Стефан Тафров – Досиетата на дипломатите (+ВИДЕО)

Водеща Жени Марчева: Както вече разбрахте, 45 процента от бившите и настоящите посланици и генерални консули на страната ни се оказаха сътрудници на бившата Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия. От проверените 462 лица Комисията по досиетата огласи вчера имената на 191 сътрудници. Това моментално пък роди крилатата фраза, че външно министерство е филиал на службите. Част от тези 191 сътрудници и днес заемат ключови постове зад граница, в постоянното ни представителство в ООН, Москва, Катар, Ватикана, Лондон, Токио, Турция, Берлин, Мадрид, Лисабон, Стокхолм, Кайро, Украйна, Букурещ, Косово, Китай, Женева, Рим, Атина. Абсолютно умишлено направих това дълго изброяване, за да видите все пак за какво става въпрос. Гости на “Денят започва” на БНТ са Стефан Тафров, който е бивш заместник външен министър, също и бивш посланик на страната ни във Франция, Великобритания и Италия, и ген. Бриго Аспарухов, който е разузнавач, експерт по национална сигурност. Здравейте. Добро утро.
Бриго Аспарухов: Здравейте.
Стефан Тафров: Добър ден.
Водеща: Само да кажа, че до този момент от Външно няма официална информация. По неофициална информация те са в шок и ужас. Очакваме и след около час-два може би външният министър да направи първи коментар на тази тема.
Ст. Тафров: Но той вече направи в социални мрежи категорично.
Водеща: Но пък, както разбрахте, той вече направи в профила си в Туитър и във Фейсбук коментар. Той е съвсем кратък и звучи така: “Нямам думи. В мен се заражда един голям гняв и решителността ми става непоклатима.” Вие имате ли думи, г-н Тафров?
Ст. Тафров: Нека първо да направя едно уточнение, че вие ме каните може би днес, защото аз не съм в този списък и не съм ченге, така да се каже, а съм работил винаги само за демократична България, за нова демократична България. И какво да ви кажа, аз разбирам министър Младенов и споделям неговите чувства. Това е лош ден за… точно за нова демократична България, защото се озоваваме с огромен процент дипломати, свързани с репресивните служби на комунистическия режим, които са правили всичко друго, правеха всичко друго, такава беше… такъв беше историческият момент, но не обслужваха интересите на България. Това е именно, което трябва да се разбере добре, тъй като аз виждам днес в интернет мнения “ами, че какво толкова, те посланиците навсякъде по света, видите ли, това им е работата да работят за тайните служби на собствената държава”. Тайните служби на комунистическа България не са просто тайни служби на една нормална демократична страна, които обслужват националните интереси. Ако е въпросът, националният интерес на България по време на комунизма беше по-скоро да се отърве от комунизма и от съветското влияние и съветската сфера на влияние. А Държавна сигурност по статут беше продължение, беше филиал на КГБ и на останалите тайни служби на Съветския съюз и те, агентите на ДС, обслужваха всъщност интересите не на България, а на Съветския съюз.
Водеща: Добре.
Ст. Тафров: Това трябва много ясно да се разбере.
Водеща: Да чуем и ген. Аспарухов. Лош ден ли е за българската дипломация днешният? Учудва ли ви, че толкова много…
Бр. Аспарухов: Аз ще започна с една закачка и шега. Никога не е късно, г-н Тафров, да служите и на службите.
Ст. Тафров: Не, благодаря, не, благодаря.
Бр. Аспарухов: Оттук нататък… Това беше шега и затова започнах така. В целия свят всички държави имат специални служби и тези специални служби са създадени от самите държави, за да обслужват държавите си. Това, че ние сме били в една система след Втората световна война не е по наша вина.
Ст. Тафров: Не, значи, вижте, вие отново смесвате България и БКП.
Бр. Аспарухов: Аз навлязох в диалог…
Ст. Тафров: Има… едно е България, друго е БКП.
