Синята мечта не е провал

Водещ: Вие слушате “На шестия ден”, седмичното обзорно предаване на радио К2 днес в събота 23 март 2013 г., аз съм Илияна Беновска. С какви политически идеи и действия политиците се обръщат към обществото 51 дни преди предсрочните парламентарни избори? Кой ще управлява България след 12 май 2013 г.? За кого и защо да гласуваме ние? Идва ли нов 10 ноември и кой носи вятъра на промяната? Това е голямата тема днес, която коментираме заедно с политиците в ефира на радио К2 и с нея се обръщам и казвам добър ден на Иван Костов, лидер на политическа партия ДСБ. Здравейте, г-н Костов!

Иван Костов: Здравейте!

Водещ: Г-н Костов, 51 дни преди предсрочните парламентарни избори, достатъчни ли са, за да си изясните вие концептуално, какво ще обещаете на избирателите, но и онова, което ще можете да изпълните, за да гласуват те за вас?

Иван Костов: Извеждане на България от кризата. Това можем да обещаем и да бъдем достатъчно достоверни в това, което говорим, защото няма нужда да казваме, че сме успявали да изведем България от кризата и след Луканов и след Жан Виденов.

Водещ: С каква политика обаче, г-н Костов? Питам и в експертно качество? Бяхте и финансов министър, бяхте и министър-председател? Икономист сте. С каква политика, социална или по-конкурентоспособна? С лява или дясна? Кое е подходящото за България?

Иван Костов: Огромният резерв на политиците в момента, това, което имат в момента, в сравнение с предишните тежки кризи, някой дори прочетох завчера в електронен сайт, нарича и катастрофа. Мисля, че Божидар Данев от Българска стопанска камара.

Водещ: Да.

Иван Костов: За разлика от тези тежки катастрофи от миналото, сега има много силни възможности България да преодолее и да излезе бързо от кризата. Те, разбира се, са заключени. Не са на повърхността и със сигурност, положението им няма да бъде много лесно, но кои са те, да ги кажем. Това е стабилната банкова система и централна банка, стабилният български лев, балансираният бюджет, липсата на дефицити и на голям външен дълг. Това е започнатите реформи в определени сфери, които са направени в България, така че няма тази огромна администрация публична, която примерно има съседна Гърция. От тази гледна точка има на какво да се опре институционално, провеждането на реформите. А другата съществена възможност се крие в това да се извлече от всеки лев на българския данъкоплатец, максимален полезен ефект, защото това в момента не става. Нека да си напомним например думите на отишлия си премиера в оставка…

Водещ: В оставка Борисов.

Иван Костов:…Бойко Борисов, който каза, че половината от МВР са чантаджии, за да си представим колко големи са възможностите за това наистина да се рационализират разходите, защото основното условие да се тръгне по пътя на реформите е парите на данъкоплатците да бъдат предпазени от разхищение. Разбира се, на трето място, България има зад гърба си ЕС с неговите програми, които могат да бъдат насочени така, че да създадат приоритетно, да създават приоритетно трайни работни места. Така че, макар и в ситуация на остра криза, ние имаме много повече възможности да излезем от нея, отколкото сме имали преди.

Водещ: Сега обаче, г-н Костов, ще ви вкарам в една координатна система с 2 полюса. Малкият и средният бизнес изобщо не е започвал, според мен, през тези 23 г. да работи по начина, по който би трябвало това да се случва в стремежа ни към пазарна икономика. От друга страна пък едрият бизнес гравитира около всяка власт и по този начин се замърсява икономическата среда?

