Служебното правителство неазбавно да спре “Южен поток”

Документите може да изтеглите тук и тук
Реформаторският блок настоява предсрочните парламентарни избори да бъдат проведени прозрачно и да не се допуска купуване на гласове. Това заяви председателят на СДС Божидар Лукарски на редовната пресконференция на Блока. Той изрази надежда, че мерките, които МВР смята да предприеме за провеждането на изборите няма да останат само пожелания и допълни, че реформаторите също имат предложения в тази насока, които ще представят на вътрешния министър Йордан Бакалов на официална среща по-късно през седмицата. Синият лидер подчерта, че от Блока ще обърнат внимание на извършените в последния момент назначения от предишното правителство в някои от областните дирекции на МВР, които са направени с цел да подпомогнат определени политически сили. Изготвяме списък с тези назначения, който ще бъде предоставен на министър Бакалов, каза още той.
Искаме от премиера да се вземе решение на база член 107 от Конституцията за спиране на проекта “Южен поток”. Когато правителството бездейства, изпълнителите действат и това прави последиците необратими. Това каза на пресконференция на Реформаторския блок днес Димитър Делчев – зам.-председател на “Движение България на гражданите”, част от Реформаторския блок.
По думите му Конституцията предвижда при незаконосъобразен или неправилен акт на министър актът да бъде отменен, а чл. 20, ал. 6 от Закона за администрацията предвижда не само премиерът, но и на всеки член на правителството да повдигне въпроса за спирането на “Южен поток”. Да не стане така, че заради изчакване и непоемане на отговорност проектът да се случи и България да търпи тежки санкции, предупреди още юристът Димитър Делчев, като допълни, че страната от години изпада в зависимости от руски икономически интереси, а няма свой собствен голям инвестиционен проект, гарантиращ българския икономически интерес.
Делчев допълни, че в програмата си реформаторите залагат мерки за подобряване на икономическия климат, привличане на инвеститори, против корупцията и за реформи в правосъдието и вътрешния ред, които заедно определят качеството на икономическата средата у нас.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: Три милиарда плати българският данъкоплатец, за...
Атанас Атанасов: Три милиарда плати българският данъкоплатец, за да обслужи плановете на Путин да...
Людмила Илиева: Ако парламентът бъде разпуснат преди...
Людмила Илиева: Ако парламентът бъде разпуснат преди да бъдат приети двата закона, свързани с...
Бонка Василева: Приоритетите пред ДСБ-София са местните избори...
Бонка Василева: Приоритетите пред Демократи за силна България-София през 2023 г. са местните избори...
Йордан Иванов: Предлагаме създаване на временна комисия, която...
Йордан Иванов: Демократична България заедно с Продължаваме Промяната предлагаме създаване на временна комисия, която...
Атанас Атанасов: В случая с NEXO става въпрос...
Атанас Атанасов: Основен виновник за това българската парламентарна система да буксува повече от две...