Бр. Аспарухов: Когато свършва Втората световна война, светът е разделен на две системи. Изборът на България и на българския народ не е бил избор. Тази система, наречена социалистическа, е била наложена от великите сили с участието и на Америка, и на Англия и това са исторически неща, които сега не е момента да обсъдим. Службите са затова служби, независимо при каква система работят, за да могат да вербоват хора, които да работят за сигурността на страната и за интересите й. В онзи исторически момент това е било задължението на службите. Няма да кажа… една наистина безспорна истина, че в целия свят, независимо от системата, независимо от това дали е демократично общество, утвърдено, службите винаги са били чуждо тяло в организма им и сега и в Америка, и в Германия, и във Франция, и в България, службите винаги търсят своето място под слънцето независимо от това на какъв етап е демократичното общество. И точно това е феноменът. Тези служби винаги са гонени, мразени, винаги са ненавиждани, независимо че в тях работят част от обществото, от нашето общество и от тяхното общество, но те винаги са били използвани за една или друга цел. Та нима не си спомняте в Америка какво се случи с ЦРУ и с Джордж Тенет. Той беше жертва…
Ст. Тафров: ЦРУ са тайните служби на една демократична страна, които работят за националните интереси на тази страна.
Бр. Аспарухов: Един момент… Добре, разбирам. Тогава…
Ст. Тафров: Държавна сигурност не е работила за интересите на България, г-н Аспарухов, а за интересите на Съветския съюз.
Бр. Аспарухов: Г-н Тафров, никога не съм защитавал такова нещо. Вие се опитвате да ми внушавате…
Ст. Тафров: България не е имала самостоятелна външна политика.
Бр. Аспарухов: Г-н Тафров…
Ст. Тафров: Държавна сигурност в статута си има текстове, които препращат директно към КГБ, за това става дума. И тази подмяна, която се опитвате да направите, е просто скандална.
Бр. Аспарухов: Аз не отричам това.
Ст. Тафров: И тя показва защо толкова години след членството на България в НАТО и в Европейския съюз ние се озоваваме с 33-ма посланици и 3-ма постоянни представители и не знам колко още, свързани с бившите тайни служби на комунистическия режим. Поляци, чехи, унгарци много отдавна решиха този въпрос. И затова нашите партньори в НАТО и в Европейския съюз гледат по различен начин на тях. Днес е много тъжен ден за българската дипломация, защото работата на Министерството на външните работи и на нашата съвременна дипломация е именно да свързва тази нова демократична България със света. С подобен кадрови състав не може да се направи това.
Водеща: Като заговаряте за това, всъщност тези новини…
Бр. Аспарухов: Нека кажа, нека ви кажа моята теза за…
Водеща: Прощавайте, само секунда, разбира се, разбира се, ще продължите.
Бр. Аспарухов: Г-н Тафров се намесва, без да е поканен.
Водеща: Тъй като г-н Тафров говори за евро-атлантическата ни ориентация, тази информация от Комисията по досиетата ще повлияе ли негативно в момента на отношенията на България именно с евро-атлантическите й партньори? Мисля, че 13 от посланиците, които имат връзки с Държавна сигурност, в момента са именно в Европейския съюз.
Ст. Тафров: Да, и то в страни като Германия, Великобритания, Италия – много стратегически партньори на България. Вижте, зависи как ще реагират компетентните институции в България – правителство, президент, които по конституция определят състава на нашите дипломатически мисии, на тази новина. Това ще бъде критерият за това дали България действително се е променила или не е. Ако се справим с този проблем, ако подобно, повтарям, на Полша, на Унгария, на Чехия, на други бивши комунистически страни ние се справим с този проблем по един подходящ начин и след 2 години, когато си говорим с вас тук, нямаме такъв процент от посланици, свързани с Държавна сигурност, тогава, разбира се, че нещата ще се променят. Но, пак повтарям, необходимо е много мъжество, воля и най-вече да не се замазват проблемите. Вижте, един от тези, които бяха обявени, който е бивш посланик в Стокхолм, Горан Йонов, беше началник “Личен състав” по времето на правителството на БСП начело с Жан Виденов в Министерството на външните работи. Този човек е бил на 9-месечна школа в КГБ. Вие разбирате ли, че този човек, аз си го спомням, той определяше политиката на външно министерство по това време.
