Становище на ПГ на ДСБ относно нарушенията при придобиване на имоти от Симеон Сакскобургготски (08.12.2005)

Правителството на Симеон Сакскобургготски и Общинската служба по земеделие и гори – Самоков деактуваха имоти, одържавени по силата на Закона за обявяване държавна собственост имотите на семействата на бившите царе Фердинанд и Борис ІІІ и на техните наследници от 31.12.1947 г. (ЗОДС). Като основание се посочва Решение № 12 от 04.06.1998 г. на Конституционния съд на Република България. Информацията е от отговорите на министрите Нихат Кабил, Пламен Орешарски и Асен Гагаузов:

1) дворец “Царска Бистрица” (заповед на Обл. управител на Софийска област №ОА-318/18.10.2002 год.);

2) хижа “Саръ-гьол” (заповед на Обл. управител на Софийска област №ОА-3189/18.10.2002 год.);

3) дворец “Врана” (заповед на Кмета на София №57-34/23.01.2004 год.);

4) дворец “Баня” (заповед на Обл. управител на гр. Пловдив №707/28.12.2004 год.);

5) 7362 дка, в местностите “Бистрица”, “Шахинското” и “Христакиев простор”, планина Рила (решение №01011/31.08.2000 год. на общинската служба “Земеделие и гори”, Самоков);

6) 22 дка гори в землището на с. Бели Искър, в планина Рила (решение № 030029/30.06.2000 год. на общинската служба “Земеделие и гори”, Самоков);

7) 4638 дка земи и гори от горския фонд в землището на с. Бели Искър, планина Рила като обезщетение за гори, попаднали в границите на Националния парк “Рила” (решение №01011/09.07.2003 год. на общинската служба “Земеделие и гори”, Самоков).

Ползваните от Симеон Сакскобургготски дворец “Кричим”, дворец “Баня” и хижа “Овнарско” не са декларирани пред данъчната администрация като собственост на наследници на бившата царска фамилия. За посочените имоти наследниците не плащат данъци. Симеон Сакскобургготски и Мария-Луиза са декларирали като своя собственост двореца “Ситняково”, “Царска Бистрица”, хижа “Саръ-гьол” и двореца “Врана”. За двореца “Ситняково” няма данни да е придобит.

Имотите дворец “Царска Бистрица” и хижа “Саръ-гьол” се водят задбалансово в активите на Министерски съвет.

Съгласно разпоредбите на Закона за собствеността, Симеон Сакскобургготски и другите наследници ще станат собственици на горепосочените имоти на основание петгодишно владение по давност. Срокът тече от посочените в списъка дати.

Позицията на ДСБ е:

Първо: Посочените по-горе имоти не могат да бъдат придобити само на основание на Решение № 12 на Конституционния съд. Наследниците на бившите собственици не могат да бъдат обезщетени по реда на Закона за обезщетяване на собствениците на одържавени имоти (ЗОСОИ). Законът за възстановяване на собствеността на одържавени недвижими имоти (ЗВСОНИ) и ЗОСОИ предвиждат възстановяване и обезщетяване за имоти отнети без правно основание, а към момента на отнемането е действал ЗОДС/31.12.1947 год.

Второ: Съгласно чл. 22, ал. 4, във връзка с ал. 2 от Закона за Конституционния съд, последиците от акта, който е обявен за противоконституционен, се уреждат от органа, който е постановил този акт, т.е. необходим е акт на Народното събрание.

Изводът на ДСБ е следният: Придобиването на горепосочените имоти е незаконосъобразно. Грубо е нарушен съществуващият правов ред. Установена е привилегирована, антиконституционна процедура за определена персона, която се е възползвала от високото си служебно положение. Това противоречи на принципите на демократичната правова държава и е пример за използване на високото служебно положение за лично облагодетелстване от бившия Министър-председател, пример за корупция във високите етажи на властта.

ДСБ предложиха въпросът с имотите да бъде разгледан от НС за налагане забрана за разпореждане, докато не бъде уреден със закон. Управляващото мнозинство отхвърли предложението, въпреки предизборните обещания на БСП и внесените от тях проект за закон и правила за мораториум. Резултатът от гласуването е показателен – 53 за, 60 против и 57 въздържали се. От тях нито един депутат от НДСВ и ДПС не подкрепи разглеждането на закона, а от БСП само 7. Гласуването е пореден пример за пазарлъци и политически сделки.

ДСБ няма да отстъпят от своите позиции и предизборна програма за ревизия на незаконно върнатите имоти. За тази цел настояваме:

1. Министърът на регионалното развитие и благоустройството да отмени незаконосъобразните заповеди на областните управители, упражнявайки правата си по чл. 66 от ЗДС.

2. Да бъде потърсена отговорност от виновните длъжностни лица, допуснали описаните по-горе нарушения.

3. Държавата да възстанови владението си върху въпросните имоти до законовото решаване на въпроса с тях.

4. Да бъде изслушан министър-председателят и министърът на регионалното развитие и благоустройството за позиция и мерки относно законосъобразността на придобиването на имотите.

София,

8 декември 2005 г.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...
Атанас Атанасов: ПП-ДБ сме единствената политическа сила, която...
Няма да се борим за оцеляване на тези избори, ние ще се борим за...