Иван Костов: Вижте, малкият и среден български бизнес, който започна с големи надежди да строи своето предприемачество през 97-2001 г., до голяма степен преживя дълбоко разочарование. Основната причина за това е, че беше изложен на неудържим конкурентен натиск, както отвътре от ЕС заради щедрите субсидии, с които ЕС дава на своето земеделие и на своите производители, в областта на хранителната промишленост, така и от областта на външен натиск, на бързо развиващи се нови индустриални страни, който пък изобщо дори не беше взет в предвид, по време на преговорите. От тази гледна точка, дори в хранителната промишленост, много български започнали фирми, в момента са или фалирали или са замразени, защото само преди 4 г.,5, те, субсидиите, които се ползваха за земеделските производители в България бяха 4 пъти по-малки от тези в ЕС, а и сега са с 40 на 100 по-малки от тях. Т.е. те бяха изложени на изключително сурова конкуренция. Конкурентоспособността не беше приоритет на ЕС. Това е просто е една от многото програми, така че това мога да кажа за малкия и среден бизнес, оставен, освен това, което вие казвате, не на близки до правителството, защото дори тогава, когато малкият и средният бизнес е близък до близка до правителството фирма, която печели обществени поръчки, както стана с магистрала “Тракия”, той е първият, който фалира, поради наложени изключително тежки финансови условия, от страна на спечелилия търга, изпълнител или поради наложени ниски цени и неплащане, от страна на държавата, така че…

Водещ: Да. Именно заради това ви казах, че големият бизнес е на ти с власт безпринципно.

Иван Костов: Големият бизнес зависи. Аз не предпочитам да го наричам така, защото голям бизнес има…

Водещ: “Майкрософт”?

Иван Костов:… има полза от него тогава, когато той не злоупотребява, ако е заел господстващо положение на пазара, защото това, от което ние страдаме, това са злоупотребите на господстващото положение на пазара. Аз в един доклад, наскоро изнесен тази седмица, посочвам, че в монополизираните сектори, индексът на нарастването на цените е 2,2 пъти, докато в останалата като цяло средно икономика, е с 0,87 на 100.Това означава, че в годините на кризата към точно тези фирми, които злоупотребяват с господстващо положение, са преляти огромни средства. Същото е станало и по отношение на данъците, независимо, че се твърди, че правителствата след 2001 г. са облекчавали данъчното бреме. Сега се вижда, че от 2001 г. досега, поради въвеждането на много активни данъчни ставки, много високи акцизи, държавата е успяла да запази и да увеличи своите приходи в условия на криза, докато малките и средни фирми, за които вие питахте в началото, въобще не са успели да оцелеят.

Водещ: Добре. Нека да прелеем, защото те вървят ръка за ръка, в политическата криза, няма да ме упрекнете в преувеличение, в която се намира България в момента. Виждате, че именно поради икономическата невъзможност на повечето от хората да оцелеят, недоволството се обърна на гражданите към партийния елит и към неговите лидери в голяма степен. Къде виждате вие себе си в тази аритметика?

Иван Костов: Първо, по отношение на диагнозата политическа криза, тя е произнесена и е дадена за пръв път от ДСБ и формулата беше такава: Социалната криза прерасна в политическа. Предлагаме следните решения: правителството да подаде оставка, да има програмен кабинет и т.н. Помните го този момент, нали?

Водещ: Даже ви цитирам.

Иван Костов: От тази гледна точка, ние сме били много наясно, че в страната социалната криза се превръща в политическа. Що се отнася до това, ако искате малко по-спокойно да поговорим. Аз съм сигурен, че много хора ще раздразня, но да поговорим малко повече за това пълно отрицание на политическите партии, за този опит да се отрече по този начин и представителната, т.е. многопартийната система в страната, която е европейска по природа и да видим с какво може да бъде заменена тя, ако искате? Това е много сериозна тема за всички политически партии. Аз искам само да кажа, че ние въобще не бягаме от тази тема, за разлика от популистките партии в ляво и в центъра или в дясно в центъра, както се базират те, се опитват да се скрият. От този популизъм те не оказват никаква съпротива на подобни призиви. Не може без политически партии. Самият факт, че протестиращите или някаква част от тях се устреми да влиза в парламента през политическа партия, показва, че този лозунг да няма партии, е бил неискрен.

Водещ: И все пак обаче, виждате сега ще сляза ниско долу. Ще стъпя на земята. Михаил Константинов, довчера ръководител на “Информационно обслужване”, деликатната територия, в която се фокусират всички очаквания е, че през нея ще стане някаква манипулация на изборните резултати на 12-и май, си подаде оставката. Той обаче продължава със своите политически изказвания, бих казала, най-безконтролно. Дори предрича пред вас политически крах, невлизане в НС. Виждате, че това е един човек, който вие практически направихте на тази позиция, създадохте на тази позиция?