Водеща: Да чуем все пак ген. Аспарухов, защото той започна да говори.
Водещ: Г-н Аспарухов има право да отговори.
Водеща: Вчера между другото в ранния следобед, когато излезе тази информация за това колко от служителите на външното ни министерство са сътрудничели по един или друг начин на бившата Държавна сигурност, възникна суперпростият въпрос, генерал Аспарухов, съвместима ли е работата на дипломата с тази на разузнавача или по никакъв начин там не може да има такава симбиоза и такова…
Бр. Аспарухов: Г-н Тафров излишно се пали и не приличат на един утвърден дипломат такива реакции.
Ст. Тафров: Тъжно ми е, г-н Аспарухов.
Бр. Аспарухов: Това са емоционални реакции…
Ст. Тафров: Тъжно ми е, защото това пречи на работата.
Бр. Аспарухов: Ако ви е тъжно, вие бяхте във властта от 1990 година, можехте да посъветвате всяко от управленията да обяви лустрация. Тоест да каже: всички, работили в Държавна сигурност, всички, работили за онова общество, да не заемат никакви постове в държавата. Питам защо не беше прието. Защо през всичките тези 20 години…
Ст. Тафров: Добре, сега е прието. Какво правим?
Бр. Аспарухов: Защо през всичките тези…
Ст. Тафров: Сега е прието.
Бр. Аспарухов: Нали разсъждаваме сега и говорим спокойно.
Ст. Тафров: Да, и какво правим в това положение? Аз вас ви питам.
Бр. Аспарухов: Вие… Какво правим?
Ст. Тафров: Да, какво правим…
Бр. Аспарухов: Приемете закон за лустрацията.
Ст. Тафров: Какво… добре, не, не, сега, когато знаем кой е работил за Държавна сигурност и кой не, какво правим с хората.
Бр. Аспарухов: След като няма закон за лустрация, след като нашето общество приема това…
Ст. Тафров: Извинявайте, това добро ли е за България или е лошо за България, кажете ми, за съвременна България?
Бр. Аспарухов: Вижте, лично мнение изразявам, че… аз бях директор на българското разузнаване и никога не съм си позволил – никога, да се връщам към сътрудници, които работят в Министерството на външните работи, на българското разузнаване. Ако се появи някой, който може да твърди обратното, аз забранявах да бъдат контактувани тези хора, да бъдат използвани тези хора.
Водеща: От каква позиция сте бил воден тогава при това?
Бр. Аспарухов: И това е, защото за мен… Аз отказах посланически пост в Москва – давам един пример, и заявих откровено, че аз съм бил в разузнаването, а дипломатическият пост е нещо по-различно от това да си бил шеф на едно разузнаване.
Ст. Тафров: Значи, разбирам, че е лошо, че нашите посланици са свързани с Държавна сигурност.
Бр. Аспарухов: Не е лошо… не знам дали е лошо. Вижте, аз не искам черно – бяло.
Ст. Тафров: Така ли, значи търсим бялото.
Бр. Аспарухов: Аз не знам дали е добре или е лошо.
Водеща: Така е. Така излиза.
Бр. Аспарухов: Или е лошо.
Ст. Тафров: Така излиза, да.
Бр. Аспарухов: Става въпрос за следното – един професионалист трябва да си върши работата като професионалист. Но трябва да отчитаме все пак и следното – тези хора, които сега са стигнали до ранг посланик, са били обикновени дипломати във външно министерство, т.е. започнали са от аташе най-вероятно и са се развивали в кариерата. Те са били вербовани като сътрудници най-вероятно като млади дипломати. Извървели са този път. Питам кой преход беше по-добър – нежната революция или радикалната революция? Ако 1990 г. беше заявено…
Ст. Тафров: Отговорете ми как защо поляци, чехи, унгарци решиха този проблем.
