Стойчо Кацаров: В българското здравеопазване действа контрареформа

Водещ: Стойчо Кацаров за това как опозицията вижда проблемите на здравеопазването и какви съгласувани действия възнамерява да предприеме. Слушаме ви, г-н Кацаров.
Стойчо Кацаров: Здравеопазването се намира в дълбока криза по наша оценка. Тук искам да… Мисля, че не се нуждаем от описание на кризата, тъй като това са неща, които са казвани много пъти. Искам веднага да кажа следното – тази криза не се дължи на липсата на пари или най-малкото липсата на пари не е основната причина за кризата в здравния сектор. По наша оценка основната причина за кризата в българското здравеопазване е свързана на първо място с незавършването на реформите от 1998 г. и на второ място с действията, които бяха извършени от предишното и сегашното правителство, които могат да бъдат охарактеризирани по един начин – като контрареформа, подмяна на принципи и философия на здравното осигуряване. Това започна още в 2001 г. В първите дни на своето управление предишното правителство спря приватизацията на лечебните заведения. През 2004 г. с една поправка в Закона за здравното осигуряване практически беше одържавена НЗОК и днес тя много повече прилича на дирекция на Министерството на здравеопазването (МЗО), отколкото на независима обществена институция, каквато е по замисъл и по идея, за да стигнем до есента на 2006 г., когато съсловните организации на практика бяха отстранени от договорния процес и Здравната каса (НЗОК) се превърна в едноличен господар на здравната система. Чрез серия от механизми, които няма да описвам, тъй като са строго експертни, НЗОК на практика постави в подчинено подчинение и лечебните заведения, и българските лекари. Те днес са много повече в ролята на администрация, отколкото на свободни професии. И това, което предстои да бъде направено, е наново въвеждане на райониране в страната и премахване на свободния избор на лекар и лечебно заведение. Това е проектът за т. нар. Национална здравна карта, който предстои да бъде приет от Министерския съвет (МС). Всичко това, ако бъде събрано на едно място като действия и стъпки, казвам пак – в последните четири-пет години, не само в сегашното правителство, сочи едно – отказ на практика от здравното осигуряване и връщане към съветския модел на здравеопазване. Защо това е лошо? То е лошо по следната причина: първо, ако говорим не за криза в здравеопазването – преди 1998 г. беше истинска трагедия за здравния сектор. Второ – това, което управниците ни очевидно не могат да разберат е, че с принуда или със заповед не можеш да накараш никого да влага творчество в работата си, да влага ентусиазъм, да се усъвършенства и да бъде по-добър. Не можеш да го накараш с принуда. Единственият начин това да се случи е, ако той види собствения си интерес. Затова ние считаме, че мерките, които трябва да бъдат предприети за изход от кризата, са не командно-административни похвати за управление на системата, а точно обратното.
Водещ: Само че има нещо, което се проявява, да ви кажа и то представлява някакъв парадокс – ужасът от разпада, от лошото положение, в което стоят както лекарската организация, така и касата, на практика съдействат за укрепване положението тъкмо на тази администрация. Вие чухте вашия колега Китов, който каза, че не може да се направи нещо по-радикално, освен да бъде изслушан министърът.
Стойчо Кацаров: Нашето желание е да изслушаме министър-председателя, първо защото този проблем по никакъв начин не касае само министъра на здравеопазването, а напротив – според Закона за здравето, здравната политика в страната се формира от правителството, а не от министъра на здравеопазването.
Водещ: Но отпадна идеята да искате вот на недоверие на тази тема.
Стойчо Кацаров: Не е отпаднала, разбира се.
Водещ: Все още не?
Стойчо Кацаров: Не. Второ, искаме да изслушаме министър-председателя, защото си даваме сметка, че простата смяна на министъра на здравеопазването може и да не реши по никакъв начин проблемите, за които говорим, че освен смяна на министъра е необходима и смяна на политиката, която се води. И на трето място – това, което заявихме, то продължава да стои, т. е. ако отговорите, които получим от министър-председателя Станишев не ни удовлетворят, ние сме готови да направим и следващата стъпка и да поискаме вот на недоверие.
Водещ: Благодаря на Стойчо Кацаров – депутат от ДСБ.
Стойчо Кацаров: Не съм депутат, да уточня само.
Водещ: Само че трябва да обясним, това беше в една непрестанна връзка с положението ви в парламента в миналия мандат.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...
Планът на ПП-ДБ: Първо антикорупционни закони и решения,...
На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция Продължаваме Промяната – Демократична България...
Атанас Атанасов: Техническото правителство с втория мандат все...
Все още в 50-ото Народно събрание може да се намери мнозинство, което да излъчи...