Стойчо Кацаров: Вотът ще покаже колко дълбоки са различията между управляващите

– Д-р Кацаров, ДСБ инициира вот на недоверие към правителството. Защо точно заради здравеопазването и защо в този момент?

– Това според мен е риторичен въпрос. Почти всички граждани са недоволни от системата на здравеопазването, а медицинският персонал е в национални протести. Законът за бюджета на НЗОК е в Конституционния съд. В резултат на множеството поправки в законодателството в момента цари невиждан досега правнонормативен хаос. Само за пример ще дам, че здравната каса принуждава колегите да подписват декларации, че са съгласни да им изплатят средства авансово за работа, която са извършили миналия месец. Това е абсурдна ситуация.

Има и друг много важен аргумент: че всичките опити на опозицията да предизвика дискусия в Народното събрание по кризата в здравеопазването бяха блокирани от мнозинството и лично от председателя Георги Пирински. Искането за изслушване на министър-председателя беше отхвърлено, а отправените питания към него в рамките на парламентарния контрол не бяха допуснати. Тоест, управлението освен всичко отказва всякакъв диалог в Народното събрание по кризата в здравеопазването и по този начин не остави никакъв друг начин на опозицията, освен да поиска вот на недоверие.

– Какво очаквате от този вот? Възможно ли е да мине в парламента?

– Всички знаят много добре, че в парламента има едно мнозинство от 160 души, за което, изглежда, интересът му да продължи да бъде управляващо мнозинство е по-голям от отговорността, която носи пред своите избиратели. Затова правителството по-скоро няма да падне, но това по никакъв начин не обезсмисля или не обезценява искането на вот на недоверие, защото неговата цел всъщност е политическият дебат за изход от кризата, от който обществото се нуждае.

– Мнозинството е силно, и все пак, възможни ли са изненади? При приемането на закона за избор на евродепутати НДСВ на практика гласува срещу ДПС.

– Да. Вотът на недоверие ще покаже колко дълбоки са различията между управляващите партии. Но аз не съм оптимист, защото знам, че това мнозинство е изградено на основата на сделка, на разположението 8:5:3. В подобни случаи много лесно общият интерес надделява над принципите и отговорността. Затова не съм оптимист, че правителството може да падне, но най-малкото ще предизвикаме една сериозна дискусия, която да накара управляващите да се заемат с проблемите, включително и кадровите – като сменят например министъра на здравеопазването, председателя на управителния съвет на здравната каса, директора на НЗОК.

– Персоналните промени на върха на здравеопазването ще решат ли проблемите в сектора?

– Не, само с това няма да стане. Но все пак това е задължително, макар и недостатъчно условие за разрешаването на кризата.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: Председателят на ДАНС да си подаде...
Причината – според него политизирането на службите Ген. Атанас Атанасов поиска оставката на председателя на ДАНС...
Любен Иванов: Общините трябва да са двигателят, основата,...
На 12 септември на последното си редовно заседание за този мандат, Общински съвет Видин...
Радан Кънев: Австрия и Нидерландия нарушават задълженията си...
Популизмът на австрийското правителство много вреди, допълни евродепутатът Австрия и Нидерландия с упорития си...
Атанас Атанасов: Българското контраразузнаване е проспало шпионската дейност...
Много внимателно сме обсъдили цялата ситуация, не сме подходили безотговорно и тук въпросът е...
В Деня на София, 17 септември, Коалиция ПП-ДБ...
“В Деня на София, празникът на града, който обичаме се регистрираме за местните избори...