Бр. Аспарухов: Такъв път са избрали. Защо нашето общество не го избра?
Ст. Тафров: А, а защо ние не го избрахме?
Бр. Аспарухов: Ами питам и аз.
Ст. Тафров: Ами това е проблемът.
Бр. Аспарухов: Че вие…
Ст. Тафров: Това е проблемът.
Водещ: Е как го решиха те?
Бр. Аспарухов: Вие разчитате на мен, който сте…
Водеща: А, не въпросът…
Бр. Аспарухов: …участвали…
Ст. Тафров: Просто ги отстраниха. Просто ги отстраниха…
Бр. Аспарухов: Вижте, това е все едно да питам…
Водеща: Въпросът обаче не е към…
Бр. Аспарухов:…себе си защо съм бил шеф на разузнаване.
Водеща:…ген. Аспарухов.
Ст. Тафров:…не ги назначаваха. Първо не ги назначаваха.
Бр. Аспарухов: Г-н Тафров…
Ст. Тафров: А тези, които се оказаха… извинявайте, тези, които се оказаха ченгета, просто ги отстраниха. Много е просто. Така направиха.
Бр. Аспарухов: Това не е съвсем така и не…
Ст. Тафров: Точно така е.
Бр. Аспарухов: Вижте сега…
Ст. Тафров: А, не, вижте, извинявайте…
Бр. Аспарухов:...не се ангажирайте с твърдения, които не са верни.
Ст. Тафров:…шокиращо е човек да отвори списъка на българските посланици след падането на комунизма и да види сред тях хора, минали в школа на КГБ, извинявайте, извинявайте.
Бр. Аспарухов: На ЦРУ. А днес на ЦРУ?
Ст. Тафров: Никой не… Кой е бил на школа… в школа в ЦРУ?
Бр. Аспарухов: Ами, много, много.
Ст. Тафров: Кой например?
Бр. Аспарухов: Много, много.
Ст. Тафров: Дайте имена, хубаво, искам да знам имена.
Бр. Аспарухов: Целият елит.
Ст. Тафров: Искам да знам.
Бр. Аспарухов: Целият елит на България и политически, и от специалните служби…
Ст. Тафров: Ама какво твърдите вие? Да.
Бр. Аспарухов: …мина в школите на Европа и на Америка. Сега е в ново време.
Ст. Тафров: Само че ние сме съюзници със Съединените щати, докато…
Бр. Аспарухов: Ами тогава сме били съюзници с Русия.
Ст. Тафров: Да, де, само че сега не сме. Само че сега не сме.
Бр. Аспарухов: Да, не сме и аз затова разсъждавам…
Ст. Тафров: Само че тези хора нямат доверието…
Бр. Аспарухов: …по този начин.
Ст. Тафров:…на нашите партньори и съюзници по тази причина.
Бр. Аспарухов: Имате ли…
Водещ: Стигнахме до фундаментални въпроси.
Ст. Тафров: Затова са фундаменталните въпроси.
Бр. Аспарухов: Имате ли рутината…
Ст. Тафров: Заради тази подмяна толкова години не можем… за тези… поради тази линия, която защитава г-н Аспарухов…
Бр. Аспарухов: Аз не знам с кого спори в момента гн Тафров…
Водеща: Така. Не, той разговорът е много кръстосан.
Ст. Тафров: Разбирате ли, заради тази линия не можем да вървим…
Водеща: Г-н Тафров…
Ст. Тафров: …напред. Това трябва да се разбере.
Водеща: …съгласна съм с вашата…
Бр. Аспарухов: Е, добре, ама кой казва нещо различно?
Ст. Тафров: Не можем да вървим напред.
Водеща: …теза, но въпросът не е към ген. Аспарухов, съгласете се.
Бр. Аспарухов: Кой казва нещо различно? Вие се палите на себе си.
