включително и на прокуратурата. И ако не бяха италиански прокурори поставили въпроса, то щеше да си потъне в забрава. Това се прикрива.

Водеща: И кой упражнява според вас там…

Ст. Кацаров: Е, то е ясно кой, става дума за министър-председателя. Защо Филчев е посланик в Казахстан? Ето ви още една причина да е посланик в Казахстан защото му бяха предоставени официално от народни представители изводите на анкетна комисия на Народното събрание. Не на някой си там бай Иван или бай Драган, а на Народното събрание. Както виждате, никакъв резултат. Когато днес италиански прокурори разнищват този случай, всички скачаме и се хващаме за главата и казваме какво става. Това, което става, го знаехме още тогава. То между другото е казано от трибуната на Народното събрание, даже и от мен, включително името на въпросните господа Черани и Виктор-Емануил, и така.

Водеща: Добре е да си припомните тези ваши записки, да ги предоставите на медиите. Благодаря на г-н Стойчо Кацаров, депутат в миналото Народно събрание от ДСБ.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...
Планът на ПП-ДБ: Първо антикорупционни закони и решения,...
На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция Продължаваме Промяната – Демократична България...
Атанас Атанасов: Техническото правителство с втория мандат все...
Все още в 50-ото Народно събрание може да се намери мнозинство, което да излъчи...