Спас Гърневски: ВМРО в Пловдив получи жълт картон

– Г-н Гърневски, пред политическа криза ли е Пловдив?
– Политическа криза няма. Има политическа реакция на отговорни за развитието на града партии и общински съветници. Наложи се те да направят, сериозно предупреждение на управляващите от ВМРО за хаоса, който цари в управлението на Пловдив.
– Казвате, че вече е открит пътят към ново мнозинство. Какви са следващите стъпки?
– Пътят е открит по съвсем естествен начин. Дори не са водени никакви разговори между отделните десни партии, всичко стана спонтанно. Знаете, че чашата, която преля и предизвика реакцията ни, беше загубата на фирма “Ритон”. Според нас е предизвикана умишлено поради липса на реакция от общинската администрация. Загубена е фирма с активи за над 5 млн. лв. Това ни събра на спонтанна среща-разговор и изведнъж стана ясно, че представителите на тази маса имат мнозинство в общинския съвет. Това може би е жълтият картон, който е вдигнат на управляващите от ВМРО. И ако не последват техни светкавични реакции и корекция на политическото поведение и административното управление на Пловдив, най-естественото е да има ново мнозинство. То ще бъде проп-ловдивско и ще защитава интересите на града.
– Какво означава “да последват светкавични реакции”?
– Знаете ли, усещането в Пловдив е, че след победата на изборите ВМРО се държи като господар на този град. Има едно високомерие, липса на диалог с политическите сили, дори в управляващата коалиция между ВМРО, ГЕРБ и “Атака”. Още в първите месеци след изборите беше съвсем ясно, че това поведение не може да бъде дълго търпяно както от членовете на тяхната коалиция, така и в обществото като цяло.
– Искрени ли са според вас ГЕРБ, когато застанаха на страната на антикметската коалиция?
– Ние няма да ставаме адвокати на отношенията между коалиционните партньори. Но няма диалог, няма и сериозен управленски капацитет. Подготвят се изключително слаби решения за сесии на общинския съвет, не се дискутират между коалиционните партньори, изненадват се при внасянето на тези решения. Искрите между тях започнаха да
припламват още в първите месеци от началото на мандата. Правиха опити за корекция на отношенията, за търсене на път за съгласувано управление, но ясно е, че не се получава. Това е брак по сметка. Няма философия в тази коалиция, няма програма, просто механичният сбор на мнозинство доведе до този разрив.
– Значи икономически интереси палят искрите между ГЕРБ и ВМРО?
– Това, което запали искрите, е ясно. Администрацията в общината на Пловдив работи тромаво и мудно. Чувства се сериозна липса на организация и конкретна програма. Работи се хаотично и на парче и всички се чудим това само липса на управленски опит ли е, или целенасочено създавана ситуация в управлението. Хаосът в Пловдив става все по-пълен. Всички, които контактуват с администрацията, имат това впечатление. Но вместо да се подобрява, кризата в управлението се задълбочава. Усилията на
определени управленци са насочени основно по реализиране на сделки, които в никакъв случай не защитават интересите на града. По-скоро се работи в полза на личен, партиен или олигархичен интерес.
– Кметът Славчо Атанасов ли закриля хората, които работят в полза на олигархията?
– Кметът Славчо Атанасов е зависим от този отбор. И той няма други възможни действия, освен да играе играта, която му предлагат. В този отбор има хора, които са в основата на всички онези сделки, чрез които в миналия мандат беше източен
Пловдив в посока на олигархията. Достатъчно е да се отворят решенията на общинския съвет за създаване на смесеното дружество “Пълдин тур инвест” между общината и частния капитал в лицето на Георги Гергов. Вносителите на това предложение са съветниците, близки до кмета Чомаков, ВМРО и “Коалиция за Пловдив” в лицето на БСП. Те стоят в основата на това решение.
– Кои са в отбора, от който е зависим кметът?
– Говоря за пловдивски политици от ВМРО. Те са лицето на организацията им в Пловдив -техният председател, зам.-кмет, отговорен за общинската собственост, зам.-председател на общинския съвет. Това са хората, които са в основата на взимане на решения в организацията и в общинския съвет.
– Тогава според вас срещу какво точно се бори кметът Славчо Атанасов?
– Смятам, че дори и самият той не знае.
– Какво е вашето впечатление, кметът и неговия екип борят ли се срещу корупцията?
– Кметът и неговият екип не се борят срещу корупцията и още в началото на мандата им стана ясно, че нямат такова желание. По мое предложение беше създадена комисия в общинския съвет. Тя трябваше да провери всички онези сделки, предизвикали широк обществени интерес по време на предишните мандати, включително и моя мандат, по целесъобразност и законосъобразност. Има сделки, които най-вероятно са законосъобразни, тъй като са много добре изпипани със съответните решения, но дали са били целесъобразни, е съвсем друг въпрос. Една такава сделка е за прословутото Марково тепе на пъпа на Пловдив. То беше продадено за 1.2 млн. лв. на един предприемач, а след две години препродадено за 13 млн. евро. Виждате за каква целесъобразност става въпрос. Другият случай е с “Пълдин тур инвест”, където бяха налети имоти на огромна стойност, за стотици милиони евро, и то най-апетитните терени на Пловдив. Идеята беше община Пловдив да има 75% участие в това дружество, а 25% – частният капитал. Но така е гласуван уставът в общинския съвет, че се дава възможност на управителния орган на дружеството да увеличава капитала, без да е необходимо за това санкция от съветниците. И чрез увеличение на капитала сега общината държи под 25% от акциите. Така е нанесена огромна щета на града. За мен това е кражбата на века в Пловдив.