Иван Костов: Не, това не е вярно. Много отдавна беше това време, много отдавна.

Водещ: Да. Помня точно едни далечни времена. И оттук нататък, гласът на улицата започна, както протестира срещу политическите елити, така да се присламчва към бъдещото си депутатстване в 42-рото НС. Няма ли нещо, извинявам се за израза, кръвосмесително?

Иван Костов: Вижте, аз няма, да. Т.е. искате да започнем този сериозен разговор.

Водещ: Ние и сега говорим сериозно. Като говорихме за икономиката, не говорихме сериозно?

Иван Костов: Сериозният разговор, знаете ли, какъв е? Извън системата ли трябва да се търси отговорът за излизане на България от кризата, извън политическата система или вътре в политическата система?

Водещ: Хубав въпрос.

Иван Костов: Или чрез драматично обновяване на лицата, които я представляват? Българите от 2001 г. опитват по следния вариант. Те обновяват радикално всички лица на политическата система. Радикално ново лице, макар и не нов и непознат, беше Симеон Сакскобургготски, в ролята му на политическа персона, довел след себе си, да речем, някакви млади хора от позиции в Западна Европа. Видяхме какво направиха. Следващото ново лице, ново и за БСП, беше Сергей Станишев, който стана лидер на партията след спечелването на изборите от Първанов, но съвършено ново лице, съвършено неопитен, по същия начин, както и като Симеон Сакскобургготски, в решаването на държавни дела. Спечели по съветски униформи, военни униформи. След това дойде абсолютно ново лице или по-скоро нов за политиката, г-н Бойко Борисов и всички тези хора водиха в парламента съвършено нови лица. Т.е. този отговор, който българите се опитаха да дадат по пътя на радикална смяна на политическите лица, които ги управляват, нека самите българи да си отговорят, които слушат това предаване, това полезно ли се оказа за страната, тези 12 г. или се оказаха вредни? Нека да оставим така отворено с въпрос тези разсъждения.

Водещ: Нека да го оставим, но вие пропуснахте в драматизма на ситуацията, според мен пропуснахте да споменете това, че най-после трябва да обновим нравите всъщност?

Иван Костов: Ама това е друго. Това е друго. Ние в момента залагаме непрекъснато на някой, който ще дойде на бял кон, в ролята на месия и ще оправи нещата, защото ние не искаме да мислим по-дълго и по-настойчиво върху собствените си проблеми. Аз, заради това завърших изказването си в НС с призив към хората да мислят. Тези 2 месеца остават или 51 дни, нека да мислят, защото цялата отговорност за съдбата на страната им в момента е в техни ръце. Да преценят абсолютно всичко. Това са граждани, това не са поданици. Не са някаква публика, жалка на още по-жалък спектакъл. Това са истински граждани и нека докажат, че са европейски граждани сега, намирайки правилно решение през вота.

Водещ: Как ще стане това? Аз много се интересувам. Всички говорят за истински граждани. Други говорят за патриотизъм. Трети говорят за загриженост на нацията и т.н..В крайна сметка, аз честно ви казвам, че вече нямам критериална система да разбера кой пее вярно, казано образно. Всички са се научили от политическите елити да бъдат обаятелни и да бъдат много обещаващи преди влизането си във властта?

Иван Костов: Да видим кой какво оставя след себе си. Това е отговорът. Аз след себе си оставих икономика, която се развиваше бурно. Оставих 4 пъти повишена средна работна заплата и 3 пъти и половина повишена пенсия. 10 г. след мен имаше икономически растеж от 98-а до 2008-а.Това съм оставил аз в България, наред с толкова много реформи. Нека всеки да каже какво е оставил.

Водещ: И разбитата синя коалиция оставихте след себе си?

Иван Костов: И тези, които са управлявали страната, прощавайте, нека да завърша.

Водещ: Заповядайте?

