Стойчо Кацаров: ДСБ ще направи всичко възможно да доведе преговрите за десен кандидат до успешен край

Как приемате думите на Иван Колчаков, че СДС няма нужда от партия с 2% подкрепа за президентския вот?

Очакваме отговор от Петър Стоянов, не от Иван Колчаков първо. Второ – откривам някои несъответствия във вече заявени позиции на СДС. Миналата седмица СДС заяви, че подкрепя кандидатурата на Петър Стоянов за президент при условието за максимална подкрепа. Днешното изявление от името на СДС, правя тази уговорка, защото не става ясно дали говори от името на СДС, излиза, че те се отказват от условието за максимална подкрепа. Има още едно несъответствие – той говори за това, че СДС са широко скроени демократи, но в същото време отрича правото ни да не сме съгласни с номинацията на техния лидер.

На следващата среща на десните, която би трябвало да е лидерска, ако всички останали партии от формата преценят, че действително Петър Стоянов е обединителната кандидатура, а ДСБ не е на това мнение…

Това са ваши хипотези. Какво ще стане на следващата среща и ако еди-какво си се случи, си говорим приказки от Женския пазар в момента.

Това са публичните позиции на лидерите на останалите десни партии.

Мисля, че е време да спрат със спекулациите с името на Димитър Абаджиев, защото това вече прилича на някакво интригантство. Не е това тонът. Все още има възможност за успешен завършек на преговорите. Подобни изявления помагат на президента “Гоце”, не на идеята да има обща дясна номинация. Ние от ДСБ инициирахме тези преговори и продължаваме да полагаме всички възможни усилия да ги доведем до успешен завършек. Мисля, че колегата Колчаков… Нещо искам да го посъветвам – да успокои малко нервите.

ДСБ склонни ли са да напуснат преговорите за президент, ако не се съгласи с позицията на останалите десни партии?

Отново ще кажа – ние инициирахме тези преговори и правим всичко възможно да ги доведем до успешен край. Полагаме всички усилия и предложих два конкретни плана на предишната ни среща и продължаваме да чакаме отговора на г-н Петър Стоянов. Ще продължим да полагаме усилия да има успешен край на тези разговори.

Да, но посланията, които се излъчват от десните партии поотделно са толкова разнопосочни, че никой дори не си помисля, че вие можете да се обедините около обща кандидатура за президент.

Възможно е. Последният път, когато ходих на тези разговори, имаше съвсем откровен, много откровен диалог. Всичко беше казано в съвсем прав текст. Ако някой си въобразява в СДС или на друго място, че може да изнудва ДСБ, или да заплашва ДСБ, или си мисли нещо подобно, нека да го каже много ясно. Но няма да стане. Такова нещо няма да стане.

Какви компромиси са склонни да направят ДСБ в името на обща кандидатура за президент?

Първият компромис, който сме готови да направим, е да проведем предварителни избори и Петър Стоянов, ако спечели тези избори, ние ще го подкрепим. Нека да се разглежда предложението за предварителни избори като компромис от наша страна и възможност да бъде подкрепен Петър Стоянов. Вторият компромис, който предложих на предишната ни среща, тъй като призовах Петър Стоянов да оттегли кандидатурата си, казах, че ние не желаем по този начин да обидим или да огорчим хората, които го подкрепят. За да не се чувстват огорчени и обидени, сме готови да оттеглим другата ярка политическа кандидатура, каквато е на Веселин Методиев. Това е също компромис, който сме готови да направим.

Чувстват ли се ДСБ изолирани в тези преговори?

Изолирани от какво?

Изолирани от останалите партньори в разговорите, тъй като по различни теми вие сте атакувани от лидерите на другите десни партии. Най-пресният пример е изявлението на Костов, че липсва информация от досието на агент “Гоце”. Тогава другите десни застанаха срещу него.

Не смятам, че сме изолирани. Напротив, смятам, че позициите, които заемаме, са много ясни и категорични и срещат разбиране сред избирателите на десницата. И това е много важно и трябва да бъде подчертано, защото бакалските сметки за това кой колко процента има водят до Женския пазар. А не до победа на изборите.

Възможно ли е да се повтори сценарият от частичните местни избори в София и ДСБ да излезе със свой кандидат-президент?

Аз не бих изключил всяка възможност в този момент, но полагаме всички усилия това да не се случи. И то добронамерено и чистосърдечно.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...