Водеща: Той в момента е тук и е ваш може би опонент, но не е въпросът защо България не успя да се справи с този проблеми. Ей богу, ген. Аспарухов не е виновен за това, нали така? Виновно е включително и самото…
Ст. Тафров: Не, той е виновен дотолкова доколкото…
Водеща: …правителството, което не посмя…
Ст. Тафров: …защитава тезите, които не позволиха на България…
Водеща: …и нямаше куража, ако не иска да…
Бр. Аспарухов: Нищо подобно.
Водеща: …направи закон за лустрацията, нали…
Бр. Аспарухов: Стефане, аз обяснявам, а не защитавам.
Ст. Тафров: Не, вие точно това правите – защитавате.
Бр. Аспарухов: Не, това е… Ето, той вменява някаква вина…
Ст. Тафров: Това правите, това правите. Защитавате.
Бр. Аспарухов: …някому.
Ст. Тафров: Скандален е фактът, че…
Бр. Аспарухов: Изпий си водата и се успокой малко.
Ст. Тафров: Не ми говорете на ти, ако обичате.
Бр. Аспарухов: А на… как?
Ст. Тафров: Не. Аз ви говоря…
Бр. Аспарухов: Познаваме се от 20 години.
Ст. Тафров:…на вие. Ако обичате, не ми говорете на ти.
Водеща: Моля ви да запазите добрия тон.
Водещ: Точно така.
Водеща: Добре, така.
Бр. Аспарухов: Е, вие не ми… Не ме прекъсвайте тогава.
Ст. Тафров: Значи, скандален е фактът, че толкова голям брой отговорни български дипломатически представителства са свързани с репресивните служби на комунистическата държава. Това пречи на нова България да изчисти образа си, който беше изключително замърсен след края на комунизма. Това пречи на външно министерство да си върши работата де факто. Това е истината.
Бр. Аспарухов: Ами защо не напуснахте външно министерство възмутен от това, че до вашето дясно и ляво рамо седят агенти на Държавна сигурност?
Ст. Тафров: Ама, защото трябва да оставя ченгетата само да оправят образа на България.
Бр. Аспарухов: Вие сте единствен чист там? Всичко останало е замърсено.
Ст. Тафров: Ами аз не съм в списъка, това е сигурно.
Бр. Аспарухов: И сега учудването е…
Водеща: Моля ви без лични…
Бр. Аспарухов: …реакцията на външния министър.
Водеща: Значи, това не е важно. От вчера Асен Агов, депутат от ДСБ и член на външна парламентарна комисия, заговори за призив към премиера Бойко Борисов…
Бр. Аспарухов: Аз например не бих работил в такава среда.
Водеща: Г-н Брилов… Аспарухов…
Бр. Аспарухов: Да.
Водеща: …извинявайте, моля ви, слушайте ме… се заговори за призив към премиера да отзове тези посланици, които са действащи в момента, на България. Разумен ли е този призив, възможен ли е въобще, ако България отзове?
Бр. Аспарухов: Мисля, че е закъснял.
Водеща: Закъснял?
Бр. Аспарухов: Да. Мисля, че е закъснял.
Ст. Тафров: Мисля, че ще се наложи това…
Бр. Аспарухов: Не, това е друга тема. Във времето може би.
Ст. Тафров: Мисля, че ще се наложи…
Бр. Аспарухов: Но сега да се превърне…
Ст. Тафров: Дали е закъснял е отделен въпрос. Вероятно е закъснял, съгласен съм.
Бр. Аспарухов: …в акция…
Ст. Тафров: Съгласен съм. Това, разбира се, не може да стане веднага и изведнъж, защото това е огромен брой.
Водеща: И няма ли да ни озове това в някаква дипломатически изолация…
Ст. Тафров: Но, това…
Водеща: …ако си отзовем 30-ина…
Ст. Тафров: Но това трябва да стане постепенно. Това не е… Иначе просто, разбирате ли, ние губим лице пред нашите основни съюзници и партньори, с които се опитваме да работим. Това е… в Министерството на външните работи има и млади хора. То започна да се отваря към млади, образовани хора, завършили престижни университети, с езици, с друг манталитет. Това е надеждата на българската дипломация мен да ме питате.