Иван Костов: Тези, които са управлявали, да покажат с делата си, да излязат с делата. Хората им знаят минусите. Да преценят техните плюсове и техните минуси и да решават. По делата им ще ги познаете.

Водещ: И преди малко чухме въпроса ми и сигурно вече обмислихте отговора си. И разбитата синя коалиция и синя идея, оставихте след себе си?

Иван Костов: Това не е моя заслуга, определено.

Водещ: А чие е? Г-н Костов, вие сте най-яркото лице в дясното пространство. Сега не ви правя комплимент. Какво се правите?

Иван Костов: Нямам никакво желание да деля разбиването на синята коалиция с тези, които го започнаха и тези, които го осъществиха. Нямам желание да го направя. Тези хора…

Водещ: Вие не го ли започнахте, още когато излязохте от СДС навремето?

Иван Костов: Тези хора, които направиха така да се разбие синята коалиция, да бъде прогонена част от нея още в 2005 г… Тези, които го направиха, те да не се крият. Да си го кажат. Те между другото, не се крият и го казват, но не знам защо непрекъснато се търси отговорност от мен…

Водещ: Те си…, г-н Костов, чакайте малко да кажа нещо и а аз. Чакайте да кажа нещо. Вие дори и когато мълчите, вашето мълчание се чува. Ако разбирате какво искам да ви кажа, така че недейте да се правите на невидим. Вашето място, вашата роля, вашата личност е определяща.

Иван Костов: Не. Аз не съм невидим. Напротив. Аз какво казах на онзи прочут, прословут, по-скоро прословута конференция на СДС. Аз оставам на мястото си, за да запазя посоката. Тогава ме обявиха едва ли не за ненормален.

Водещ: Защо напуснахте СДС и създадохте своя партия?

Иван Костов: Запазил съм посоката. Това мога да кажа за себе си. За запазването на посоката.

Водещ: Това е отговора ви, защо напуснахте…

Иван Костов: За да не превърна СДС в жертва на хора, които поставиха користните си цели над политическите и след това да не продавам тази партия на…

Водещ: Така мислите вие?

Иван Костов:… който дойде и който даде някакви пари. То ли на Симеон, то ли на тройна коалиция, то ли на Бойко Борисов. Заради това.

Водещ: Така мислите вие, но вашите опоненти вероятно не са съгласни и оттук аз ще ви питам. Какво се случва в момента с представителството на синята коалиция? Виждате, че остатъците от СДС реагират доста бурно, друг е въпросът колко ще е ефективно?

Иван Костов: Това, което мога да кажа на избирателите в синьо, е, че ще има за кого да гласуват, със сигурност и това ще бъдем тези, които не сме се отказали от вярната посока, тези, които не сме съгласни да обявят живота ни за провал и извършеното от нас за криминално дело. Тези, които не са готови да повтарят безумните клетви срещу нас на който и да е било, дошъл след нас в управлението. Те ще бъдат със сигурност пред дилемата дали да изберат делото на своя живот, синята си мечта, т.е. страна, свободна от комунизъм и с европейско благоденствие или ще почнат да подкрепят тези, които искат национализация, които, според конституцията и европейското знаме или които са готови да реабилитират и го направиха пред очите им, управлението на Тодор Живков. Нека преценяват хората в синьо как да гласуват.

Водещ: Те, разбира се, че ще преценяват и вие им предлагате една нова алтернатива -симбиоза между ДСБ и национален съюз “Единство”. Нали за това говорите?

Иван Костов: Това ще бъде съюз, който ще бъде траен и за всички избори оттук нататък, докато не формираме и единно политическо представителство. Това им предлагаме, тези, които сме в “Единство” и които сме в ДСБ, много ясно оценяваме в момента големите опасности пред самата българска демокрация, която ние искахме и за която ние копнеехме и искахме да напуснем комунизма и да я има точно тази демокрация. Сега, изправени пред опасността и пред видимото желание, както вие казахте, самата за себе си, че сте загубили посоките за правилно и неправилно, за добро и за лошо, да възстановим посоките. Може би това е най-важното. Ние трябва да оставим в нашата посока. Нека всеки бъде верен на себе си в този момент, защото той е изключително сложен. Ние пазим това, което беше делото на живота ни, това, заради, което посрещнахме с толкова ентусиазъм рухването на Берлинската стена. Това пазим ние и това означаваме в политическия сектор.

