Стойчо Кацаров: Бюджетът на Здравната каса ще влоши услугите и ще увеличи корупцията

Водеща: Сега, както вече чухте и от новините, продължаваме по темата за здравеопазването. Конкретният повод е, че днес лекарите от софийската лекарска колегия ще протестират от един часа пред Народното събрание заради системното недофинансиране на здравеопазването. Защо лекарите са на улицата, а не са в болницата, където да лекуват болните за това ще говорим сега с моите гости в студиото на “Денят започва”. Това са д-р Бонев, заместник-председател на столичната лекарска колегия, и д-р Стойчо Кацаров, председател на Сдружението за развитие на българското здравеопазване. Добро утро.

Боньо Бонев: Добро утро.

Стойчо Кацаров: Добро утро.

Водеща: С вас, д-р Бонев, да започнем. Кажете защо се стигна дотук лекарите да излязат на улицата, да застанат пред парламента и да протестират за пари за системата, не за заплати например?

Б. Бонев: Точно така. Дължа да подчертая, че днешните протестни действия на лекарите преди всичко не са за заплати на лекарите, за медицинските работници въобще, а са за недофинансирането на здравеопазването, за системното негативно отношение според мен на управляващите за здравето на хората, за тяхната възможност да намерят своевременна медицинска помощ. Тоест да има средства за всеки български гражданин, който да отиде, когато има нужда, и да получи качествена медицинска помощ.

Водеща: Извинявайте, ама това не е ли една утопия, което искате вие?

Б. Бонев: В какъв смисъл?

Водеща: Ами, в смисъл такъв, очевидно е през последните години, че няма сценарий, в който да се случи наистина… за нито една област в държавата, да има достатъчно пари. Как според вас може да се случи това?

Б. Бонев: Не съм съгласен. Не съм съгласен, като имам предвид, че в България здравният бюджет, определен, е на най-ниското стъпало в Европа. Такива страни като Албания, не искам да казвам Румъния, и други страни, техният бюджет, определен, в сравнение с общия брутен вътрешен продукт е значително по-висок. В България ние забелязваме всяка година много обещания, а в крайна сметка или същия бюджет, или дори намален, както в тази година. Тази година де факто здравният бюджет за страната е намален. И ние сме принудени да преговаряме със здравноосигурителната каса при едни условия, които са предрешени, тоест…

Водеща: Тоест няма преговори.

Б. Бонев: Няма преговори де факто. Всичко е оформено.

Водеща: Добре, д-р Кацаров, вие като експерт как смятате, защо е това хронично недофинансиране? Едва ли просто лошото отношение на министерството към здравето на хората е обяснението.

Ст. Кацаров: Според мен, проблемът дори не е в размера на парите. Аз имам различно мнение от лекарския съюз, че парите са малко. Истинските проблеми, според мен, са в начина, по който се менажира цялата тази система. Говоря за системата, не за отделните болници. Вижте какво се случва последните месеци здравната каса саботира преговорите с лекарския съюз, за да може да изтече необходимото време да се приеме в Народното събрание закон. Днес ще бъде приет законът за бюджета на здравната каса. Но с него не се приемат само цифри, с него се сменя изобщо философията на здравното осигуряване в страната. Според този закон, който днес ще гласуват народните представители, от следващата година здравната каса вече сама ще определя цените, тя няма да ги договаря с никой. Ще може да ги променя, колкото пъти си иска в годината тези цени, цените на медицинските услуги. Освен това ще въведе и лимити. Всяка болница, всеки лекар ще има лимит колко операции и колко прегледа месечно може да извърши. Над тази бройка няма да бъдат плащани.

Водеща: Това не обезсмисля ли уж победата, която постигнахме с решението на съда, че направленията са незаконни…

Ст. Кацаров: Да, точно така. Бъдете сигурни, че тя ще бъде заобиколена по този начин.

Водеща: Реално това е вратичка, която ще бъде заобиколена, да.

Ст. Кацаров: Сега, какви ще са последиците? Лекарите протестират… тук ще кажа още нещо, дори не само за себе си. Аз мисля, че те в момента с техния протест защитават интересите на болните, защото ефектът от тези промени, за които ви говоря, ще бъде следният това означава листи на чакащи. Налагането на лимити означава листи на чакащи, означава увеличаване на тези така наречени нерегламентирани плащания, които вървят и в момента. И затова аз смятам, че най-доброто, което може да направи в момента Народното събрание, е да не приеме на второ четене бюджета на здравната каса. Няма да настъпи драма от това. Системата може да продължи да работи по сегашния рамков договор, а лекарският съюз и управителният съвет на здравната каса спокойно да продължат и да завършат преговорите за нов Национален рамков договор. Защото, ако щете, дори заради това, че самият бюджет на здравната каса е внесен в нарушение на закона от Министерския съвет. И освен това народните представители днес ще гласуват алгоритмите на клиничните пътеки.