– Какво все пак стана с тази комисия, тя излезе ли с някакви заключения, даде ли материалите на прокуратурата?
– Тази комисия трябваше много бързо да провери тези сделки, да ги консултира със съответните специалисти и ако някъде има незаконосъобразност, да бъдат
развалени. Но по настояване на ВМРО аз бях изведен от състава на тази комисия. Не ми се даде възможност да работя в нея. Определиха си някакъв срок до края на годината. Според мен, отлагайки във времето работата на комисията, се надяват всичко да затихне. И както очаквам, тази комисия няма да свърши нищо, ще излезе с някакви общи заключения, с които ще размие пред обществото истината за това, което се случва.
– Вие като общински съветници защо не сезирате прокуратурата за тази наречена от вас “кражба на века в Пловдив”?
– За всички сделки прокуратурата е сезирана още в миналия мандат. Има достатъчно публикации, които също могат да послужат за самосезиране. От общински съветник бе сигнализирана и Главната прокуратура, но до този момент няма никакви конкретни действия.
– Споменахте името на бизнесмена Георги Гергов, но можете ли да кажете зад понятието олигархия кой още се крие в Пловдив?
– Той е лицето на олигархията в Пловдив. Явно има и други бизнесмени. Забележете, уж синият кмет на Пловдив, който действаше заедно с “партньорите си” от ВМРО и БСП, взимаше всички тези решения за наливане на имотите във фирмите на червения олигарх. В същото време на семейните тържества на Георги Гергов му гостуват цялото българско правителство и президентът Георги Първанов. Виждате каква смесица от хора с различни цветове направиха Пловдив олигархичен град. А това всъщност е най-голямото предателство към Пловдив, защото олигархията и действията на политиците в последните два мандата, особено последния, го превърнаха в един затворен град. Целият ресурс се съсредоточава в ръцете на няколко души.
Ще поискате ли оставката на кмета Славчо Атанасов?
– Най-напред трябва да видим как ще се развие този случай с фирма “Ритон”. Има още няколко такива случая. Сега Пловдив е на път да загуби и Градската художествена галерия. Ще предложим на общинския съвет да вземе решение всички разпоредителни сделки с общинско имущество и имоти оттук насетне да не стават с нагласени конкурси, при които печели определеният човек, а чрез публични и явни търгове, на които може да участва всеки инвеститор.

– Вашите колеги от БСП нарекоха опита за обединение на десните партии “жалка мимикрия” и поставиха въпроса за отговорността на СДС и неговите производни…
– Отговорност трябва да се търси от всеки, независимо от коя политическа сила е. Всеки, които е бил в управлението, трябва да бъде проверен, след като му свърши мандатът. След моя мандат цели пет години всички мои сделки бяха проверявани от съответните органи – следствие, полиция, прокуратура. Проверките приключиха с положително за моя екип становище. За най-голямата сделка – за доставка на автобуси за градския транспорт, следствието беше прекратено и беше записано в решението не само че няма нарушение, но има над 3.5 млн. лв. икономии в полза на общината.
– Но тъкмо ВМРО ви атакуваха за тази сделка. Не им ли го връщате сега?
– ВМРО дори търсеха информация от Белгия, за да намерят пропуски за нашата дейност. Опитите за дискредитация не доведоха да желания от тях резултат. Но нищо не им връщаме сега. Дори в един момент подкрепихме кандидатурата на Славчо Атанасов. Той беше мажоритарен районен кмет и имаше добри отзиви за него. Но когато стана
ясно, че лидери на ВМРО на национално и местно ниво са доносници на ДС, се дистанцирахме. Имаме ясни правила, че с агенти на Държавна сигурност нямаме нищо общо.
– Какви са перспективите пред Пловдив, той може ли да се освободи от тази олигархична паяжина?
– Перспективите трябва да бъдат заложени в две посоки. Най-напред на национално ниво трябва престъпното управление на България да си иде заради това, че проваля европейското бъдеще на следващото поколение. Изборите трябва да бъдат веднага. Трябва да дойде едно дясно проевропейско и реформаторско правителство, което ще има доверието на ЕС. Едно подобно правителство никога няма да седне на масата на олигарсите. Защото придобиването на Международния панаир от Георги Гергов стана със съдействието и на местната, и на централната власт. Втората посока е в Пловдив също да се създаде едно ново, отговорно мнозинство, което да запише своите 10 принципа за реформаторско и пропловдивско управление. И най-важното е да ги изпълнява.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...