Водещ: Звучи изключително, честно казано, в добрия смисъл го казвам, драматично, че това е делото на живота ви, защото очевидно…

Иван Костов: А не е ли драматично наистина?

Водещ: Нека да се изкажа. Именно. Това искам да кажа. Нужно е наистина да стигнем до катарзис. Затова казвам, че звучи в добрия смисъл драматично. Ще успеете ли обаче вие с тези герои от вашата пиеса ДСБ-“Единство”, да изнесете този силен драматизъм? Разбирате, метафората, с която в момента се опитвам да говоря, за да може и тези, които са млади хора, които не знаят с какъв драматизъм ние вярвахме в новата посока, да могат да разберат защо тези 23 г. са се извършвали толкова промени, за да се запази нещо, което вие наричате, още веднъж повтарям, делото на живота си?

Иван Костов: И синя мечта.

Водещ: Добре. Как…

Иван Костов: Всичко добро, което е станало в България е синята мечта. Ние сме…

Водещ: Имате ли Хамлет? Имате ли Хамлет?

Иван Костов:… които сме сините мечтатели със синята идея. Ние сме тука точно тези хора. Дали ще понесем целия драматизъм, дали ще стигнем до този катарзис, дали ще стигнем пред хората, това не мога да кажа за всеки един от нас, но съм абсолютно сигурен, че сме се събрали хора, които не сме съгласни да се подменя истината за българския преход, които не сме съгласни да ни наричат “провал на България”, нас да ни наричат тези, които сме модернизирали страната, която сме извадили от комунистическото гето на СИВ и на Варшавския договор и сме я направили европейска страна, западноевропейска и евроатлантическа. Тука сме се събрали тези, тези сме, които абсолютно го вярваме това нещо. Дали ще можем да развием целия този потенциал, аз не мога да кажа, но що се отнася до себе си, имате пълните ми уверения, пълната гаранция, че аз се чувствам страхотно предизвикан от това, което се случва и от тези безкрайни повторения на един и същ сценарий, на едни и същи начини да се появи заместител на демокрацията, да се измисли някакъв български Путин тука. Това във всички случаи ме кара да се боря.

Водещ: Това е много силна аргументация, но влизайки в парламента, вие очевидно няма да имате мнозинство, за да може да командвате парада, както се казва. С кого вие ще осъществите тази своя синя мечта? В парламента ще влязат очевидно ГЕРБ и БСП с минимални разлики, нека да се доизкажа, моля ви се…

В Иван Костов: Вижте, за да изпреваря въпроса ви.

Водещ: Добре де и ДПС и оттам нататък, да речем, сте вие. С кого ще танцувате?

Иван Костов: Вижте, БСП се опитва да представи като че ли те са националния консенсус и те са създавали национален консенсус, при положение, че 23 г. минират всякакъв опит за модернизиране на България. Искам да кажа във връзка с термина командване, че не го приемам този термин командване.

Водещ: Защо?

Иван Костов: Реформите, мощните реформи през 97-2001 г., аз винаги съм го признавал, са се дължали на националното съгласие около декларацията, наречена декларация за национално съгласие, което даде възможност да се тръгне бързо към реформи и те да не бъдат спирани в продължение на 2-3 г. и да бъдат осъществени. За да се решат проблемите на България, трябва национално съгласие около ключови приоритети. Това, което ние поискахме от отишлото си НС, това е валидно и за следващия парламент, съгласие за антимонополна политика, съгласие за това откъде произтича кризата и как да бъде атакувана, как да бъде изведена страната. Това е единствената възможност България да потегли отново напред.

Водещ: Така е и можете ли да постигнете съгласие с БСП?