Б. Бонев: Ама, моля ви се…

Водеща: Те имат ли професионален капацитет да го направят това според вас?

Б. Бонев: Ама, моля ви се, аз съм готов да се хвана на бас, с който иска, че нито един, подчертавам, нито един народен представител не е прочел тези алгоритми, камо ли пък да разбере какво пише в тях.

Водеща: В интерес на истината, дори председателят на здравната комисия Борислав Китов тук, в това студио заяви, че това категорично не е работа на депутатите и това се прави в нарушение на закона.

Б. Бонев: Категорично, да.

Водеща: Добре, вие ще отидете днес пред Народното събрание, ще поискате бюджетът да не бъде приет…

Б. Бонев: Точно така. Не бива да се приема този бюджет.

Водеща: Ако обаче той все пак бъде приет, какво да очакваме оттук нататък?

Б. Бонев: Ами, оттук нататък най-вече ще изпита… слабостите на системата ще изпитат болните. Каза д-р Кацаров, ще има листи за чакащи, хора няма да намират навреме медицинска помощ и накрая…

Водеща: Готови ли сте да излезете да стачкувате ефективно?

Б. Бонев:… и накрая ще стане така, щото ще бъдат променени някои от алгоритмите, ще бъдат променени и цените. И тогава ще се стигне до ефективни стачни действия, най-вероятно, и то не само от лекарските среди, медицинските, имам предвид и от пациентски организации, защото в крайна сметка пациентите са ощетени.

Водеща: Поставяте ли искане за оставката на министъра, за някакви промени в здравната каса, въобще за структурни промени в здравеопазването?

Б. Бонев: На този етап ние считаме, че, първо, не бива да се приема бюджетът на здравната каса. И още повече, както подчерта д-р Кацаров, алгоритмите, т.е. цените, обеми цени да се обсъждат, когато още не е приет бюджет, смятаме за безсмислено.

Водеща:На този етап конкретното ви искане е за бюджета?

Б. Бонев: За бюджета, безспорно.

Водеща: Добре. Д-р Кацаров, вие подхвърлихте една идея, която според мен е много справедлива. Не знам дали е реализируема, но е много справедлива за това всеки да си има лична здравноосигурителна вноска, с която да си покрива здравните плащания. Това обаче е ли възможно, при положение че имаме един монополист и това е здравната каса. Тя каза, че не може да имаме индивидуални партиди.

Ст. Кацаров: Ами, така е и по-лесно на здравната каса и затова така казва. Това не е просто подхвърлена идея на нашето сдружение. Има цялостна разработка на тази тема. Ние твърдим, че това е напълно постижимо и в условията на задължително здравно осигуряване. И смятаме, че ако болният сам извършва разплащанията в системата, това е начинът той да стане важният човек в тази система.

Водеща: Техният аргумент е, че…

Б. Бонев: Извинете, че ви прекъсвам. В тази връзка трябва да кажа, че българинът е много практичен човек и когато той знае, че неговата здравна вноска е лична и натрупваща се, и той може да разчита на нея във всички ситуации, той много по-отговорно се отнася към нея. Сега, в момента в един голям кош се наливат пари. Те се пръскат по различни текстове…

Ст. Кацаров: Всички са заинтересовани да ги харчат.

Б. Бонев: Всички са… да ги харчат.

Водеща: А никой от нас, от гражданите, не може да ги контролира тези пари.

Б. Бонев: А когато са лични средства… Разбира се, контролът не може да бъде хванат. Затова здравната каса иска и й е удобно да бъде монополист.

Водеща: Добре, вие ще направите ли постъпки като лекари, вие като организация, за такива промени?

Ст. Кацаров: Вижте, ние правим тези постъпки. В неделя организирахме кръгла маса. Един от въпросите беше този и не само този. Но за съжаление хората от Министерството на здравеопазването и от ръководството на здравната каса бягат от такива форуми, бягат от обсъждания. Крият се. Може би, защото нямат аргументи да защитят политиката, която провеждат в момента. Вие зададохте един много хубав въпрос какво ще стане, ако все пак Народното събрание приеме бюджета. Всъщност точно това вероятно ще се случи днес. Ами, това, което ще стане, е, че ще се влоши качеството на услугите, на предлаганите медицински услуги и ще се увеличи корупцията в системата, като вторично се ограничи достъпът на болни до лечебни заведения. Това са резултатите от тази политика.

Водеща: Както е казал оптимистът ще стане още по-лошо и ще стане по-лошо най-вече за пациентите.

Б. Бонев: Безспорно.

Ст. Кацаров: Винаги контрата остава в болните, винаги контрата остава… В крайна сметка контрата остава в болните.

Водеща: За съжаление ще завършим с тази негативна прогноза и ще чакаме да видим дали днес народните представители все пак ще приемат бюджета. Благодаря ви за този разговор.

Б. Бонев: Благодаря.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...