Спрете дерибейството на монополите

СК настоява правителството да спре дерибейството на монополите и иска оставката на ръководството на КЗК. Повече от 11 месеца КЗК не реагира на призива на ДСБ, а след това и на сигналите на министъра на икономиката и министъра на транспорта и не излезе с решение за монополното поддържане на прекалено високите цени на горивата у нас.

Европейската конюнктура не е основание, защото тогава цените на дизела във Франция, която го произвежда на много по-висока себестойност, нямаше да са по-ниски от българските.

СК призовава мнозинството на ГЕРБ в парламента да намери ефективни начини да защити дребния и следния бизнес, защото сегашните цени фалират бизнеса и унищожават хиляди работни места.

Припомняме, че ДСБ настоя правителството да започне преговори с Газпром за сваляне на космическите цени, които плащаме за газ.

Преди два дни поискахме и спешно да паднат наложените от ГЕРБ ограничения на вноса на горива, които осигуриха господстващото положение на “Лукойл” на българския пазар.

Очакваме мнозинството да приеме и предложените от СК промени в закона за конкуренцията, които ще защитят конкуренцията, ще предотвратят фалитите на дребни и средни фирми и ще спрат нарастването на безработицата.

Иван Костов: Благодаря Ви, госпожо председател.

Уважаеми колеги, преди 12 месеца след силни протести на гражданското общество беше наложен мораториум върху цените на горивата със съгласието на правителството и на “Лукойл”. Тогава “Лукойл” признаха, че формират цените съобразно международните и направиха този “жест” предвид наличието на протести. Какво се случи оттогава досега?

Първо, оказа се, че същият този монополист е монополизирал цялата база за съхранение, почти 80% от базата за съхранение на течни горива.

Второ, виждаме с очите си, че те се отказаха да монтират, все още не са монтирали, след като се постигна съгласие в последствие, все още не са монтирали измервателна апаратура, с която да бъде наблюдавано движението на течните горива.

Снощи и днес Националната телевизия показва картина за това колко високи станали горивата във Франция. Дизеловото гориво има цена, казва телевизията, 1 евро и 37 евроцента, което прави 2 лева и 65 стотинки. Тази цена от 2,65 лв. е цена на дизеловото гориво в една от най-богатите страни, където средните доходи са 7 пъти по-високи отколкото в България. Минимум! Цената е по-ниска, отколкото дизеловото гориво на нашите бензиностанции, където тя е 2,70 лева.

Във Франция производствените разходи със сигурност са многократно по-високи, но цената на горивото е, както виждате, по-ниска, отколкото в нашата страна.

Преди 11 месеца с публични изявления сезирахме Комисията за защита на конкуренцията, която да спре тези монополни цени, да атакува тези монополни цени, да спре извличането на монополно високи печалби от страна на картелирания пазар на течни горива. Днес има пак протести.

Месец след нашите изявления – от април месец, или горе-долу по това време, министърът на транспорта и министърът на икономиката също поискаха от Комисията за защита на конкуренцията да изпълни дълга си и да защити пазара от монополните цени, от злоупотреба с господстващо положение, от картелиране на пазара. Нищо не е направено! Няма никакво произнасяне!

Не е валидна и тезата, че се отчитат международните цени по простата причина, че, ако се отчитаха, поне цената на дизеловото гориво щеше да бъде по-ниска от цената му във Франция.

От името на Синята коалиция заявявам, че ще потърсим всички парламентарни средства да принудим Комисията за защита на конкуренцията да си свърши работата, да не се държи като “академичен орган”, както си позволи да я дефинира нейният представител, а да защити пазара.

Ще настояваме за оставката на това ръководство на Комисията за защита на конкуренцията, защото тя в действителност не защитава българския потребител, докато тези цени стоят на монополно високо ниво, фалират частните, семейните, малките и средни фирми във страната.

Това е изцяло в противоречие с обявената от ГЕРБ политика за подпомагане на малкия, среден и семеен бизнес. Къде е подпомагането, като не защитавате малките фирми от дерибейщината на монополизирания пазар, от злоупотребата с господстващото положение? Къде е Вашето съчувствие към тях?

Ние внесохме проектозакон за изменение и допълнение на Закона за защита на конкуренцията. Ще очакваме ГЕРБ да подкрепи този закон, ако искрено се стреми да подпомогне и да води политика за запазване на работните места в частните малки, средни и семейни фирми. Очакваме вие да подкрепите този закон.

Виждаме, че известно раздвижване има, след като заявихме, че трябва да се предоговори, призовахме да се предоговори цената на газа, виждаме, че тук идва руският шеф на “Газпром” и след като други страни успяха да постигнат намаление на тези цени, ние плащаме космически цени за газ в момента – 450 долара за 1000 кубически метра газ. Това е цена, която не плаща никой в Европа!

Виждаме, че има раздвижване в правилна посока. Призоваваме парламентарното мнозинство – първо, да даде ход на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за защита на конкуренцията. Пред нас има категоричен отказ на Комисията за защита на конкуренцията да изпълни мисията, заради която съществува – да защити българския пазар от злоупотреба с господстващо положение. Благодаря за вниманието.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Налице е заплаха за националната ни...
Налице е заплаха за националната ни сигурност през ДАНС. Това заяви в "Още от...
Владимир Славенски: Общинският съвет на Пловдив блокира отчетността...
С остра критика реагираме на решението на ОбС на Пловдив, което не прие нашето...
Бонка Василева: Осигурени са нужните 37 милиона лева...
Имаме и позитивни новини за София - осигурени са нужните 37 милиона лева за...
Д-р Ивайло Митковски: Следдипломната квалификация е задължителна за...
Д-р Ивайло Митковски е ортопед-травматолог, депутат в парламентарната комисия по здравеопазване от листата на...
Людмила Илиева: Здравеопазването във Велико Търново и региона...
Здравеопазването в региона ще се покачи на следващо ниво и с наличието на въздушни...