Иван Костов: Няма как българската левица с БСП да предложи решение, което да бъде ефективно за страната и да даде резултат. Това аз просто дълбоко не го вярвам, познавайки мисленето им, познавайки идеите им, начина, отношението към нещата. Аз не вярвам в това. Поради тази причина, политиците в дясно от центъра, трябва да предложат своя модел на съгласие и да увлекат останалите с вярна диагноза за състоянието на страната и с рецептата за нейното лечение.

Водещ: Слушам ви.

Иван Костов: Това е моята абсолютна убеденост, защото никъде обратното не е давало резултат.

Водещ: Слушам ви много внимателно, г-н Костов и все пак не разбирам, не виждам вашите партньори в постигането на тази мечта, ще го нарека за сега. Влиза в парламента БСП,ГЕРБ, ДПС и вие. С кого ще си партнирате в тази мечта? Това е нонсенс.

Иван Костов: Аз отново ви връщам към отговора. Отговорът не е до лявото, дясно, до партийни субекти.

Водещ: Изобщо не споменах тези посоки. Споменах субекти?

Иван Костов: Отговорът, който чака страната за извеждане от кризата е постигане на съгласие за диагнозата, поради която тя е изпаднала в това състояние и за мерките, които да я изведат от кризата. Това е друга система на разсъждение. В тази система аз съм се движил. Аз съм бил част от нея. Аз съм създавал подобна система в страната. Аз съм постигнал национално съгласие около декларацията, която стартира реформите в страната и около членството на България в НАТО. Аз съм го постигал това. Аз знам, че такова политическо пространство има, така че не ме връщайте обратно в това елементарно изброяване на политически…

Водещ: Извинявайте, ама ни най-малко искам да сваля нивото на разговор, а просто ви казвам, без да назовавам координати ляво, дясно и леви и десни партии. Просто ви казвам, това ще бъде вътре в парламента?

Иван Костов: Аз ви казах, какъв е моя отговор. Аз съм готов да работя за такова съгласие. Знам как то се постига. Знам ,че е продукт на компромиси от много страни, но едновременно с това вярвам, че политиците, притиснати до стената от кризата, ще бъдат склонни, различни политици разбира се, различно отговорни към съдбата на страната, ще бъдат отговорни да намерят това решение. Аз не споделям страховете на президента Плевнелиев, които той, за съжаление, изразява пред западни медии.

Водещ: Т.е. вие казвате нещо много модерно. Аз съм безпартийна била цял живот и на много ми харесва, че в крайна сметка, политиците, в името на държавността, да го кажа най-общо, може да постигнете или ще стремите най-малко, вие ще го инициирате да постигнете наистина едно национално съгласие, без партийни пристрастия. Това ли се опитвате да ми кажете?

Иван Костов: За излизане от кризата?

Водещ: Да, да.

Иван Костов: Вижте какво става в Кипър. Проследете внимателно какво става в Кипър.

Водещ: Е, какво става? Но си имат пари в баните?

Иван Костов: Вижте как страната, смачкана от кризата и от фалита, трескаво търси и аз много бих искал да намери решение, което да не е политическо.

Водещ: Дано!

Иван Костов: Което ще е решение за излизане от кризата. Аз това се опитвам да ви кажа, че България може да излезе от кризата, ако намери сили да постигне политическо съгласие. Много верни констатации бяха направени от хората, които излязоха на улицата да протестират. Те назоваха истинските проблеми на страната. Не може да се пребори смешникът Бойко Борисов с тези проблеми, ако продължи да…

Водещ: Хайде, стига с тези квалификации! Недейте!

Иван Костов: Това е повече от очевидно, защото се е провалил. Т.е. трябва там други хора с друга отговорност към съдбата на страната си да прегърнат проблемите й истински, а не да размахват ножици. Примерно за него това мога да кажа.

Водещ: Извинявайте, че ви правя квалификация, бележка, но не ви отива да се занимавате с квалификации. Бойко Борисов не е смешник, нито пък вие сте Гаргамел и всеки от вас, че другият като политик не е успял. Вие ще кажете, аз дадох доказателства за своя успех. Доказателствата за неуспеха на Борисов са бунтовете. Може и така да е, може и да не е така, но забелязахте ли все пак, че Бойко Борисов притежава една изключителна привлекателност, която хората даже не искат да си обяснят защо той ги привлича. Как тълкувате това?

