Синята коалиция ще съди за клевета БСП заради клипове на „Нова зора“

Илия Вълков, в. „Дневник“

Синята коалиция ще заведе иск за клевета в съда срещу лидера на БСП Сергей Станишев и водача на листата на левицата за Европейски парламент Ивайло Калфин за това, че водят клеветническа кампания срещу десния съюз. Повод за това е серията от клипове на партия „Нова зора“, в които се твърди, че правителството на Иван Костов (1997 – 2001 г.) е орязало пенсиите на възрастните хора.

Според представители на Синята коалиция Ивайло Калфин на два пъти публично е поддържал тезата на „Нова зора“.

Връзката между кампанията на „Нова зора“ и левицата се проследява чрез премиерския съветник и шеф на преброителите от „Информационно обслужване“ Азер Меликов, от чието име е регистриран и сайтът на „Нова зора“ boykostov.org. Досега самият Меликов не е отрекъл публично авторството си, а Станишев без да потвърди пряко връзката на БСП с негативната кампания на „Нова зора“ срещу десните, отказа да освободи Меликов от държавния пост.

От щаба на коалицията съобщиха че ще подадат сигнал и в Централната избирателна комисия, където ще настояват телевизиите и другите медии, излъчили тези клипове, да дадат равно по продължителност време за право на отговор. На пресконференция социалният министър в правителството на ОДС Иван Нейков и доскорошният управител на Националния осигурителен институт Йордан Христосков нарекоха обвиненията пълна лъжа. Нейков се аргументира с това, че правителството на ОДС е извършило единствено такава реформа в пенсионната система, която не е била поправяна от следващите две правителства, както и с това, че кабинетът „Костов“ никога не е получавал вот на недоверие по социалната реформа.