Водещ: Добре… г-н Аспарухов…
Бр. Аспарухов: Вижте, не, не, този 20-годишен преход, който беше наречен нежен преход или не знам какъв преход, доведе до това объркване в обществото. Ние всички сме жертва на едно обръкване и точно това казвам. Аз не знам защо г-н Тафров така скача, аз не защитавам никого, опитвам се да обясня защо се случиха тези неща, защо го докарахме дотук.
Водещ: Добре, а не сте ли съгласен с него, че трябваше по-рано да прекъснете това нещо и…
Бр. Аспарухов: Четиридесет процента или петдесет процента от посланическия апарат, не кой да е, не дипломатическият, а посланическият – дипломатическият не знам вече, може би е 90 процента… се случиха да бъдат принадлежащи към служби от миналото.
Водеща: А да очакваме ли реакции от приемащите страни сега.
Бр. Аспарухов: Но изведнъж с нож да се отреже, това няма кой да го разбере. Може би, ако се приеме един закон, ако отсега нататък започне да се чисти, нали, това е друга тема, въпросът е в управлението. Ако реши, прави го…
Водещ: Тоест, както…
Бр. Аспарухов: И точно това е изненадата у мен, че министърът реагира по такъв начин, като че ли той не е знаел, това е просто недопустимо за вярване. Не може да не е знаел две години вече или година и половина като министър…
Водеща: Е, по-малко, защото той беше първо министър на отбраната, сега е външен министър.
Бр. Аспарухов: Окей, но първото нещо, ако аз стана министър, е да изясня с какво работя.
Водеща: Е, очевидно комисията не е била готова с тази информация.
Бр. Аспарухов: Ама той все пак е член на кабинета, сега… достъп до такава информация има.
Водещ: Добре, господин…
Ст. Тафров: … (говорят едновременно, не се разбира – бел. ред.)… закон, който регламентира изнасянето на тази информация, така че министърът няма как да знае.
Водещ: Г-н Аспарухов, да ви питам наистина, защо не беше направена лустрация по-рано и по време на така наречените… които ще бъдат за вас демократични правителства на България.
Бр. Аспарухов: И аз се питам.
Ст. Тафров: Защото де факто голяма част от самите среди демократични и правителва и прочие бяха отчасти инфилтрирани от агентите на Държавна сигурност. А когато по времето на правителството на Иван Костов и на СДС имаше решение на Конституционния съд… имаше хиляди законови пречки, защото същите тези хора, свързани с тайните служби, работеха в тези институции.
Водещ: Тоест проблемът е инфилтрацията според вас.
Ст. Тафров: Това е проблемът, разбира се. И плащаме цялата… по отношение на външната политика, на дипломацията, но и в други сфери ние плащаме тази много висока цена в момента поради именно тази инфилтрация, тази мълчалива съпротива. Че аз си спомням много добре… и досега… да кажеш, че е неморално това, че Държавна сигурност е организирала убийства на български емигранти в чужбина, например убийството на Георги Марков, беше, видите ли, непатриотично, нали, сякаш Тодор Живков и БКП са България. Значи, когато… ако Георги Марков е бил убит от Държавна сигурност, то е, защото… веднага се прехвърля върху България. Тази подмяна именно ни доведе до това много срамно положение в момента.
Бр. Аспарухов: Дали.
Водеща: Сега външно министерство от лятото подготвя промени в Закона за дипломатическата служба. Сега ли е моментът в този закон да бъдат заложени ясни текстове, дипломатите ни да нямат минало в…
Бр. Аспарухов: Не може този закон да противоречи на другите закони.
Ст. Тафров: Както се прие закон например за това, че свързани с бившите служби не могат да получават…
Водеща: Сега ще ви кажа…
Ст. Тафров: …държавни отличия, така… в смисъл на път е да се приеме такъв закон, има такива възможности, аз не съм законодател и не мога да кажа, но това би било, много би помогнало на Министерството на външните работи да свърши по ефикасен начин работата.
Водещ: Да, ама в другите закони… да.
