Синята коалиция ще подкрепи правителство на малцинството, но няма да подпише меморандум с ГЕРБ

Синята коалиция няма да подпише предлагания от ГЕРБ меморандум, съобщи Мартин Димитров след продължилите три час разисквания по предложения текст между партиите, формиращи Синята коалиция.

Иван Костов също каза, че няма необходимост меморандумът да бъде подписан.
Този документ се възприема в Синята коалиция като позиция на ГЕРБ и е позиция на ГЕРБ, подчерта Иван Костов.

Лидерът на ДСБ бе категоричен, че Синята коалиция ще подкрепи създаването на правителство с мандата на ГЕРБ, че ще подкрепя ГЕРБ като сестринска партия от семейството на ЕНП.

Костов заяви, че Синята коалиция ще подкрепят тези мерки, които съвпадат с нейната програма и че това ще бъде посочено в специална декларация, която предстои да бъде подготвена.

За заявената готовност сините да подкрепят ГЕРБ, Костов каза, че това е начинът БСП и ДПС да отидат опозиция.
„Оставаме отворени за консултации за изработване на общи позиции с ГЕРБ в парламента, за сътрудничество и за нашето съгласие по определени политики“, заяви Иван Костов.

Той подчерта готовността на Синята коалиция да работи на базата на двустранни действия и поясни, че в програмите на други партии, на които ГЕРБ също предлага меморандума, има несъвместими позиция спрямо програмата на Синята коалиция.

По отношение на участието на експерти от Синята коалиция в правителството на ГЕРБ и спрягането на Евдокия Манева, Костов каза, че не е уведомен и че това е личен въпрос. Евдокия Манева не е искала съгласие, посочи лидерът на ДСБ и добави: „Ние не се чувстваме представлявани.“

Мартин Димитров заяви, че Синята коалиция иска двустранно споразумение и също подчерта, че парламентарната подкрепа на сините към ГЕРБ ще бъде обвързана с изпълнението на програмата на синята коалиция.