Стойчо Кацаров: Най-сериозният ни аргумент е лидерството на Иван Костов

Господин Кацаров, вие сте водач на листата на ДСБ в София област и Кюстендил. Какви послания ще включите в предизборната си кампания?
Как какви послания? Това са посланията на Демократи за силна България.
Да, но господин Костов заяви, че ще имате различни послания за отделните региони. Какви ще бъдат например тези в Кюстендил?
Знаете ли, това, на което разчитам в моята предизборна кампания е, че избирателите ще различат истината от фалша. Разбира се, че има местни послания, които ще бъдат включени навсякъде. Например вие попитахте за Кюстендил. Там един проблем, който съм го поставял в продължение на няколко години, е въпросът с изграждането на язовир Кюстендил, който беше възприет като тактика от сегашното правителство. Втори такъв проблем в Кюстендилска област е проблемът с изграждането на един изключително важен пътен възел Байкал, от който през последните четири години един метър не е построен от него. Трети такъв проблем е рекултивацията на река Джерман между общините Сепарева баня и Дупница. Следващ такъв инфраструктурен проблем е изграждането на сметище, на депо за твърди битови отпадъци в община Кочериново. Изграждането на водоснабдяването на община Бобошево. Това са все неща, които са част от нашите послания, даже са разписани в предизборната ни програма като инфраструктурни обекти, които да бъдат изпълнявани.
Добре, но вие как ще помогнете на избирателите да различат фалша от истината?
Аз мисля, че едва ли се нуждаят от много помощ, за да ги различат. Всички ние се учим на демокрация през тези 15 години малко или много. Според мен все по-лесно ще разпознаваме фалша от истината. През 2001 година избирателите бяха измамени. В това няма съмнение. Опитът, грешките са нещата, които учат всички нас. Това, с което аз мога да помогна на избирателите е да не се поддавам на изкушението да обещавам всичко на всички. И мисля, че ние Демократи за силна България действаме точно така. Постъпваме по този начин. Бягаме от това изкушение да обещаем всичко на всички, както правят от социалистическата партия и от НДСВ.
Все пак ще използвате ли някаква по-нестандартна кампания, за да привлечете гласовете на избирателите?
Какво значи нестандартна кампания? Много неща съм виждал и много неща са се случвали през това време. Аз мисля, че нашите избиратели са достатъчно уврели и самата идея за това да се прави нещо нестандартно общо взето води дотам, че се опитваш чрез други средства да подведеш някого. Ясно казаните послания и срещи с колкото може повече хора за мен са основните оръжия. Това правя в момента. Не са медиите, не са концертите, не са кебапчета и такива неща. Всички усилия хвърлям в това да се срещна с колкото може повече хора и то не големи събрания, а на малки срещи, където може да се получи истински разговор, да се поставят взаимно въпроси, а не където аз говоря, а някаква зала стои и слуша. Това е начинът, по който си водя кампанията.
Какви въпроси обикновено ви задават избирателите?
Най-честите въпроси – за това, че доходите са много ниски. Реално хората не разполагат с повече средства, отколкото са разполагали преди години. Покупателната им способност не се е увеличила. Въпроси, свързани с престъпността и въпроси, свързани със здравеопазването. Това са най-често срещаните въпроси, най-често задаваните въпроси и най-често дискутираните теми при тези срещи.
Вие какво им отговаряте за доходите? Какви според вас трябва да бъдат те?
Много партии казват, че доходите трябва да бъдат такива или онакива. Важният въпрос е не толкова какви да бъдат, защото всеки може да каже какви да бъдат. Важният въпрос е как могат да станат по-високи доходите. Как може да се случи така, че българинът да живее по-заможно, да може постепенно да започне да достига европееца по доходи. Това е важният въпрос. Тук е най-важното различие между Демократи за силна България и НДСВ и БСП например. Пътят, който чертаем ние, е различен от техния. Ние твърдим, че пътят, който ние сочим, е изпълним.
Как доходите на българина ще стигнат европейските?
Ще стане като се стимулира икономическата активност, ограничи се държавната намеса в икономиката, като се намали смело и решително данъчно-осигурителната тежест. Ние предлагаме това да стане с 15%. Смелото правителството се познава по това, когато харчи по-малко средства, когато е пестеливо в разходите си. Както семейството се стреми да бъде пестеливо в разходите си, така и правителството трябва да се стреми да е пестеливо. Ако едно семейство харчи повече, отколкото получава, то ще стигне до разорение. Що за логика е, че правителството може да го прави и това води след себе си просперитет. Това просто не е вярно.
Вие какви аргументи ще представите пред избирателите срещу опонентите си?
Нашите аргументите са в нашата програма. Нашата програма “За силна България”. “За силна България в Обединена Европа”. Другият ни сериозен аргумент действително е лидерството на Иван Костов. Няма друг лидер като него. Сравнението със Станишев и Симеон Сакскобургготски не издържа. То е изцяло в полза на Иван Костов. Нека бъдем честни в това. Няма никакво съмнение.
Кой ще бъде основният ви политически опонент в двата региона – в София-област и в Кюстендил?
Основните политически опоненти са няколко и ще ви кажа защо. Ние се учредихме като партия-алтернатива на цялото политическо статукво, а не просто на определена политическа сила. Разбира се като дясна политическа сила с ясно изразен десен профил социалистическата партия е наш основен опонент. Но ние сме категорично против ново управление на Сакскобургготски и Доган, защото тази социално-либерална политика, както те самите я определиха и следваха през тези четири години, не помогна много на България. България загуби ценно историческо време. България е в застой. България не достига европейските страни, а изостава. Тя изостана дори от Румъния през последните години по равнището на доходите, по развитието на икономиката. Затова ние сме алтернатива на това управление. Според нас НДСВ, БСП и ДПС имат много общи неща не само като програма, но ако щете и като произход. Аз бих казал следното на всеки, който смята да гласува за някоя от тези партии: “Няма никакво значение за коя от тях ще гласуват, защото ако искате да има промяна в управлението, промяна в политиката, промяна към добро, единствената възможност в момента са Демократи за силна България”.
Има ли нещо, което избирателите не знаят за Симеон или за Доган?
Аз мисля, че тези, които искат да знаят, знаят всичко. Видяха на какво са способни, видяха слабо, нерешително, некомпетентно управление. Видяха много ясно ярки примери на корупция, донесли сериозни загуби за държавния бюджет. Видяха го. Стига да искат да го приемат, имаха възможност да го видят.
Вие за колко мандата ще се борите в регионите, в които сте водач?
За всички мандати.
Очаквате ли компроматна война по време на кампанията?
Няма да ме изненада. Аз съм бил обект на такива кампании неведнъж. Нищо няма да ме изненада. Видял съм почти всичко в българската политика.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Йордан Иванов: За първи път пловдивчани постигат такъв...
Важно е на кого ще връчи третия мандат президентът и какво мнозинство ще се...
Любен Иванов: Голяма част от преписките, свързани с...
"Защо ГЕРБ и ДПС, кръгът около Пеевски, провалиха заседанието на комисията "Нотариуса", точно когато започна...
Атанас Атанасов: В ход е операция “Раделяй и...
Има системни недостатъци в работата на българските институции и на първо място в МВР,...
инж. Грети Стефанова: Искат специалист по хранителни добавки...
"Ако има над 170 млн. отпуснати за техника за справяне с пожарите от ЕС...
Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...