Водеща: Г-н Аспарухов, вие казвате, че… да, може би сте прав, че така приет законът за дипломатическата служба ще противоречи с други закони от сега действащото законодателство, но дотолкова, доколкото…
Бр. Аспарухов: Вероятно.
Водеща: …ГЕРБ плюс “Атака” имат определено мнозинство да променят закони, това не е възможно, нали е така.
Бр. Аспарухов: Цялата власт е в тях, както 1997 – 2001 година…
Водеща: Така, за това говорим.
Бр. Аспарухов:…беше в Съюза на демократичните сили – можеха да направят всичко. Защо не го направиха?
Ст. Тафров: Защото имаше инфилтрирани агенти на Държавна сигурност в отговорни… включително и в Конституционния съд. Включително в Конституционния съд.
Бр. Аспарухов: Вие твърдите, че в СДС има инфилтрирани агенти? А в политическата партия СДС имало ли е?
Ст. Тафров: И там имаше. Разбира се, бяхте успели да инфилтрирате.
Бр. Аспарухов: Ами това обяснява много неща тогава.
Ст. Тафров: Но не тогава. В началото на прехода.
Бр. Аспарухов: Ами в началото на прехода…
Ст. Тафров: Тогава започна да се изчиства вече след 1997 година.
Бр. Аспарухов: Да.
Водеща: Добре.
Бр. Аспарухов: Питам г-н Тафров съвсем добронамерено и приятелски. Аз бях шест години директор на разузнаването, вие бяхте посланик, имали ли сме някога нещо, което да ни е смущавало в работата?
Ст. Тафров: В смисъл взаимно?
Бр. Аспарухов: Някакви проблеми да са създавани. Вие бяхте при президента, аз бях директор на разузнаването. Имало ли е нещо, което като посланик ви е пречило да работите?
Ст. Тафров: Не, нямало е, но пречило ми е това, че голяма част от дипломатите, с които бях принуден да работя, бяха свързани с Държавна сигурност, както знаете.
Бр. Аспарухов: Не са били свързани, вие знаете добре…
Водеща: Вие сте подозирали, че те са били свързани, но те не са.
Ст. Тафров: Не, аз знаех. Е, да, нямаше… това е.
Бр. Аспарухов: Г-н Тафров, не сте точен. Тогава беше забранено да се…
Ст. Тафров: О, да, имаше… Вижте, нека да не… Вижте сега…
Бр. Аспарухов: Ако познавате някой дипломат до вас, който е бил…
Ст. Тафров: Вижте, знаете ли какво, г-н Аспарухов, аз пък поех ангажимента хора от старата емиграция ми се обадиха по телефона, защото разбраха, че ще идвам по телевизията и вие ще бъдете тук, да ви попитам в ефир и в крайна сметка ще го направя…
Бр. Аспарухов: Да, питайте…
Ст. Тафров: …вие работили ли сте срещу така българите в чужбина, срещу…
Бр. Аспарухов: Никога, никога.
Ст. Тафров: …българската емиграция преди 10 ноември.
Бр. Аспарухов: Аз лично?
Ст. Тафров: Да, това ме помолиха да ви попитам. Не сте работили? Добре, благодаря.
Бр. Аспарухов: Никога. И ако някой извади от своето досие, ако някой извади от своето досие, което чете в момента или вече е прочел, нека да го донесе в телевизията да бъде разгласено.
Водещ: Г-н Тафров, аз ви благодаря. Вие помогнахте на журналистическата работа.
Бр. Аспарухов: Това удовлетворява ли ви?
Ст. Тафров: Извинявайте. Аз съм длъжен да…
Водещ: Г-н Аспарухов ще бъде цитиран, предполагам…
Ст. Тафров: Аз съм завършил журналистика все пак.
Водеща: Добре, благодаря ви за този разговор. Бриго Аспарухов и Стефан Тафров – гости на сутрешния блок на Българската национална телевизия.
Бр. Аспарухов: Дано сме били полезни.

БНТ, “Денят започва” – сутрешен блок, стенограма БТА

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...