Иван Костов: Аз се извинявам, ако съм приложил квалификация. Наистина в разпаленото говорене.

Водещ: Разбирам ви.

Иван Костов: Но е нелепо поведението на министър-председател, който вижда, че страната му изпада, че хората не могат да си плащат сметките, да се опитва да ги забавлява с П.Р. акции. Това на мен и ми е трагично и ми е смешно. Това мога да кажа, а що се отнася до това, което вие казахте. Ако хората избират това кой харесват и кой дават по-често по телевизията да ги управлява, кой им изглежда по-привлекателен или по-свойски, който е способен да говори на този език, на който улицата говори, тогава за тях няма да има никакво значение дали си оставил след себе си в управление бунтове или си оставил бързо движеща се напред икономика със среден темп на растеж в тези 10 г. 6,7 на 100.6,7 на 100. Ако това няма никакво значение, тогава има значение нещата, които изтъквате вие, това е емоционална сфера, в която, за съжаление, истинска политика има съвсем малко.

Водещ: Да, така е, но накрая всичко все пак опира и до народопсихологията?

Иван Костов: Аз затова казвам хората да мислят с разума си, затова ги призовавам да мислят с разума си, защото върху тях има истинска отговорност, а не предизвикателство от рода на “Dancing stars” или “Гласът на България”.Те не са поканени да пеят или да танцуват, нито да се радват на публиката, нито публиката да им се радва. Те са поканени да разрешат и не са поканени, а съдбата стоварва върху тях необходимостта да разрешат изключително сериозен въпрос на собственото им общество, на собствената им държава. В тези случаи сериозните хора си служат с разума. Другите, има и несериозни, си служат с емоции. Аз призовавам за разум.

Водещ: И като разумен човек, можете ли да кажете нещо. Може би ще ви се стори супер предизвикателно, но излъчихме преди малко един клип с Марио Пузо, цитат от неговия образ “Godfather”, “Кръстникът”, мисълта е, цял живот се стремя. Работя да се издигна високо, където всичко е почтено и законно, но колкото по-нагоре прониквам, толкова повече непочтеността и незаконността растат. От българска гледна точка, как ще го изтълкувате това/

Иван Костов: Това е флирт на Марио Пузо.

Водещ: Флирт, какъв флирт? Самата истина?

Иван Костов: Който се опитва да обясни по някакъв начин трагичността на героя си, който е тръгнал от мутра, от мафиот към политическо или към социално нова позиция, чиста позиция, стремейки се да заведе там своето семейство, се убеждава, че за него няма път, но аз бих казал, че за него ,точно за неговия герой няма път. Той не може. Той вижда така. Важно е как виждаш нещата отвътре. Един ще вижда точно това, което описва Марио Пузо, защото очите му са очи на мафиот.

Водещ: А вие как виждате отвътре с очите на мафиот?

Иван Костов: А другият, светлият човек ще вижда силните положителни страни на демократичното общество, на начина, който то намира. Търси и намира. Разбира се, много пъти болезнено решение. Аз този поглед на Марио Пузо, аз през очите на мафиота, не искам да гледам собствената си страна.

Водещ: И не я виждате така?

Иван Костов: Разбира се, че не я виждам така.

Водещ: Добре. Пожелавам ви със същото вдъхновение да говорите пред избирателите. Наистина имаме нужда от нов дух, ново ораторстване и то по същество.

Иван Костов: Благодаря ви.

Водещ: и аз ви благодаря за този разговор. Желая ви приятен ден. Разговаряхме с Иван Костов, лидерът на ДСБ по темата, по която разговаряме днес с всички политици в студиото на радио К2, а тя е: С какви политически идеи, действия политиците се обръщат към обществото 51 дни преди предсрочните парламентарни избори? Кой ще управлява България след 12-и май 2013 г. и за кого ще гласуваме ние? Идва ли нов десети ноември и кой носи вятъра на промяната?

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...